Een boek om van te dromen

Grachtenhuizen. Fotoboek – Arjan Bronkhorst – Uitgeverij Lectura Cultura Books – 416 blz.

GrachtenhuizenAlleen om de cover zou je dit boek al op je koffietafel willen hebben: wat een prachtige, verstilde foto. Zacht licht valt door de geopende luiken een gerenoveerde stijlkamer binnen, een dame in een stoel, rechte rug, serene blik. Wat denkt ze? Wat voelt ze? De foto is genomen in het woongedeelte van een dubbel pand op de Keizersgracht. Het andere deel is door de familie ingericht als museum: Nihon no Hanga, wat letterlijk Japanse prenten betekent.

Het is nog maar één van de dertig majestueuze grachtenpanden die door fotograaf Arjan Bronkhorst in beeld is gebracht. Het maakt niet uit op welke pagina je het boek openslaat, je wordt in één keer een andere wereld binnengezogen. De kracht van het boek is niet alleen de wonderschone fotografie, maar ook het verhaal dat erbij wordt verteld.

Dertig stadspaleizen, dertig geschiedenissen, dertig verhalen. In een groot deel van deze grachtenhuizen wordt nog gewoond en de bewoners hebben zich de grootst mogelijke moeite getroost om de panden in volle glorie te herstellen. De een heeft ervoor gekozen om het geheel in oorspronkelijke stijl te renoveren, de ander koos voor een mix van oude stijl en modern comfort.

Wat alle eigenaren gemeen hebben, is de onvoorwaardelijke liefde voor hun huis. Dat je er als particuliere eigenaar een lieve duit voor (over) moet hebben, wordt ook algauw duidelijk. Je kunt dan wel de trotse bezitter zijn van een tot op de vierkante millimeter gerestaureerd grachtenpand, maar de moeite die je ervoor moet doen om tot dat resultaat te komen en het te behouden, is geen sinecure. Persoonlijke verhalen achter die vaak ingewikkelde en tijdrovende renovaties worden niet geschuwd. Het bijzondere van dit boek is dat die verhalen op een aanstekelijke manier zijn opgeschreven. Geen droog verslag met rijtjes jaartallen, maar een echt verhaal, waardoor je bijna het gevoel krijgt zelf deel uit te maken van de rijke historie van deze stadspaleizen. Je kunt het koele marmer bijna voelen, de boenwas waarmee de houten vloeren zijn ingewreven bijna ruiken en het kraken van de zoldering bijna horen. Maar ook in deze huizen wordt gewoon gewerkt, televisie gekeken, gelezen, op een hometrainer gezeten, gekookt en geslapen. Een van de gefotografeerde huizen is zelfs nog volop in verbouwing, en staat te koop.
Anders dan andere fotoboeken over Amsterdams grachtenhuizen, wordt hier een compleet verhaal verteld, waardoor het niet alleen een lust voor het oog is maar tevens interessant leesvoer. Ook alle eer dus aan Marc van den Eerenbeemt en Koos de Wilt die een groot deel van de teksten voor hun rekening hebben genomen.

Natuurlijk moest Bronkhorst keuzes maken en miste ik ook dingen. Zo had ik best een foto willen zien van de tuin waarin burgemeester van der Laan met zijn zoons voetbalt; als daar over wordt geschreven, wil ik er ook een plaatje bij. En zie ik dat nou goed op pagina’s 407 en 408? Ik doorzoek de tekst, maar er staat niets over een zwembad. Toch is ’t er een. Och, als je daar toch eens mocht wonen… Kortom, een boek om van te dromen.

Bronkhorst heeft het in eigen beheer uitgegeven en het was in no-time toe aan een tweede druk. Zo’n prachtig uitgevoerd boek kan uiteraard niet in de goedkoopste prijscategorie vallen, maar voor die € 49,50 heb je wel wat: 400 pagina’s vol prachtige verhalen in woord en beeld, die je telkens opnieuw kunt lezen en bekijken. Als je het aanschaft, zet of leg het dan op een goed zichtbare plek in huis. Het is overigens ook een magnifiek cadeau. Met zo’n boek maak je indruk.

Voor een foto-impressie kun je hier terecht. Het boek is tweetalig: alle teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels afgedrukt.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China – Veerle De Vos – Pelckmans – 341 blz. Ferdinand Verbiest (1623 – 1688) behoort zonder twijfel tot een van de meest onderschatte Vlamingen of Belgen. Gedreven door een niet te temmen bekeringsdrang en werkijver slaagde deze...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Net als ik – Muzoon Almellehan – Vertaling: Merel Leene – Kluitman – 240 blz. Dit is echt weer zo’n young adult boek waarvan ik hoop dat heel veel jeugd vanaf een jaar of 13 het gaat lezen maar zeker ook hun ouders. Ik...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
De pianostemmer – Daniel Mason – Vertaling: Lilian Schreuder – Hollands Diep – 397 blz. Het is eind negentiende eeuw. In Birma werkt een arts voor het Britse leger, Anthony Carroll, die er bijzondere methoden op na houdt om de vrede te bewaren. Zo...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!