Boekenpanel April

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Tineke Lemmens en Margot Senden – Trol: Trol is groot en zijn wereld is grauw en grof. Hij ziet iets nieuws, iets kleins, maar het verdwijnt in de grond. Trol is een mooi prentenboek waarbij de tekst en de illustraties goed bij elkaar passen. Uit iets kleins groeit iets moois, iets kleurrijks. De wonderen van de natuur waarvan je vrolijk wordt. En Trol? Die kan zijn geluk niet op. Zijn wereld is niet meer grauw en grof! Boek bestellen.

Andy Mansfield – Zoek de streep: Dit boekje prikkelde me al toen ik de aanbiedingsfolder van de uitgever bekeek, omdat ik er niks van snapte. Het leek me een soort toveren en misschien heb ik daarmee wel gelijk. Hoe kun je bedenken om dit soort ingenieuze puzzelpagina’s te maken. Hoe bedenk je dat er door op een bepaalde manier met vouwen, schuiven en kantelen, klepjes en pop-up elementen kleuren ontstaan of lijnen al dan niet driedimensionaal. En als je het een keer gedaan hebt sta je de keer daarna toch weer te bedenken, hoe ook alweer. Het is geen boek voor onervaren handjes, maar absoluut een hebbeding voor verzamelaars en liefhebbers van wiskundig puzzelen. Boek bestellen.

Peter Zantingh – Na Mattias: In deze roman naderen we Mattias uit de titel via een omtrekkende beweging. Na zijn overlijden volgen we acht achterblijvers, elk met elk verdriet om het verlies. Sommige van hen kennen Mattias niet eens, maar ook zijn hebben een verlies geleden en zijn met hem verbonden. Verlies is soms maar een handdruk ver weg. Met elk verhaal wordt het de lezer duidelijker wat er met Mattias gebeurd is en welke leegte hij achter liet; met welk gevoel hij in het leven stond. Aan het slot is het alsof je hem ook gekend hebt en moet je ook het verlies dragen. Toch is het ook een roman die een enorme levenslust bij mij heeft opgewekt en juist die tegenstelling maakt het verhaal zo bijzonder. Boek bestellen.

Saskia Halfmouw – Zaterdag: Onder de overkoepelende titel ‘Zaterdag’ tekende Saskia zo’n beetje alles wat je op deze vrije dag allemaal kunt doen: de bibliotheek bezoeken, hutten bouwen in het bos, naar het zwembad gaan of op het strand spelen en nog veel meer. Op iedere tekening is ontzettend veel te zien. De schoolfrik in mij (die nooit heel ver weg is) werd helemaal blij van dit boek want het biedt geweldig veel mogelijkheden voor woordenschatuitbreiding, het vertellen van verhalen en leuke gesprekken. Een echte aanrader voor meesters, juffen én kinderen vanaf 3 jaar – en natuurlijk ook leuk voor thuis! Boek bestellen.

Yasushi Inoue -Het jachtgeweer: Laat je niet misleiden door de geringe omvang van Het jachtgeweer want echt, dit boekje is een groot meesterwerk! Via een dichter krijgt de lezer drie brieven voorgeschoteld die gericht waren aan een man die zich heeft herkend in een gepubliceerd gedicht en zich kenbaar heeft gemaakt. Alle drie hebben ze betrekking op dezelfde liefdesaffaire. Achtereenvolgens komen aan het woord: de dochter van de minnares, zijn bedrogen echtgenote en de minnares zelf. Uit hun brieven blijkt hoezeer de drie vrouwen gevangen zitten in hun eigen elkaar tegensprekende gedachten. Heel bijzonder hoe de auteur zich verplaatst in hun gevoelsleven. Inoue geeft ze ook nog eens hun eigen individuele vertelstem en hij doet dat in een taal die uitmunt in schoonheid. Lezen dus dit prachtige Japanse kleinood! Boek bestellen.

John Muir – In de wildernis: John Muir was een van de eerste natuurbeschermers in Amerika; dankzij zijn inspanningen kregen Yosemite en Sequoia de status van National Park. De verhalen in deze bundel zijn ruim een eeuw geleden geschreven, maar doen totaal niet verouderd aan. Zijn enthousiasme en liefde voor de natuur spat van de bladzijden, zelden heb ik iemand zo lyrisch “horen praten” over de natuur. Prachtig zijn de beschrijvingen van ellenlange dwaaltochten over gletsjers en het beleven van een storm terwijl hij zich vasthoudt aan een boomtop. Wat mij ook erg trof was dat hij regelmatig over klimaatverandering schrijft en speculeert over de gevolgen van de komst van goudzoekers naar de Yukon. In beide gevallen blijkt hij gezegend geweest te zijn met een vooruitziende blik. Boek bestellen.

Boek van de Week

De wording van een genie

Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Wetenschap Leonardo da Vinci – Walter Isaacson – vertaling: Rob de Ridder – Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum – 622 blz. De Amerikaanse journalist Walter Isaacson heeft een patent op het schrijven van biografieën van bekende…

Boek van de week archief
18-april-2018 | Lees verder | Reageer!