Boekenpanel Oktober

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Janet & Allan Ahlberg – Bot en Botje: Eindelijk weer leverbaar! Ik heb dit boek stuk gelezen aan mijn kinderen toen ze klein waren, maar helaas daarna lang niet leverbaar geweest. Komt misschien door het thema van de Kinderboekenweek? Ik ben er in ieder geval blij mee. Het gaat over de nacht, donker en natuurlijk moeten er anderen bang worden gemaakt. Dat valt niet mee als het nacht is, want iedereen slaapt. Gelukkig hebben ze elkaar. Een boek vol ritme en het laat zich uitstekend ook zingend voor lezen. Of als musical. Sluit Bot en Botje en hun hond in je hart in een donkere donkere nacht! Heel veel voorleesplezier. Boek bestellen.

Janneke Schotveld – Kattensoep: Mijn verwachtingen voor het Kinderboekenweekgeschenk waren hooggespannen, omdat ik van Janneke Schotveld verwacht dat ze goed schrijft en dat ze een verhaal weet te verzinnen dat kinderen graag zullen lezen. Omdat ik Janneke erg aardig vind, ben ik dan meteen nerveus, omdat ik het vervelend zou vinden als het zou mislukken. Maar Kattensoep is geslaagd. Het is precies spannend genoeg om leuk te blijven, griezelfantasieën blijven binnen kinderproporties en de personages zijn geloofwaardig en overwegend sympathiek. Een boekje dat ik elk kind tussen de 8 en de 11 durf te geven, maar dat je aan jongere kinderen die stevig in hun schoenen staan ook kunt geven. Een prima Kinderboekenweekgeschenk. Je krijgt het cadeau van de boekhandel wanneer je voor 10 euro of meer kinderboeken koopt.

Valeria Luiselli – Vertel me het einde: Dit boek werkt als een klap in het gezicht: je bent in één keer wakker. Luiselli vertelt de verhalen door die ze hoort als ze als tolk werkt bij de immigratierechtbank in New York. Ze spreekt Midden-Amerikaanse kinderen over hun reis en hun redenen om naar de V.S. te komen. Luiselli vult met hen een lijst met veertig vragen in, maar de antwoorden (en de werkelijkheid) passen niet op zo’n formulier. Het levert verslagen op die je diep raken, over verkrachting, bedreiging, mishandeling en moord. Het boek schuurt, roept op tot daden en stelt vragen over hoe wij omgaan met kinderen die noodsituaties ontvluchten. Wat voor verschil kun je zelf maken? Boek bestellen.

Annet Huizing & Margot Westermann – De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe): Hoewel ik man en zoon regelmatig hoor beweren dat juridische aangelegenheden alles behalve saai zijn, heb ik dat nooit echt geloofd. Tot dit boek in mijn leven kwam; wat een feest en wat ontzettend boeiend. Aan de hand van aansprekende en geruchtmakende rechtszaken zet Annet zeer zorgvuldig, helder en met humor uiteen hoe ons rechtssysteem werkt – en hoe het soms tegen ons rechtsgevoel indruist ( je gestolen fiets mag je niet terug stelen). Het boek is tot in de puntjes verzorgd. De illustraties van Margot zijn vrolijk en sluiten naadloos op de tekst aan, waardoor ze ondersteunend zijn voor het begrip. Een must read voor iedere burger in onze rechtsstaat, vanaf 11 jaar. Boek bestellen.

William Dalrymple en Anita Anand – Koh-i-Noor: Deze levendig geschreven geschiedenis van de beroemdste diamant ter wereld begint in de tijd van de Mogol-keizers in India toen hij deel uitmaakte van de fabelachtig rijk versierde pauwentroon van Shah Janan en eindigt in de huidige tijd waarin hij tot de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk behoort. Het is een geschiedenis vol oorlog en geweld waarin de steen met pauwentroon en al eerst werd buitgemaakt door de Perzen, daarna als los juweel verdween naar Afghanistan om tenslotte toch weer in India op te duiken. Het verhaal over de laatste Maharadja van Lahore die op zijn negende gedwongen afstand doet van de Koh-i-noor ten gunste van de Britse kolonisator is diep triest maar prachtig. Boek bestellen.

Rinus Spruit – Broeder, schrijft toch eens!: De Volkskrant schreef ooit: “Spruit maakt poëzie van het gewone”. Ook op zijn nieuwe boek is dit weer van toepassing. Na de dood van zijn ouders verhuist hij naar hun huis het Zeeuwse Nieuwdorp. Hij duikt in het verleden van zijn familie en doet diverse raadselachtige ontdekkingen die zijn nieuwsgierigheid aanwakkeren. Wat deden twee zussen van zijn opa in Amerika? Hij doet op kalme toon en onopgesmukte manier verslag van zijn navorsingen, het leven en werken van zijn (voor-)ouders en van zijn eigen dagelijks leven. Daarbij is hij zeker niet gespeend van humor en zelfkritiek. Liefhebbers van het werk van Gerbrand Bakker zullen zeker ook genieten van het werk van deze bescheiden Zeeuwse auteur. Ik heb hem in mijn hart gesloten! Boek bestellen.

Boek van de Week

Uitgever verliefd op schrijfster van selfpub-boek

Categorie: Boek van de week, Literatuur Wedervaring – Bodo Kirchhoff – Lebowski – 173 blz. Joachim Reither heeft zijn eenmansuitgeverij, annex boekwinkeltje van de hand gedaan en is van het geld gaan rentenieren. Hij huurt een flat in de Wallberg-Apartments…

Boek van de week archief
15-oktober-2017 | Lees verder | Reageer!