Boekenpanel November

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Reggie Naus – Broederschap van de bok: De Bokkenrijders spreken nog altijd tot de verbeelding. Wat waren ze? Gewoon een dievenbende of vrijheidsstrijders? Ik denk toch een gewone dievenbende! Reggie Naus schreef dit boek met oog voor detail voor de tijd waarin het speelt. Grote armoede en de verleidingen zijn groot om het dievenpad op te gaan. Er ligt een link met het heden: de tekens van de Bokkenrijders verschijnen weer en er dreigt gevaar. Beide verhaallijnen zijn goed en soms ook wel heftig om te lezen maar wel realistisch. Tenslotte werd er ook niet zachtzinnig met gevangen Bokkenrijders om gesprongen! Boek bestellen.

Daan Remmerts de Vries – Geest: Dit boek heb ik verslonden. Verslavend goed geschreven, dus achter mekaar doorlezen en het boek overal mee naartoe slepen voor het geval er een gaatje valt. Het biedt een fascinerend inkijkje in het hoofd van een telefoonverkleefde jongere en wat er gebeurt als die digitale wereld niet meer bereikbaar is. Het verhaal is een alarm dat afgaat en het rekent af, maar het is toch niet betuttelend. Een boek dat eigenlijk iedereen met kinderen in die leeftijd of jonger zou moeten lezen. Voor zulke jongeren zelf is het te laat, meer woorden dan ze nog aankunnen, vrees ik. Boek bestellen.

Alex Boogers – Onder een hemel van sproeten: Onder een hemel van sproeten heeft drie hoofdpersonages, met wie je al snel gaat meevoelen en –leven. Hun verhaal en lot worden doordacht met elkaar vervlochten. Bij alle drie heeft een schokkende gebeurtenis hun leven op z’n kop gezet. Het zijn ook alle drie buitenstaanders, die zich niet thuis voelen in onze maatschappij. De afwisselende vertellers zorgen ervoor dat het tempo en het ritme in het verhaal blijven en je wordt meegesleept in hun (gevoels)wereld. De afloop komt binnen als een stomp in je maag. Onder hemel van sproeten snijdt veel aan. Het gaat over het mededogen voor de buitenstaander in onze maatschappij. Over laten zien wat je waard bent. Ook aan jezelf. Een weergaloze roman die erom vraagt gelezen te worden. Boek bestellen.

Susin Nielsen – Woordnerd: Ik geef het meteen maar toe: ik heb een enorme zwak voor licht autistische mensen (of eigenlijk kan ik beter zeggen: originele denkers) die in boeken worden opgevoerd. De hoofdpersonages van Susin Nielsen hebben me al eerder volledig ingepakt en Ambrose, de verteller in haar nieuwste boek, is de meest ontroerende. Hij is zeer loyaal aan zijn moeder en vertelt liefdevol en vol begrip over haar, terwijl hij haar ook bedondert door stiekem met de zoon van de bovenburen, een ex-crimineel, om te gaan. Gedreven door nieuwsgierigheid dringt hij zich op aan deze Cosmo en ontdekt dat ze een gezamenlijke hobby hebben: scrabble. Het is heerlijk om in Ambrose’s hoofd mee te mogen leven en door zijn ogen de wereld in dit verhaal te bekijken. Een echt feel-good-boek, voor mensen vanaf een jaar of 14. Boek bestellen.

Tommy Wieringa – De heilige Rita: Wow, wat een boek! Het stilistisch gemak waarmee Tommy Wieringa het verhaal vertelt is bewonderenswaardig. De troosteloosheid van de grensstreek voel je tot in je poriën. Er wordt veel overhoop gehaald. Het verdriet om een verdwenen moeder. De verhouding tussen een vader en een zoon die al tientallen jaren samen onder één dak wonen, het geweld dat onder invloed van de moderne tijd En het onvermogen om echt contact te maken. Ontsnappen vergt moed, zoals dat van de Rus die in een sproeivliegtuig neerstort achter de boerderij. Hij verlaat het dorp met de moeder in zijn kielzog. Voor wie niet durft en achterblijft is er de eenzaamheid die van de bladzijden afdruipt. Mooi! Boek bestellen.

Omar El Akkad – Een Amerikaanse oorlog: In 2074 breekt in Amerika de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog uit. Aanleiding is de onwil van diverse Zuidelijke staten om zich te confirmeren aan de ‘wet duurzame toekomst’, die in het hele land het gebruik van fossiele brandstoffen verbiedt. De wereld is veranderd, maar de mensen die haar bevolken niet. De parallellen met de Amerikaanse Burgeroorlog van de 19e eeuw zijn opvallend, El Akkad heeft zich duidelijk goed ingelezen. Hij schetst een verontrustend maar realistisch aandoend beeld van de toekomst: de kaarten op het wereldtoneel zijn compleet anders geschud, klimaatverandering is een feit (Amerika staat voor een groot deel onder water), op hol geslagen drones zaaien dood en verderf, biologische oorlogsvoering is een feit. Post-apocalyptisch? Speculatief? Dystopisch? Ja, maar ook een prachtige roman die je niet onberoerd laat. Boek bestellen.

Boek van de Week

Familieonthullingen

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman Harnas van Hansaplast – Charlotte Mutsaers – Dag Mag – 306 blz. Jarenlang probeerde Charlotte Mutsaers een boek over haar overleden broer Barend te schrijven. Grote lappen tekst gooide ze telkens weg om dat iets…

Boek van de week archief
31-oktober-2017 | Lees verder | Reacties uitgeschakeld voor Familieonthullingen