Boekenpanel September

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Steve Cavanagh – De verdediging: Rechtbankthrillers zijn er vele en niet echt mijn genre maar soms komt iets moois voorbij. Weliswaar een wat ouder boek maar nu met een beter omslag en eerlijk is eerlijk een mooie verkoopprijs! Eddie Flynn was oplichter /straatvechter en daarna advocaat en wil met beide niets meer te maken hebben. Maffiabaas Olek Voltsjek dwingt hem echter om hem te verdedigen. Eddie wil niet maar moet: hij heeft zijn dochter ontvoerd. Hij krijgt 48 uur! Zijn verleden helpt hem nu wel. Een spannend en lekker vlot geschreven boek. Goed/Fout is hier niet Zwart/Wit! Als het bevalt? Dit is het eerste deel uit een nieuwe reeks. Boek bestellen.

Mac Barnett – Illustraties: Jon Klassen – Driehoek: Een verhaal over een driehoek in een vierkant boek met ronde hoeken zonder titel. Driehoek is niet per se aardig, integendeel, hij gaat erop uit om Vierkant te pesten. Daarvoor moet hij reizen, door zijn deur, langs driehoeken in allerlei maten, langs vormen zonder naam, via de grote naar de kleine vierkanten waar de deur van Vierkant is en waar hij zijn gemene grapje uithaalt. Als Vierkant hem ontdekt, moet hij vluchten, langs alles terug naar zijn deur, waar een driehoek perfect doorheen past, maar een vierkant niet. Die blijft daarin hangen, wat vervelend is, al blijkt Driehoek opeens bang voor het donker. Handig! Ik ben verzot op de valse parels van Jon Klassen. Boek bestellen.

Leila Slimani – Een zachte hand: Het begin van de roman vertelt al meteen de afloop en het boek draait dan ook om de vraag hoe het zo gekomen is. Myriam en Paul gaan op zoek naar een nanny voor hun twee Parijse kinderen, want Myriam wil haar carrière weer oppakken. Ze zijn dan ook heel blij met Louise, de perfecte oppas, die al snel de harten van de kinderen weet te veroveren. Langzamerhand wordt haar gedrag steeds benauwender. De lezer kruipt bij elk personage in het hoofd en ziet het drama, vol misverstanden en vooroordelen, zich ontwikkelen. Een aangrijpend psychologisch portret en een drama waarin sociale verschillen een grote rol spelen. Boek bestellen.

Enne Koens – Ik heet Vincent en ik ben niet bang: Vincent wordt gepest op school, en niet zomaar een beetje, maar echt heel naar en gemeen. Dat gegeven maakt dit boek behoorlijk aangrijpend. En toch is het óók een mooi en hoopvol boek. Enne Koens verstaat de kunst om op lichtvoetige doch zorgvuldige wijze over zware thema’s te schrijven, dat liet ze ook al zien in Sammie en opa en Hotel Bonbien. Vincent is een origineel denkend, slim kind, dat tijdens het lezen, ondanks de ellende waar hij in zit, regelmatig een glimlach op je gezicht tovert. Het is Enne uitstekend gelukt helemaal in hem te kruipen en de lezer zeer intens te laten meebeleven wat hij doormaakt. Iedereen vanaf 10 jaar moet dit boek lezen, omdat het ontzettend mooi is! Boek bestellen.

Margot Vanderstraeten – Mazzel tov: Wie rondloopt in de buurt achter het Antwerpse Centraalstation ziet ze wel lopen, de orthodoxe joden met hun pijpenkrullen en keppeltjes. Het is een letterlijk en figuurlijk aparte wereld. Met die wereld laat Margot Vanderstraeten ons op een prachtige manier kennismaken. Zes jaar gaf zij bijles aan de kinderen in een joods-orthodox gezin. Ze komt er over de vloer, sluit vriendschappen, maar blijft toch een buitenstaander. Het boek maakt duidelijk dat er ondanks goede wil, toch muren blijven bestaan in de multiculturele omgang. Maar dat je met respect ver kunt komen bewijst dit boek dat een mengsel is van journalistiek en literatuur. Beide op hoog niveau! Boek bestellen.

Murat Isik – Wees onzichtbaar: Elk jaar bekronen wij in onze winkel een boek tot Boek van het jaar. Ik dacht dat ik dé kanshebber voor dit jaar al gevonden had (Nino Haratischwili, Het achtste leven), maar na lezing van dit boek ben ik daar niet meer zo zeker van. Wat een prachtig boek! Dompel je onder in Isiks prachtige stijl en leef mee met het Turkse jongetje Metin dat in de jaren ‘ 80 opgroeit in de Bijlmer. Het gezin wordt gedomineerd door zijn egocentrische, tirannieke vader. Op de achtergrond speelt de verloedering van de Bijlmer een grote rol. Je kunt de spanning in het gezin en op school bijna voelen en het verval in de wijk bijna ruiken. Een dikke pil, maar eigenlijk nog te dun. Boek bestellen.

Boek van de Week

Prachtige Chinese roman

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman Het theemeisje van Yunnan – Lisa See – Vertaling Sylvia Wevers – The House of Books – 448 blz. Li-yan woont met haar familie van de Akha-stam in de bergen van de Chinese provincie…

Boek van de week archief
13-september-2017 | Lees verder | Reageer!