Boekenpanel Februari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Melanie Raabe – De waarheid: Zakenman Philipp Petersen is tijdens een zakenreis in Zuid-Amerika verdwenen. Hij is al zeven jaar spoorloos. Sarah, zijn vrouw heeft haar leven weer enigszins op orde als ze het bericht krijgt dat haar man terecht is. Groot is de schok op het vliegveld als hij haar niet herkent en zij zegt: Dit is niet mijn man! Maar wie is hij wel en welk geheim draagt Sarah met zich mee? Melanie Raabe levert na haar indrukwekkende debuut: De Val weer een erg goede thriller af. Ook weer met weinig personages maar het blijft superspannend. Boek bestellen.

Gideon Samson en Joren Joshua – Zeb.: Het boek is prachtig vormgegeven in taal en beeld. Zwart, oranje en wit en hier en daar wat geel of is het goud? De taal is van een eenvoud waar ik van houd, met hier en daar een verwijzing naar iets dat eerder in het boek normaal was. In dit boek is veel normaal en daarmee is de wereld erin volkomen absurd. Niet een wereld waarin ik zou willen wonen, al kan ik niet zeggen wat hem zo ongeschikt voor me maakt. Het is niet dat ik moeite heb met het accepteren van zaken die niet binnen geijkte plaatjes passen. De hoofdpersoon is een klas en in elk hoofdstuk staat een andere leerling centraal. Een voorleesboek waar een leerkracht die zijn leerlingen graag op een ander been zet, veel plezier van kan hebben. Gespreksstof genoeg. Boek bestellen.

Joost de Vries – Oude meesters: Wat heb ik plezier gehad bij het lezen van Oude meesters van Joost de Vries. Plezier om zijn scherpe stijl vol trefzekere formuleringen, om zijn rake dialogen en om het meeslepende verhaal dat hij in deze roman ontvouwt. Edmund is rijk geworden na de beursgang van een app. Daardoor kan hij zijn zucht naar het verleden najagen. Zijn broer Sieger is journalist en ergert zich aan het verval van ‘zijn’ krant en de media in het algemeen. Dan wordt hij in Berlijn slachtoffer van een aanslag en heeft hij een primeur die hij met niemand wil delen. Deze roman vermengt Dostojevski met Game of Thrones en Shakespeare met Andre Hazes. Op zo’n overtuigende, intelligente manier dat het het verhaal niet stoort, maar juist de gang erin houdt. Boek bestellen.

Mette Eike Neerlin – Paard, paard, tijger, tijger: Als je altijd, op elke vraag ‘ja’ antwoordt, ongeacht of dat het correcte antwoord is of niet, kun je in bizarre situaties terecht komen. Op deze manier belandt Honey, de hoofdpersoon van dit boek, onder meer in een cursus Chinees en aan het sterfbed van Marcel, die eenzaam in een hospice zijn laatste dagen doorbrengt. Mijn verwachting was, na een korte introductie van dit gegeven op de achterflap van het boek, dat ik een fijne, grappige feel-good roman zou gaan lezen en dat was ook zo. Door de grappige en aandoenlijke situaties waar Honey in verzeild raakt, kom je als lezer steeds meer te weten over haar achtergrond en beweegredenen en geniet je van een ontroerend verhaal, dat als leeservaring meer biedt dan louter feel-good. Een aanrader vanaf een jaar of twaalf. Boek bestellen.

Bodo Kirchhof – Wedervaring: Het boek oogt nogal liefdeloos uitgegeven maar wie zich daar niet door laat weerhouden het toch te lezen, wordt rijkelijk beloond. Wat een juweeltje. De toon is licht ironisch, de observaties zijn raak en fraai en de filosofische bespiegelingen treffend. Joachim Reither, uitgever in ruste, krijgt bezoek van zijn buurvrouw Leonie Palm, die haar een in eigen beheer uitgegeven boekje bij hem onder de deur heeft geschoven. In een spontane opwelling besluiten de twee in haar auto een tripje te gaan maken die hen uiteindelijk zomaar helemaal tot in Afrika brengt. Onderweg komen ze, en dat brengt de actualiteit in het verhaal, steeds meer vluchtelingen tegen. Op Sicilië pikken ze zelfs een straatkind op. Geen handige beslissing, want het loopt mis en dan eindigt de liefde weer even snel als hij begonnen was. Maar mooi was het! Boek bestellen.

Robert Bryndza – Het meisje in het ijs: Toegegeven, het is niet de meest originele thriller van de laatste tijd met niet de meest originele hoofdpersoon, en toch is het genieten van de getroebleerde, tamelijk onconventioneel te werk gaande inspecteur Erika Foster en de dynamiek binnen het team waarover zij de leiding krijgt. Na een mislukte zaak waarbij haar echtgenoot om het leven kwam, krijgt Erika de leiding over het onderzoek naar de moord op de jonge rijkeluisdochter Andrea, die in een slechte buurt van Londen dood in het ijs wordt aangetroffen. Het team staat onder grote druk om de zaak snel op te lossen, maar Erika vaart haar eigen koers, wat natuurlijk zorgt voor de nodige conflicten. Met vaart geschreven, een prima plot, en gelukkig het eerste deel uit een serie. Boek bestellen.

Boek van de Week

Om dorst van te krijgen

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis De Amsterdamse herberg 1450-1800 – Maarten Hell – Vantilt – 487 blz. Amsterdam is nog steeds rijk aan hotels en horecagelegenheden, maar dat er in vroeger tijden nog veel meer waren, en dat er in…

Boek van de week archief
23-februari-2018 | Lees verder | Reageer!