Boekenpanel Juni

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Murat Isik – Wees onzichtbaar: Na zijn geweldige debuut, Verloren Grond, hebben we vijf jaar moeten wachten op zijn tweede boek, maar het is wachten meer dan waard geweest. Een meesterverteller. Metin komt als 5-jarig jongetje in de jaren tachtig in de Bijlmer wonen met zijn zus en ouders. Een boek over de verloedering van een wijk (Bijlmer) maar ook een moeilijke gezinssituatie en daar bovenop een hele moeilijke middelbare schooltijd van Metin. Een roman (met autobiografische elementen) met zware thema’s, maar met een bijzonder lichte vertelwijze. Murat Isik bewijst met zijn tweede boek dat hij een meesterverteller is. Boek bestellen.

Christopher Edge – Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums: Dit is het soort verhalen waar ik een beetje paniekerig van word. Telkens in je eigen wereld komen die dan niet helemaal klopt. Wat is erger, iets missen waar je aan gehecht was of het nooit meer precies zo terugvinden als je hoopte dat het zou zijn. En kom je ooit nog thuis in de wereld die klopt met wat je kent? Toch blijft het een fascinerend idee te leven in een wereld waar op hetzelfde moment vele varianten van kunnen bestaan. Het zou toch wat zijn als je daartussen op en neer kon reizen, zoals Stein in dit boek doet. Hij hoopt zijn overleden moeder terug te vinden, maar is dat mogelijk? Een boek waar je nog wel even over na blijft denken. Boek bestellen.

Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem: En we noemen hem is een verhaal over familieverhalen, over goed of fout en ook nog eens een boek waardoor je over de pagina’s gejaagd wordt. Marjolijn van Heemstra wil haar eerstgeborene graag vernoemen naar een verre oom, die na de oorlog drie ‘foute’ Nederlanders ombracht. Maar ze wil wel graag weten welk verhaal ze haar kind nu precies meegeeft. Duidelijk wordt dat de ‘heldendaad’ verschrikkelijke gevolgen had en dat het ook een misdaad genoemd kan worden. De beslissing over de naam moet genomen worden, want de uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Tussen roman en reportage trekt Van Heemstra je mee met haar twijfels, in haar familieverhalen en schreef ze een van de beste boeken van het lopende jaar. Boek bestellen.

Maria Postema en Maarten Bruns – Dertiendagh: Klanten van de Utrechtse Kinderboekwinkel kennen Maria van haar altijd rake adviezen, gretige YA-lezers kennen haar van haar vertaling van onder meer De Hongerspelen en Divergent. Rond 15 juni verschijnt haar eerste eigen boek, dat ze samen met Maarten Bruns schreef, de razend spannende jongerenroman Dertiendagh. Ik was tijdens het lezen onder de indruk van de fraaie zinnen, raak gekozen woorden en levendige personageschetsen, wellicht zal de beoogd lezer daar minder bewust bij stil staan, maar het maakt wel dat deze actie-roman-met-vleugje-fantasy van hoge kwaliteit, onderscheidend én meeslepend is. Een absolute aanrader voor mensen vanaf 14 jaar die houden van spanning. Boek bestellen.

Hans Münsterman – Geraakt: Dit is een boek dat je raakt op allerlei fronten. Gemene deler is de ontregeling die gebeurtenissen te weeg kunnen brengen. Van de gevolgen van een medische misser tot een levensingrijpende tragische verliefdheid. Van een toekomstscenario met een vluchtelingenkamp op het Museumplein tot de problemen van een schrijver met zijn uitgever. Ik heb gehuiverd en gelachen. En gelukkig schrijft de hoofdpersoon wel de biografie die hij wil schrijven, want een deel ervan staat ik het boek. Prachtig! Boek bestellen.

Clare Mackintosh – Ik zie jou: De uitgeverij had op mijn leesexemplaar een post-it geplakt met teksten over mijn huisdieren, een ziekenhuisbezoek van 3 jaar geleden en mijn woon-werkverkeer. Informatie die uit mijn timeline van facebook is gehaald, door iemand die geen vriend van mij is. Dat gaf een vreemd gevoel. Rond dit gegeven heeft Mackintosh een pakkende thriller geschreven; iemand speelt een spel met vrouwen die dagelijks de metro nemen in Londen. Zoë Walker ontdekt bij toeval dat haar foto in de krant staat in een rubriek met seksadvertenties. Zij gaat op onderzoek uit en komt erachter dat ook haar leven gevaar loopt. Hoe kiest de dader zijn slachtoffers? Hoe kent hij hun dagelijkse routine? Spannend en actueel! Hoe veilig is jouw Facebookaccount? Boek bestellen.

 

Boek van de Week

Den duvelsmakere

Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur Jheronimus Bosch – Siggi Weidemann – Uitgeverij Omniboek – 382 blz. Van het leven van Jheronimus Bosch is weinig geweten. De kunstenaar zag het levenslicht omstreeks 1450 in ‘s Hertogenbosch als vierde kind en jongste…

Boek van de week archief
19-juni-2017 | Lees verder | Reageer!