Boekenpanel Mei

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Ruth Ware – Het leugenspel: Een verbond van vier vriendinnen en ze hebben een regel: liegen moet maar niet tegen elkaar! De vriendschap eindigt echter desastreus als ze alle vier van de kostschool worden gestuurd. Na 17 jaar komt er van Kate een hartenkreet: Ik heb jullie nodig. En uiteraard gaan ze alle drie. Wat is er 17 jaar geleden gebeurd? Op ingenieuze wijze weet Ruth Ware de spanning op te drijven en er zijn geheimen en hebben ze elkaar altijd de waarheid vertelt? Of ook leugens? Waarom verdween 17 jaar geleden de vader van Kate? Komt de waarheid boven tafel? Boek bestellen.

Jessica Townsend – Nevermoor: Dagblad de Limburger legt mij zelden beperkingen op in de keuze van mijn boeken, maar deze kan niet. Niet vanwege het boek, maar omdat in een kinderspecial van L-Magazine een kind over dit boek wil schrijven. Dan buig ik nederig het hoofd. Daarom laat ik hier weten hoezeer ik ervan genoten heb. Het heeft nog niet de diepgang van Harry Potter, maar dat werd ook deel voor deel opgebouwd. Het heeft wel, net als in de boeken van Rowling, een heel fijn hoofdpersonage en een volwassene die meer weet dan zij. Ik voorzie dan ook dat dit figuren zijn waar we boek na boek meer mee verweven raken. Dus roep ik even vanaf dit podium aan de mensen als ik, die de rest van hun leven verbonden zijn met Harry Potter. Doe jezelf een plezier en lees Nevermoor! Boek bestellen.

Laura van der Haar – Het wolfgetal: Al in de eerste scène van dit spannende debuut wordt duidelijk dat de vriendschap tussen de ik-persoon en vriendin Vikki geen normale is. Vikki zoekt constant de grens op en probeert haar vriendin daarin mee te trekken. Omdat elk hoofdstuk afgewisseld wordt met het verslag uit een forensisch rapport, neemt de spanning steeds meer toe. Van wie is het lichaam waarover het rapport geschreven is? Als lezer zie je al snel de manipulatieve kant van Vikki en wacht je op het moment dat de hoofdpersoon dat ook gaat zien. Dat dat uitblijft, zorgt voor een verstikkende leeservaring. Over ontsporend gedrag binnen een pubervriendschap hebben we vaker gelezen, maar dit boek heeft een originele schrijfstijl en keuze van beelden. Tot aan het sterke slot toe. Boek bestellen.

Marloes Morshuis – De schaduwen van Radovar: Meteen bij haar eerste boek, Koken voor de keizer, ben ik een bijna onvoorwaardelijke Marloes-Morshuis-fan geworden. Nu is haar derde boek verschenen, een spannend verhaal over de grimmige stad Radovar. Opnieuw creëert Marloes een heel nieuwe wereld in haar boek. In dit geval een dystopie waarin in een onderdrukkend systeem alles draait om ‘de familiescore’. Door punten te verzamelen kunnen gezinnen letterlijk hogerop komen in de indrukwekkende hoge gebouwen van de stad. Net als in haar vorige boeken komt een kind met een sterk rechtvaardigheidsgevoel in opstand tegen het kwaad. Dit meeslepende verhaal, dat meteen vanaf de eerste bladzijde intrigeert, is heerlijk om te lezen voor mensen vanaf een jaar of 12. Boek bestellen.

John Banville – Mevrouw Osmond: Wat een genot is het om Banville te lezen! Ook van deze nieuwe roman, die een (zelfstandig te lezen) vervolg is op Henry James’ Portrait of a Lady heb ik weer enorm genoten. Ik hou van de lange zinnen en schitterende metaforen. Het verhaal draait om de levenslustige door een erfenis steenrijke Isabel Archer die in een huwelijk met de tirannieke Gilbert Osmond gelokt wordt door intrigante Madame Merle. In een Liaisons Dangereuses-achtige atmosfeer komen er compromitterende geheimen boven water. Banville weet die ontwikkelingen met subtiele cliffhangers spannend te maken. De wraak die Isabel uiteindelijk neemt, is vilein en zoet. Petje af ook voor de soepele vertaling van Arie Storm! Boek bestellen.

Tara Westover – Leerschool: Afgelopen jaar was ik in Utah en daar is het mormonisme alomtegenwoordig. Wij zagen alleen de mooie kanten: de buitengewoon vriendelijke mensen en de opvallend schone steden. De schaduwzijde beschrijft de schrijfster in dit boek; zij groeide op in een streng mormoons milieu in Idaho. Samen met haar broers en zussen moet zij op het bedrijf van haar vader werken, zij gaat niet naar school (want de overheid is niet te vertrouwen) en krijgt ook geen thuisonderwijs. Op bewonderenswaardige wijze weet zij zich aan dit milieu te ontworstelen en zich intellectueel en persoonlijk te ontwikkelen al kost haar dat de band met haar familie. Wat mij het meest frappeerde is haar loyaliteit aan het gezin en met name aan haar vader, die het haar toch altijd zo moeilijk heeft gemaakt. Boek bestellen.

Boek van de Week

Donker verhaal met onbeantwoorde vragen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Sus – Jonas T. Bengtsson – Vertaling David Grävling – Koppernik – 208 blz. Van het schrijven van vrolijke boeken kun je Jonas T. Bengtsson niet betichten, dat kun je concluderen na lezing van Sus.…

Boek van de week archief

28-mei-2018 | Lees verder | Reageer!