Boekenpanel December

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

R.J. Palacio – Wonder: Het boek verscheen al in 2013 maar nu weer in het nieuws door de verfilming. Een uitzonderlijk goed boek over het thema pesten. Auggie Pullman heeft een gezichtsafwijking en gaat op tienjarige leeftijd voor het eerst naar school. Het leren zelf gaat hem goed af maar geaccepteerd worden door de anderen is een ander verhaal. Bijzonder aan het boek is dat het verhaal vanuit vier perspectieven wordt verteld. Een boek wat prima zou passen in een anti-pestcampagne, nu in combinatie met de film! Boek bestellen.

Elle van Lieshout en Erik van Os – De verdwaalde radeizigers: Stel je hebt een doos met oude foto’s en je wil daar iets mee. Dat overkwam illustrator Ann de Bode die toevallig heel goed is met fimoklei. Ze reproduceerde de foto’s in fimo en bruikbaar decoratiemateriaal. Wat denken de mensen op de foto? Waar dromen ze van of wat kunnen ze met hun omgeving? Dat vertellen Erik van Os en Elle van Lieshout in hun gedichten die de foto’s begeleiden. Soms grappig, soms een beetje treurig of gemeen, precies zoals we hen kennen. De verdwaalde Radeizigers, weer een boekje dat te weinig aandacht krijgt. En het is zo’n schatje. Boek bestellen.

Francis Spufford – Gouden Bergen: Halverwege de achttiende eeuw arriveert meneer Smith vanuit Groot-Brittannië in New York, op dat moment een kleine stad. Hij heeft een wisselbrief bij zich, met een enorme waarde. Maar is die wisselbrief wel echt? En met welk doel is Smith naar New York gekomen? Voor de kleine samenleving is er een nieuwsgierig makende figuur geland. Al snel ontvouwt zich een roman vol vaart en verwikkelingen. Smith denkt met de kleinburgerlijke gemeenschap te kunnen spelen, maar al snel is hij juist de speelbal van verschillende partijen en belandt hij meermaals in de gevangenis. Aan het eind blijkt dat hij niet alleen de bevolking van New York, maar ook de lezer op het verkeerde been heeft gezet. Goed neergezette personages in een aansprekend historisch decor. Hulde! Boek bestellen.

Anna Woltz & Annet Schaap – Zondag, maandag, sterrendag: Dit boek maakt deel uit van de serie ‘Tijgerlezen’. Kinderen leren het gelukkigst lezen als ze willen lezen, is het uitgangspunt van ‘Tijgerlezen’ en daarom moeten ze de gelegenheid krijgen zelf mooie boeken te kiezen en niet gebonden of beperkt worden door niveau-indelingen. Hoewel de zinnen en woorden vaak wat korter zijn dan in haar andere werk, is dit boek voor beginnende lezers weer een prachtig, typisch Anna-Woltz-boek, waarin ze de lezer helemaal in de beleving en originele gedachten van haar hoofdpersoon Nora laat kruipen. Nora is uitvinder. Ze vindt handige dingen uit en als haar buurjongen Sep geen spreekbeurt durft te houden op school, verzint ze een geweldig plan om hem te helpen. Alles aan dit boek klopt, zodat het niet alleen een genot is voor beginnende lezers, maar zich ook goed leent om voor te lezen. Boek bestellen.

Hans Croiset – Ik, Vondel: O kerstnacht schoner dan de dagen… dichtte Joost van den Vondel. Vondel is door deze woorden voor mij verbonden met de kerstdagen. En wat is er dan mooier om in deze tijd deze door vondelkenner bij uitstek Hans Croiset geschreven roman te lezen waarin de stokoude prins der dichters terugkijkt op zijn leven. Dat was verre van makkelijk. Vondel overleefde zijn vrouw en al zijn kinderen. Zijn grote liefde wordt niet vervuld omdat hij zich verplicht voelt trouw te blijven aan zijn vrouw en zijn denkbeelden bezorgen hem vijanden. Hans Croiset laat de stem van Vondel prachtig en eloquent tot leven komen. Tegelijkertijd schetst hij een fraai portret van het Amsterdam in de Gouden Eeuw. Boek bestellen.

Anna van Suchtelen – Versailles aan de Schelde: In Ellewoutsdijk, een dorp aan de Westerschelde, staan twee prachtige landhuizen waaraan ik mij elke keer weer vergaap als ik er zomers langsfiets. Het blijkt dat deze huizen pas na WOII gebouwd zijn, op het terrein van Zorgvliet, “Versailles in miniatuur” dat in WOII verwoest werd. Aan de geschiedenis van Zorgvliet is onlosmakelijk die van de baggeraarsfamilie Van Hattum verbonden. Zij verbouwden een bestaand herenhuis tot een waar paleis, met schilderijenzalen, wintertuin, draaiend toneel en landschapstuin. Aan de hand van de levens van drie echtgenotes van Van Hattum volg je de geschiedenis van deze ondernemende familie, die betrokken was bij de aanleg van het Panamakanaal, de afsluitdijk en de Zeelandbrug, maar ook telkens weer graag naar Zeeland trok en zeer betrokken was bij dat dorpje. Boek bestellen.

Boek van de Week

Prachtige kunstwerken van steen

Categorie: Boek van de week, Prentenboek Steen voor steen – Tekst van Margriet Ruurs – Vertaling van Linda Jansma – Illustraties van Nazir Ali Badr – Uitgeverij Callenbach Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr vertelt het verhaal…

Boek van de week archief
11-december-2017 | Lees verder | Reageer!