Boekenpanel Januari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Tim Niehe – Het waren 18 onvergetelijke minuten: Alle grote namen van voetbalinternationals kent iedereen en zijn er vele verhalen van bekend en boeken over geschreven. Maar dit boek is een ode aan al die voetbalinternationals die slechts een keer in Oranje hebben gespeeld. Sommigen zelfs maar een paar minuten! Wie kent ze nog? Willy Lippens, Jan van Deinsen, Wim Koevermans om er een paar te noemen. Elf persoonlijke verhalen en 121 debutanten in dit boek. Heerlijk leesvoer voor de voetballiefhebber en tja misschien een pleister op de wonde voor een WK zomer zonder Oranje! Boek bestellen.

Bianca Mastenbroek – Hendrick, de Hollandsche indiaan: Het boek stond me in eerste instantie een beetje tegen omdat ik de kaft wat onsmakelijk vond. Die dikke schmink op dat gezicht gekalkt. Het gekke was dat hoe meer ik vorderde in het verhaal, hoe aantrekkelijker het hoofd op het omslag werd. Ik kan de historische juistheid van het boek niet beoordelen, maar toch heb ik het gevoel dat ik een mooi beeld kreeg van het leven binnen een indianengemeenschap in de zeventiende eeuw. De verbondenheid met de natuur, met elkaar, maar ook de vanzelfsprekendheid van verlies en dood. Die dood komt soms met een gruwelijk voorspel, waar ik misschien wel begrip voor kan hebben maar tegelijkertijd met mijn verstand niet bij kan. Een boek dat me bij zal blijven. Boek bestellen.

Rodaan Al Galidi – duizend-en-een nachtmerries: Galidi brak begin vorig jaar door met Hoe ik talent voor het leven kreeg, een roman waarvoor hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker putte. Maar ook zijn eerdere boeken zijn de moeite waard. Zijn nieuwste boek is een verhalenbundel en heet Duizend-en-een nachtmerries en laat Al Galidi’s blik op de Nederlandse maatschappij en de Nederlanders zien. Vol humor en met een scherp oog weet hij personages in een kort verhaal sterk neer te zetten. Steeds weet hij je op zijn eigen laconieke toon te grijpen, te laten glimlachen en je te laten verwonderen. Natuurlijk is niet elk verhaal raak, maar er zitten genoeg hoogtepunten tussen om deze bundel aan te schaffen. Boek bestellen.

Mette Eike Neerlin – Paard, paard, tijger, tijger: Als je altijd, op elke vraag ‘ja’ antwoordt, ongeacht of dat het correcte antwoord is of niet, kun je in bizarre situaties terecht komen. Op deze manier belandt Honey, de hoofdpersoon van dit boek, onder meer in een cursus Chinees en aan het sterfbed van Marcel, die eenzaam in een hospice zijn laatste dagen doorbrengt. Mijn verwachting was, na een korte introductie van dit gegeven op de achterflap van het boek, dat ik een fijne, grappige feel-good roman zou gaan lezen en dat was ook zo. Door de grappige en aandoenlijke situaties waar Honey in verzeild raakt, kom je als lezer steeds meer te weten over haar achtergrond en beweegredenen en geniet je van een ontroerend verhaal, dat als leeservaring meer biedt dan louter feel-good. Een aanrader vanaf een jaar of twaalf. Boek bestellen.

Daniël Kehlman – Tijl: Thea Beckman voor grote mensen en dat in de beste zin van het woord. Daarmee doe ik deze meeslepende historische roman natuurlijk tekort, maar het gaat om het gevoel. Kehlmann verplaatst de 14e eeuwse nar, kunstenmaker en avonturier Tijl Uilenspiegel naar de 17e eeuw. Het is de tijd van de 30-jarige oorlog, een tijd van geweld, honger, bijgeloof, pest en inquisitie. Met Tijl als rode draad laat Kehlmann de lezer kennismaken met onvergetelijke personages zoals Claus, de als heksenmeester opgehangen vader van Tijl, de beroemde wetenschapper Athanasius Kircher, briljant maar ook heilig gelovend in de kracht van drakenbloed en de tragische Frederik van Palts, spottend de winterkoning genoemd omdat hij heel even koning van Bohemen was tot hij verbannen werd en in Den Haag terechtkwam. Kehlmann vertelt de verhalen met zwier. Wat een feest om te lezen! Boek bestellen.

Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40: Op een avond eind jaren ‘80 wordt er bij de hoofdpersoon aangebeld door een schimmige figuur die hem vraagt bijbels te gaan verkopen in Rusland. Met zin voor avontuur gaat hij daarop in, vertrekt en komt er eigenlijk niet meer weg. Hij trouwt met een Russische vrouw en gaat in Sint Petersburg wonen. In deze autobiografische roman gaat het over de geschiedenis van Rusland sinds de revolutie, de jaren die de auteur er heeft doorgebracht en het heden. Hij vertelt prachtige, maar ook schrijnende verhalen over hebzucht, armoede, buitenproportionele rijkdom en de harde strijd om het bestaan. Het is een fascinerend inkijkje in een bijzonder land, zonder opsmuk en met veel compassie voor de inwoners geschreven. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt. Boek bestellen.

Boek van de Week

Hoe je brein werkt

Categorie: Boek van de week, Gezondheid & Psychologie, Non-fictie Je onvervangbare hersenen – Kaja Nordengen – Vertaling: Angélique de Kroon – Atlas Contact – 239 blz. De Noorse Kaja Nordengen (1987), is al vanaf haar tiende gefascineerd door hersenen. Op haar zeventiende begon ze…

Boek van de week archief
14-januari-2018 | Lees verder | Reageer!