Boekenpanel Augustus

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka): Soms heb je een vakantie nodig om een boek te lezen! Tenslotte 1275 blz. Maar genoten heb ik van het boek. 100 jaar Geschiedenis van Georgië en Sovjet-Unie aan de hand van zeven personages uit twee families (de achtste is Brilka die het verhaal vertelt krijgt). Zes generaties waar ups en downs elkaar opvolgen. Trouw maar ook rebellie tegen de Sovjetstaat. Een “fictief” verhaal maar met veel realistische elementen. Ik kon het niet wegleggen en nadat ik het boek uit had verzuchtte ik: Jammer had eigenlijk best nog dikker mogen zijn…maar wie weet, want het leven van Brilka is nog niet verteld! Boek bestellen.

Jason Rekulak – De wonderjaren van Billy Marvin: Het boek speelt midden in de jaren tachtig. We kenden het internet nog niet en dat computerkennis een belangrijke handigheid was voor de toekomst moest nog doordringen. Misschien komt daar die overdreven eerbied bij ouderen voor alles wat digitaal is vandaan. Wordt Billy Marvin in zijn tijd op school nog gezien als een treurig geval zonder toekomst, nu zou hij in een hoogbegaafdenklasje worden gestopt. Lekker herkenbaar als je de jaren tachtig meemaakte, maar ook zeer leesbaar als dat niet zo is. Boek bestellen.

Edward Docx – Laat los mijn hand: Dit is het verhaal van drie broers, die met hun vader in een oud camperbusje van Engeland naar Zwitserland rijden. Het doel is een levenseindekliniek, waar de vader een afspraak heeft, omdat hij de laatste stadia van zijn ziekte niet meer wil meemaken. Kunnen alle zonen het besluit van hun vader respecteren? Het onderwerp van het boek is natuurlijk zwaar, maar de discussies worden gevoerd met intelligentie en humor. Daardoor heeft Edward Docx een boek geschreven dat je eigenlijk niet onbewogen kan laten. Eerlijk, krachtig, grappig, slim en wijs. Ik was er beduusd van toen ik het uithad, maar heb tijdens de reis ook vaak hardop gelachen. Een reis als het leven zelf. Boek bestellen.

Tony Ross – Ik kom je opeten!: Dit heerlijke boek heb ik vaak gebruikt in de jaren dat ik voor de klas stond. Het verhaal over het meedogenloze monster dat moordend door het heelal vliegt in zijn ruimteschip, is niet alleen razend spannend maar ook, door de ontknoping, zo grappig dat ik het met goed fatsoen tot en met groep 8 kon voorlezen. Op de Pabo besprak ik met studenten de vele mogelijkheden die het boek biedt voor woordenschatuitbreiding en als aanjager van diverse meetkundige activiteiten. Een aantal jaar was het niet verkrijgbaar. Ik vind het ontzettend leuk om het nu (weer) te kunnen aanraden en verkopen. Boek bestellen.

Arundhati Roy – Het ministerie van opperst geluk: Dit is een boek waar je een beetje je best voor moet doen. Het is een amalgaam van verhalen en personages die zich dwars door de tijd bewegen. Toch is het zeer de moeite waard om door te zetten. Alle belangrijke gebeurtenissen in India uit de laatste 20 jaar spelen een rol. Roy heeft een duidelijke mening en neemt het op voor de armen. De belangrijkste verhaallijnen zijn gesitueerd in Delhi waar de hermafrodiet Anjum een woongemeenschap sticht op een begraafplaats en in Kashmir dat de achtergrond vormt van de liefde tussen Tilo en Musa. Het boek laat je dagenlang onderduiken in een gewelddadige van bloed vergeven wereld waarin al die kleurrijke personages moeten zien te overleven. En dat doen ze! Boek bestellen.

Joanna Cannon – Het probleem met bokken en schapen: Tijdens de bloedhete zomer van 1976 verdwijnt een van de buurvrouwen van de tienjarige Grace. Zij gaat met haar vriendinnetje Tilly op onderzoek uit in hun kleine straatje. Geïnspireerd door de uitspraak van de dominee dat God overal is, gaan zij bij alle buren op zoek naar Hem in de hoop dan ook mevrouw Creasy te vinden. Al snel blijkt dat eigenlijk achter iedere voordeur wel een geheim schuilt en dat een gebeurtenis van tien jaar eerder diepe sporen heeft achtergelaten. Sindsdien zijn de bewoners verstrikt geraakt in een web van halve waarheden en vooroordelen en blijkt het niet eenvoudig de bokken van de schapen te scheiden… Ik heb genoten van de leuke hoofdpersoon en gesmuld van het taalgebruik. Boek bestellen.

 

Boek van de Week

Weergaloze personages

Categorie: Boek van de week, Literatuur Het monster van Essex – Sarah Perry – Prometheus – 416 blz. Schrijfster Sarah Perry (Essex, 1979) recenseert literatuur voor een paar toonaangevende Britse bladen. Het monster van Essex is haar tweede boek en een…

Boek van de week archief
10-augustus-2017 | Lees verder | Reageer!