Een stiefkind met veel gezichten

30-juli-2014 | Categorie: Young Adult

Stiefkind – Selma Noort – Leopold – 168 blz.

Stiefkind omslagSommige personages in boeken laten zich niet gemakkelijk kennen. Ze geven zich niet, als lezer moet je ze veroveren. Dit gaat zeker op voor Virginia, de hoofdpersoon uit Stiefkind, de Young Adultroman van Selma van Noort die al aan zijn derde druk bezig is. En niet ten onrechte!

Virginia woont bij haar vader en stiefmoeder Margriet, met wie haar vader nog een zoontje Bastiaan heeft. Het boek begint als het gezin zich opmaakt voor de traditionele herfstvakantie in Twente. Daar huren ze al jaren een huisje. Ditmaal is het anders, Virginia heeft in een dwarse bui te kennen gegeven dat ze niet mee wil en liever naar haar moeder gaat. Haar moeder Jill is Amerikaanse die in Den Haag woont., ze is barjuffrouw van beroep en kroegtijger in haar vrije tijd. Geen goede omgeving om een kind op te laten groeien, vond Virginia’s vader. Dat is de reden dat ze na de scheiding bij haar vader en Margriet is komen wonen.

Margriet geeft haar stiefkind alle liefde en zorg maar Virginia gelooft er niet in. De lezer wordt er meteen mee geconfronteerd als ze zich nukkig gedraagt tegenover haar stiefmoeder. Haar vader brengt haar naar het station. Vandaar zal ze per trein naar Den Haag reizen. Op het station ontmoet ze Yousra, uit haar klas, die met haar broer Ismail ook onderweg naar Den Haag is. Ze hebben het gezellig tot er een groep hooligans de trein instapt. Ze horen de groep dichterbij komen, met grote bekken, agressie en geweld naar de andere reizigers toe. Vlakbij hen komt het tot een treffen met de conducteur. Een van de jonge hooligans zet de man klem met een ijzeren staaf en trapt hem vervolgens in elkaar. Onder het goedkeurend oog van een volwassen man geeft de jongen de conducteur nog een paar schoppen tegen zijn hoofd.
Wat de jongen niet ziet, is dat Virginia de twee stiekem filmt met haar mobiel. Ook de overige treinreizigers ontkomen niet aan het geweld. Ismail krijgt een klap, rondom gegil en paniek. Als iemand aan de noodrem trekt, verdwijnen de hooligans snel naar buiten.

In korte, krachtige zinnen zet Selma Noort het tafereel neer alsof je er zelf naar zit te kijken. Uiteindelijk arriveert Virginia bij het huis van Jill. Ze ziet meteen dat er dingen veranderd zijn: er staat een wasmachine, een koffiezetapparaat en zelfs een enorme tv. Alles van de nieuwe vriend van haar moeder. Hij doet veel voor haar, al zet hij er een eis tegenover: Harvey moet weg. Harvey is een drugsverslaafde man die een bed op de zolder heeft staan. Hij was er al in Virginia’s jeugd en ving haar vaak op. Een ander belangrijk persoon uit haar kindertijd is de buurvrouw. Die gaf haar aandacht, nam haar in huis als Jill langs de kroegen zwierf, gaf het kind te eten, stopte het onder de douche en bracht haar naar bed. Ook deze keer ontmoeten ze elkaar.

Virginia maakt kennis met de vriend van haar moeder en zijn zoon als de twee haar kamer aan het opruimen zijn. Ze voelt zich niet prettig bij hen en een fijne vakantie is het niet. Ze denkt met spijt terug aan het huisje. Uiteindelijk speelt de buurvrouw een doorslaggevende rol als Virginia een ingrijpend besluit moet nemen.

Dit boek gaat de lezer niet in de koude kleren zitten. Het is indringend geschreven, zonder dat je een oordeel opgelegd krijgt, en het zal jongeren ongetwijfeld aan het denken zetten over lastige keuzes die je soms moet maken. Aan het eind kun je niet anders dan van Virginia, met al haar fouten, houden. Een prima prestatie van Selma Noort die met Stiefkind een prachtige YA roman heeft afgeleverd.

Hanneke de Jong

Pin It

1 Reactie

  • ik heb dit boek gekozen voor een boekverslag op school, ik las de achterkand en het leek me wel spannend.
    maar toen ik begon te lezen vond ik het in het begin wat saai geschreven.
    maarja, natuurlijk moest ik hem wel uitlezen.
    gelukkig maar want later werd het wel wat ik verwacht had van dit boek.

Boek van de Week

Hoe je brein werkt

Categorie: Boek van de week, Gezondheid & Psychologie, Non-fictie Je onvervangbare hersenen – Kaja Nordengen – Vertaling: Angélique de Kroon – Atlas Contact – 239 blz. De Noorse Kaja Nordengen (1987), is al vanaf haar tiende gefascineerd door hersenen. Op haar zeventiende begon ze…

Boek van de week archief
14-januari-2018 | Lees verder | Reageer!