Boekenpanel Juni

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Murat Isik – Verloren grond: Vorige maand won Isik de Libris Literartuurprijs met Wees onzichtbaar. Maar wist u dat hij vijf jaar geleden al een erg goed boek schreef? Nee? Maak dan kennis met dit debuut. Hier blijkt al dat Murat Isik een meesterverteller is. Een boek over het wel en wee van een familie in Oost Turkije. Enerzijds een warm verhaal maar anderzijds ook een hartverscheurend verhaal waarin de ongelukken zich blijven opstapelen en de familie uit elkaar dreigt te vallen. Een boek waarin zij zich staande proberen te houden in barre omstandigheden: weer en klimaat maar ook de vijandige houding van de omgeving. Het is een geweldig debuut. Boek bestellen.

Perez en Lacombe – Kattenstreken: Meestal word ik een beetje kriegel van mensen die een boek het liefst in de originele taal lezen. Kattenstreken zou ik echter zelf wel heel graag in de originele taal willen lezen, want de gedichten zijn zo verschrikkelijk, ergerlijk, tenenkrommend slecht vertaald, dat ik ze niet uit kan lezen. Het hort, het stoot, het hapert. Ik vrees dat de vertaler teveel zijn best heeft gedaan om in de Franse tekst van Perez te blijven, waardoor het Nederlands niet tot zijn recht komt. Gedichten zouden een talig feest moeten zijn, ook als je ze vertaalt. Gelukkig behoeven prachtige de illustraties van Benjamin Lacombe geen vertaling. Taalkundig geen aanrader maar een absoluut hebbeding voor liefhebbers van katten of van het werk van Benjamin Lacombe. Boek bestellen.

Jean-Marc van Tol – Musch: Van Tol, bekend van Fokke en Sukke, heeft mij verrast met Musch, het eerste boek van een trilogie over Johan de Witt. Hij beschrijft aan de hand van verschillende documenten de opkomst van Johan de Witt en de ondergang van Cornelis Musch. Allemaal bekend van historische bronnen, zoals de mislukte belegering van Amsterdam. Musch was een corrupte griffier, die op een gegeven moment prins Willem II zo wist te beïnvloeden, dat hij de machtigste man van de Republiek was. Het is een verhaal vol intriges en wendingen. Het verhaal van Johan de Witt daartegenover gaat om een briljante leerling-advocaat, wiens vader onterecht is vastgezet door de prins. Komt hij nog vrij? Musch is een fijne historische roman, die mij zeker doet uitkijken naar de volgende delen. Boek bestellen.

Erna Sassen – Een Indiaan als jij en ik: Ik heb het geloof ik al eerder opgebiecht, dat ik houd van papieren boekenkinderen met een groot denkraam, die een open en originele blik op het leven hebben en een hoofd waar de schrijver je helemaal in laat kruipen. Deze maand vond ik weer zo’n geweldig kind: Boaz. Hij houdt van boeken lezen over indianen en is dan ook ontzettend blij als er een echte indiaan bij hem in de klas komt. Ze heet Aïsha. Samen maken ze een werkstuk over indianen. Naast het ontroerende verhaal over Boaz en Aïsha, staan er in het boek een heleboel interessante indianen-weetjes. De tekeningen in drie kleuren (zwart, rood en wit) van Martijn van der Linden en de fraaie vormgeving van het boek zijn het kersje op de toch al verrukkelijke taart. Voor mensen vanaf 9 jaar. Boek bestellen.

Manu Joseph – Miss Laila, gewapend & gevaarlijk: Manu Joseph’s Het onzichtbare geluk van andere mensen was één van de eerste Boeken van de Maand in DWDD en werd een bestseller. Deze nieuwe roman is opnieuw een schot in de roos. Na een paar bladzijden werd ik pats boem het zwart-komische, thrillerachtige en wat de politiek/maatschappelijke situatie in India betreft, hoogst actuele verhaal ingezogen en moest ik doorlezen. Ingenieus vlecht Joseph twee verhaallijnen door elkaar met in allebei een sterke jonge vrouw in de hoofdrol. De verbinding tussen die twee is de man die op de dag dat de nationalistische hindoepartij de verkiezingen wint, bedolven wordt onder het puin van een ingestort flatgebouw. Wie is hij? Klopt het verhaal dat hij mompelt over een ophanden zijnde terroristische aanslag waarbij de 19-jarige Laila zou zijn betrokken. Lees! Boek bestellen.

Libby Page – Het zwembad: De levens van de bejaarde Rosemary die al haar hele leven in de Londense wijk Brixton woont en dat van nieuwkomer Kate kruisen elkaar als het plaatselijke openluchtzwembad dreigt plaats te moeten maken voor een luxe appartementencomplex met dito sportvoorziening. De zoveelste afbraak van een sociale voorziening in de wijk. Journaliste Kate is erg eenzaam, maar door haar betrokkenheid bij het protest tegen de sluiting bouwt zij een bijzondere vriendschap op met Rosemary en raakt zij uit haar isolement. Wat een heerlijk boek om lekker in te duiken. Je kunt je helemaal verliezen in de strijd voor het behoud van het zwembad en weg zwijmelen bij het romantische kantje van het verhaal. Op het eind moest ik een traantje wegpinken, heerlijk! Boek bestellen.

Boek van de Week

Genot om te lezen

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Het eeuwige leven – Matt Haig – Vertaling Monique ter Berg – Lebowski – 344 blz. Matt Haig (1975) is zeer veelzijdig: hij schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario’s. Zijn werk wordt gepubliceerd in…

Boek van de week archief

21-juni-2018 | Lees verder | Reageer!