Een boekwinkel beginnen in 2014

Denis4Denis Stirler(60) en zijn vrouw Debbie hebben in april 2014 in Buitenveldert De Amsterdamse Boekhandel geopend. Stirler die is opgeleid tot bedrijfskundig ingenieur werkte dertig jaar in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en in België en Spanje in directiefuncties. Zeventien jaar geleden behaalde hij zijn diploma Boekverkoper. Hij werkte als vrijwilliger bij Orlando in Amsterdam, Boekhandel van der Meer in Noordwijk, De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger en als bedrijfsleider bij kinderboekhandel Cedille.
Vooral van Martha Baalbergen en van Monique Burger heeft hij veel geleerd. Hij is klaar met zijn werk in het buitenland en wilde al heel lang een eigen boekwinkel. In De Amsterdamse Boekhandel is een groot assortiment uit het Spaans en Portugees vertaalde literatuur te vinden, Engels- en Spaanstalige boeken. Verder een grote voorraad kinderboeken, omdat de wijk Buitenveldert aan het verjongen is en er grote vraag is naar kinder- en jeugdboeken. Denis en Debbie willen meer zijn dan alleen een boekhandel. Ze hopen net als De Nieuwe Boekhandel een ontmoetingsplek te worden voor boekenliefhebbers uit de wijk.

Van huis uit ben je bedrijfskundig ingenieur. Had je in je jeugd geen idee om iets met boeken te gaan doen?

Van jongs af aan ben ik een veellezer en als kind wilde ik schrijver worden. Toen ik studeerde heb ik wel met de gedachte gespeeld om een boekwinkel te beginnen of over te nemen en die gedachte is later regelmatig teruggekomen. Zo’n zeventien jaar geleden heb ik naast mijn werk de vakopleiding boekhandel gedaan bijvoorbeeld.

Wie heeft je de liefde voor lezen en boeken bijgebracht?

Er werd thuis wel gelezen, dat was heel gewoon, daar zal het zaadje ontkiemd zijn. Maar ik kan me niet herinneren dat er in het gezin over boeken en verhalen werd gesproken.

Waarom ben je op je zestigste nog een winkel begonnen?

Ik voel helemaal niet dat we oud zijn, ik voel juist dat met de ervaring die we beide meebrengen, onderwijs voor Debbie, bedrijfsleven voor mij, we juist beter beslagen ten ijs komen!

De Amsterdamse Boekhandel is geen doorsnee boekwinkel, want het assortiment is nogal afwijkend. Wat zijn jullie speerpunten en waarom?

Ik heb een blauwe maandag gewerkt bij een kinderboekwinkel in winkelcentrum Het Gelderlandplein. Daar bleek dat er ruim vraag is naar kinderboeken in Buitenveldert. Kinderboeken vormen een belangrijk deel van de winkel, meer dan bij een “gemiddelde” algemene boekhandel, meer zelfs dan bij menig “gewone” kinderboekwinkel. Daardoor zijn andere rubrieken kleiner, met name aan de non-fictie kant. Verder hebben we gekozen voor Engels en Spaanstalige boeken, inspelend op het grote aantal ex-pats in Buitenveldert. Een rode draad binnen ons hele assortiment vormen uit het Spaans en Portugees vertaalde boeken en boeken die te maken hebben met Latijns-Amerika, Portugal of Spanje. Dat heeft te maken met onze achtergrond (in veel van die landen gewoond, de taal sprekend en dergelijke) maar nog meer met het feit dat er pareltjes zijn die schreeuwen om belicht te worden!

Je hebt als vrijwilliger bij Monique Burger van De Nieuwe Boekwinkel gewerkt. Wat heb je van haar geleerd wat je in je eigen winkel gaat toepassen?

Nou en of en van Martha Baalbergen van Boekhandel van der Meer ook. Je ziet in onze winkel elementen terug van die twee boekhandels, van de manier van aanpakken van Monique en Martha. Ik ben aan beide dames en de collega’s in die winkels schatplichtig. Alles voor de klant en nog een streepje meer, meedenken, vooruitdenken en zorgen dat er meer dan één reden is voor de klant om terug te komen. Dat gaat veel verder dan een boek bestellen dat niet in de winkel ligt, verder dan een boek laten bezorgen via een bestelling. We zoeken de mensen op als dat nodig is. Het gaat ook veel verder dan een signeersessie of een voorleesochtend, ook al horen die er natuurlijk ook bij.

Ga je zelf ook vrijwilligers inzetten in de winkel?

Als de gelegenheid zich voordoet en de vrijwilliger uit het goede hout gesneden is: zeker!

