Boekenpanel Maart

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Rupi Kaur – Melk en Honing: Deze keer een dichtbundel van een Amerikaanse schrijfster. Rupi Kaur schreef deze bundel toen ze eenentwintig was. Er zijn meer dan honderdduizend exemplaren verkocht in Amerika. Nu is de bundel vertaald in het Nederlands. Een bundel rondom vier thema’s: lijden, liefhebben, breken en helen. Soms korte, soms lange gedichten, ook een paar verhalen en met haar eigen tekeningen. Poëzie die schuurt, vol emotie, stil laat zijn, kwaad laat worden, en die je persoonlijk kan raken. Een bundel vol wijsheden ook. Niet teveel achterelkaar lezen, want je moet het ook nog goed kunnen verwerken. Boek bestellen.

Janny van der Molen – Grote gevoelens: Het hoofd gaat in deze reeks voor het hart: Grote Gedachten verscheen voor Grote Gevoelens. Na de filosofie nu dus de psychologie en psychiatrie. Het concept bevalt me: een leraar aan een middelbare school die zijn leerlingen wegwijs maakt in genoemde disciplines. Leerlingen die toevallig in het dagelijks leven met situaties geconfronteerd worden die de theorie vertalen naar de hedendaagse praktijk. Gekunsteld? Ongetwijfeld, maar wel functioneel en heel goed te lezen. En daarbij, wie de werkelijkheid wil navertellen, moet vanwege de geloofwaardigheid doorgaans meer weglaten dan erbij verzinnen. Boek bestellen.

Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak: In deze roman lezen we over een gezin waarin na een tragisch overlijden van een zoon alles op losse schroeven komt te staan. Alleen het ritme van de boerderij en het gereformeerde geloof blijft nog overeind. De ouders hebben door hun verdriet geen oog meer voor de andere kinderen, die langzamerhand beginnen te ontsporen en de grenzen van hun lichaam beginnen te verkennen. Dit alles geschreven in een stijl en met een taalgebruik dat een gespannen sfeer oproept door zijn metaforen en beelden. Door de ogen van Jas, zoals de bijnaam van de hoofdpersoon luidt, wordt de wereld in al zijn vuiligheid en lichamelijkheid beschreven. Dit boek mag van mij wel het debuut van het voorjaar heten. Boek bestellen.

Arend van Dam – De reis van Syntax Bosselman: Arend van Dam schreef al een flink aantal stevige boeken vol met leerzame verhalen over geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en natuur. In zijn nieuwste boek behandelt hij het slavernijverleden van Nederland. Naast de vele verhalen boordevol informatie vertelt Arend ook hoe zijn zoektocht naar die informatie verlopen is, een geweldige toevoeging! Het boek is geïllustreerd met fijne tekeningen van Alex de Wolf en daarnaast is er veel (historisch) fotomateriaal in opgenomen. Al met al is het een indrukwekkend, lijvig en prachtig boek over een moeilijk en belangrijk onderwerp. Een absolute must-read voor kinderen vanaf 10 jaar. Boek bestellen.

Maria Gainza- Oogzenuw: In mijn leven neemt kunst een belangrijke plaats in. Dat geldt ook voor de Argentijnse Maria Gainza. In dit fenomenale boek brengt ze dat op een fascinerende manier tot uitdrukking door mooie, vaak ontroerende autobiografische verhalen op een subtiele manier te vermengen met uitstekende essays over kunstschilders. Daarbij heeft ze ook nog eens een prachtige stijl en bovendien humor. Dus voor mij was het smullen geblazen. Naast bekende kunstenaars als Courbet, Henri Rousseau en Rothko voert ze voor mij onbekende schilders als Cándido López en Alfred Robert ten tonele. Van hen had ik nog nooit gehoord. Dus ook weer wat bijgeleerd! Boek bestellen.

Heather Morris – De tatoeëerder van Auschwitz: Ik heb inmiddels al veel over Auschwitz gelezen en op tv gezien, maar ik kan mij niet heugen iets over het tatoeëren opgevangen te hebben en ik had er eigenlijk ook nooit bij stilgestaan. Het is natuurlijk helemaal niet verwonderlijk dat gevangenen aangewezen werden om dit mensonterende werk te doen. Dit boek is gebaseerd op het ware verhaal van Lale en Gita. Lale is een jonge Slowaak die tewerkgesteld wordt als tatoeëerder. Zo ontmoet hij Lila en begint een aangrijpend en ongelofelijk verhaal van liefde, lijden en veerkracht. Zij overleven beiden het kamp en als door een wonder vinden ze elkaar terug. Lale heeft heel lang gezwegen omdat hij bang was als collaborateur beschouwd te worden. Boek bestellen.

Boek van de Week

Verstrengelde levens

Categorie: Boek van de week, Roman De winter voorbij – Isabel Allende – Vertaling Rikkie Degenaar – Wereldbibliotheek – 336 blz. In dit verhaal weet Isabel Allende een gebeurtenis in het heden te vervlechten met de levens en geschiedenis van drie…

Boek van de week archief
12-maart-2018 | Lees verder | Reageer!