Boekenpanel Mei

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Ralf Mohren – De hemel is zwart vandaag: Een leraar Nederlands neemt een baan aan op Curaçao maar al snel loopt hij vast. Hij ontspoort en zijn baan hangt aan een zijden draadje. Het leven is toch heel anders en weg van huis en haard is het moeilijk om je staande te houden. Thuis in Nederland gaat het niet goed met zijn vader. Hij wil dat voor zijn zoon verborgen houden. De verteltrant is “Caribisch”: een broeierig boek. Je voelt zijn worsteling om er iets van te maken, maar hij vervalt steeds in dezelfde patronen waardoor zijn toekomst onzeker wordt. De brieven aan Tipp Marugg zijn schitterend en het boek een “ode aan de Antilliaanse schrijvers”. Boek bestellen.

Danny Parker en Freya Blackwood – Een mooie dag: We blijven altijd naar Bolderburen verlangen, de boeken van Astrid Lindgren waarin de zomers kruidiger en de winters wit en warm waren. Een mooie dag van Danny Parker en Freya Blackwood roept in weinig woorden en nostalgische tekeningen die wereld weer op. Een warme zomerdag in de natuur met een onweer als slot, maar dan zijn ze al veilig binnen. Zorgeloos spelen, zonder angst voor vuil of vallen en de volwassenen buiten beeld. Het is nog maar voor weinig kinderen weggelegd. Boek bestellen.

Jan Postma – Vroege werken: Een bundel essays, die lezen als literaire verhalen en waar je van begin tot einde door geboeid blijft. Dat is in het kort mijn ervaring met het boek Vroege werken van Jan Postma. Dit, terwijl sommige onderwerpen, bijvoorbeeld Heleen van Royen – met een fijne openingszin – of fotografie, mij niet erg interesseren. Maar door zijn stijl en doordat hij altijd zichzelf inbrengt, weet Postma je mee te voeren op zijn zijpaden en dwaalwegen om het onderwerp heen. Hoogtepunten zijn voor mij de essays over Tino Sehgal en die over de verzetsheld Jan Postma. Door zijn scherpe blik en fijne pen kijk je na het sluiten van het boek heel anders naar de wereld om je heen. Boek bestellen.

David Arnold – De Kids of Appetite: Myrthe Spiteri, uitgever van Blossom Books, kan zó aanstekelijk enthousiast over een boek zijn, dat het boek in kwestie voor mij een beetje extra zijn best moet doen om de hoge verwachting in te lossen. Dit boek maakt het helemaal waar, ik begrijp en onderschrijf het gejubel van de uitgever. Het is een heerlijk boek met interessante personages, een bijzondere queeste en universele, grote thema’s: liefde, rouw en vriendschap. Mensen van 13 jaar en (veel) ouder zullen genieten van dit boek, waarin best een aantal nare en pijnlijke situaties beschreven is, maar waaraan je toch een goed gevoel overhoudt, want trouwe vriendschap blijkt sterker dan wat voor ellende ook. Boek bestellen.

Tom Hofland – Lyssa: Geïnspireerd door de kostuumdrama’s op tv waarnaar hij met zijn zus keek, schreef Tom Hofland een heerlijk boek over een verboden liefde. Caspar Szabo, een jonge officier raakt tot over zijn oren verliefd op Lyssa, de vrouw van zijn baas. Een complicatie is dat deze laatste Caspar zeer goed is gezind en hem zijn vriendschap aanbiedt. Zoetsappig? Integendeel! Het verhaal is snel geschreven, en knap verweven met zaken als paardenrennen, een afgezet been, hondsdolheid en tenslotte een duel. De gefingeerde maar duidelijk Oost-Europese setting roept herinneringen op aan de grote Russen, maar dan in een modern jasje. Boek bestellen.

Nynke Smits – Sabina: Ik ben altijd al gek geweest op historische romans over de Oudheid en mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik dit boek in handen kreeg en ik ben erg enthousiast: het is een goed geschreven verhaal waarin je verplaatst wordt naar het verleden. De keuze voor Sabina is een geslaagde: zij was getrouwd met Hadrianus (keizer van 117 tot 138), een van de bekwaamste Romeinse keizers. Een begaafd politicus met een grote culturele interesse die veel door zijn uitgestrekte rijk heeft gereisd. Sabina verhaalt over haar leven met Hadrianus; personen en plaatsen komen tot leven, je loopt met haar door Rome en de Villa Hadriana en zeilt mee over de Nijl. Zelfs de nog immer in raadselen gehulde dood van Antonius wordt opgehelderd. Boek bestellen.

 

Boek van de Week

Zijn mannen leuke huisdieren?

Categorie: Boek van de week, Dieren & Natuur, Mens & Maatschappij Het houden van mannen, veldgids in de praktijk – Myrthe van der Meer – The house of Books – 218 blz. Myrthe van der Meer(1983) is bekend van haar boeken PAAZ en UP, autobiografische…

Boek van de week archief
21-mei-2017 | Lees verder | Reageer!