Je vrouw Debbie staat ook in de winkel. Wat is haar achtergrond?

Debbie komt uit het basisonderwijs en juist haar visie en kennis van zowel boeken als kinderen geven de winkel een deskundige invalshoek die kinderen en hun ouders en grootouders zeer op prijs stellen

Wat is er leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat minder leuk?

Leuk zijn de boeken en de mensen, leuk is dat iedere dag anders is, je niet weet wat de dag gaat brengen en iedere dag leuke en spannende ontmoetingen met zich meebrengt. Niet leuk is de administratieve rompslomp die inherent is aan het hedendaagse ondernemen. Het moet, het hoort erbij, daar is alles mee gezegd. Maar met mensen en boeken dingen doen, dat is het ultieme genot.

Wat kunnen de klanten verwachten als ze in je winkel komen?

Een overweldigende ervaring van een ruim opgezette, eigentijdse winkel, een beleving. Koffie aan de stamtafel, een goed gesprek, deskundig advies of juist de rust om een beetje rond te struinen. En boeken, heel veel boeken!

Wil je net als Monique Burger en Martha Baalbergen met je winkel een trefpunt worden in de buurt?

Zeker! We zijn nog geen maand open en dat begint al vorm te krijgen. We gaan samenwerken met het cultureel centrum van Buitenveldert, met scholen in de buurt en vooral met de bewoners van de buurt rondom de winkel, met de ondernemers van winkelcentrum Rooswijck, met de verschillende gemeenschappen die samen Buitenveldert vormen.

Kun je bij de Amsterdamse Boekhandel ook kosteloos boeken via internet bestellen?

Uiteraard, dat hoort bij Libris | Blz.

Een heel groot deel van het assortiment bestaat uit kinderboeken. Waarom?

Dat klopt, ongeveer 40% van de boeken is kinderboek. Dat is natuurlijk niet alleen uit liefde voor het kinderboek, maar ook door het marktonderzoek dat we hebben gedaan: een wijk vol opa’s en oma’s die boeken voor kleinkinderen willen kopen, een wijk die aan het verjongen is met steeds meer gezinnen met jonge kinderen. Eigenlijk een kinderboekenparadijs waar we onze eigen plaats hebben gevonden.

Welke schrijvers van wie de boeken niet in de bestsellerslijsten staan, krijgen volgens jou te weinig aandacht en worden ten onrechte niet goed verkocht?

Mijn favoriet van dit moment is Valeria Luiselli, een jonge Mexicaanse schrijver die in het Nederlands uitgegeven wordt door Karaat. Haar twee in het Nederlands verschenen boeken, De gewichtlozen en Valse papieren zijn pareltjes die het lezen meer dan waard zijn! Maar ook De bekentenis van Adrià van de Catalaan Jaume Cabré of De vlucht van Jesús Carrasco mogen er zijn. Zomaar wat lichtpuntjes die mooi aansluiten bij de rode draad in onze winkel.

Wat zijn de vijf meest favoriete boeken die je ooit las?

Veel boeken hebben blijvende indruk gemaakt, waaronder een aantal van de bekende klassiekers. Om er maar één te noemen: Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Ik was ooit in de gelegenheid om de boeken in één ruk uit te lezen en als je eenmaal in die flow zit is er geen mooier boek. Het eindeloze meanderen in mooi geschreven zinnen spreekt mij enorm aan. Daarom mag Voskuils Het Bureau hier ook niet ontbreken, niet voor het meanderen, maar wel voor het eindeloze in fabelachtig mooi proza.
Mijn jeugdliefde is In de ban van de ring, gelezen en herlezen. Ik kon de films van Peter Jackson nog wel waarderen, maar de verfilming van De hobbit is een gotspe.
Ik weet niet of een nooit uitgelezen boek in dit rijtje thuishoort, maar ik doe het toch:Fado Alexandrino van António Lobo Antunes, daar ben ik al vier keer in begonnen en ik vond het fantastisch. Helaas was er nooit de tijd om het in een ruk uit te lezen en dat moet wel bij dit gelaagde boek waar plaats en tijd van handeling voortdurend veranderen, net als de verteller, vaak binnen een zin. Bovendien speelt het zich deels in een tijd af in Portugal die ik als adolescent zelf heb meegemaakt.
Vestdijk. Dat zou eigenlijk alles moeten zeggen: Vestdijk punt. Nagenoeg alles gelezen, ik was fan. Maar hij is verdwenen, bleek de tand des tijds niet te doorstaan. Toch heb ik van zijn boeken genoten!

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!