Boeken van Dumon Tak, Woltz bekroond met Zilveren Griffel

21-juni-2017 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Bibi Dumon Tak is een van de zeven kanshebbers op de Gouden Griffel. Zeven kinderboeken zijn deze woensdagmiddag in Amsterdam bekroond met een Zilveren Griffel, de literaire prijzen voor de beste kinderboeken. Dat zijn minder winnaars dan gebruikelijk: de afgelopen jaren liet de jury telkens negen of tien boeken in de prijzen vielen. In de categorie poëzie vond de Griffeljury dit jaar geen enkel boek prijswaardig, in de categorie 6+ slechts één. De jury maakte enkele opmerkelijke keuzes, zoals de bekroning van de prentenboektekst van Maranke Rinck in het vooral visueel sterke Tangramkat en de eigenzinnige categorisering van het voorleesverhaal Baby’tje in mama’s buik van Bette Westera als informatief boek.

Grootste kanshebbers:

Bibi Dumon Tak (1964) en Anna Woltz (1980) lijken de grootste kanshebbers op de Gouden Griffel. Volgens de jury was Dumon Taks prentenboek Siens hemel “een universeel verhaal over het raadsel van de dood en de troost van de herinnering”, door de schrijfster verteld in “prachtige beeldende taal en zinnen met grote zeggingskracht”. Woltz, die afgelopen jaar de Gouden Griffel won met haar vorige boek Gips, schreef met Alaska “een spannende speurdersroman” waarin vele onderwerpen “meesterlijk en eigentijds in uitgewerkt” worden. Ook Dumon Tak won eerder de Gouden Griffel: in 2012 voor Winterdieren. Op 2 oktober, aan het begin van de Kinderboekenweek, wordt de winnaar van de Gouden Griffel bekend.

Eervolle vermeldingen:

Per categorie (naar leeftijd of genre) mag de jury volgens de reglementen maximaal twee boeken bekronen. Dat zorgde voor de moeilijkheid dat er in de categorie ‘vanaf 9 jaar’ “zoveel goede boeken” waren “dat de jury daar met pijn in het hart een aantal titels terzijde moest schuiven”, aldus het juryrapport. Naast de zeven toegekende Griffels kende de jury acht eervolle vermeldingen toe, de Vlag & Wimpels, onder meer aan Eilanddagen van Gideon Samson (9+), Yuna’s maan van Hans Hagen (9+) en Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward van de Vendel (tot 6 jaar).

De zeven met een Zilveren Griffel bekroonde boeken zijn:

Bibi Dumon Tak: Siens hemel (tot 6 jaar)
Maranke Rinck: Tangramkat (tot 6 jaar)
Martine Letterie: Kinderen met een ster (6-9 jaar)
Koos Meinderts: Naar het noorden (9+)
Anna Woltz: Alaska (9+)
Daan Remmerts de Vries: T.rex Trix in Naturalis (informatief)
Bette Westera: Baby’tje in mama’s buik (informatief)

Beste kinderboekenillustraties:

Tijdens de uitreiking in de Amsterdamse Westergasfabriek werden ook de winnaars van de Zilveren Penselen en Paletten bekendgemaakt, voor de beste kinderboekenillustraties. Bij die jury viel opnieuw Tangramkat in de prijzen, voor de illustraties van Martijn van der Linden. Hij maakt daarmee kans op een Gouden Penseel, de hoofdprijs die dit najaar wordt uitgereikt. Die kan ook gaan naar Milja Praagman, die een Zilveren Penseel kreeg voor Omdat ik je zo graag zie.
De beste illustraties door een buitenlandse illustrator stonden in de boeken Circusnacht van de Vlaming Mattias De Leeuw en Kek iz tak? van de Amerikaanse Carson Ellis. Een van hen zal eind september gelauwerd worden met het Gulden Palet.

Bron: Thomas de Veen, NRC

Pin It

Boek van de Week

Prachtige kunstwerken van steen

Categorie: Boek van de week, Prentenboek Steen voor steen – Tekst van Margriet Ruurs – Vertaling van Linda Jansma – Illustraties van Nazir Ali Badr – Uitgeverij Callenbach Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr vertelt het verhaal…

Boek van de week archief
11-december-2017 | Lees verder | Reageer!