Geschiedenis met Lego geïllustreerd

Van Kapers tot Ketters: Lego-verhalen uit de Gevangenispoort – Wilma Degeling & Hans Flier – Uitgeverij Munuet – 86 blz.

Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dwingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen? In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende Gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers.

Het boek wordt door de uitgeverij neergezet als een boek voor negen plussers, maar waarschijnlijk kunnen jongere kinderen er ook wel plezier aan beleven, als je als ouder even helpt. Je kunt bijvoorbeeld de verhalen voorlezen en de kinderen de plaatjes laten onderzoeken. Sommige onderwerpen zijn misschien wel wat eng voor de kleintjes, maar plaatjes van Lego verzachten dat al snel.

Van Kapers tot Ketters bevat veel mooie, heldere kleurenfoto’s. De auteurs hebben alle taferelen zelf in elkaar gezet, dus deze foto’s zijn absoluut een pluspunt. Er is veel te zien, er gebeurt van alles op de plaatjes. De foto’s zijn zeker geslaagd.

Helaas is de tekst iets minder geslaagd. De tien verhalen zijn erg samenvattend geschreven, en dat leest niet altijd even lekker. Als ik zelf de keuze zou hebben, had ik denk ik één verhaal of enkele verhalen uitgekozen om die te behandelen. Dan krijgt ieder verhaal de aandacht die het verdient, en kun je meer meegesleept worden in de levens van de hoofdpersonen. Ieder hoofdstuk begint namelijk met een kleine, verhalende alinea, en dat zijn eigenlijk mijn favoriete stukjes. Het lijkt meer te gaan om de bijbehorende foto’s, waarop de auteurs zo veel mogelijk verschillende dingen wilden laten zien, dan om de verhalen zelf. Dat is jammer, maar ergens ook wel weer begrijpelijk. Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk verschillende de taferelen te maken en te laten zien. De vele foto’s maken een hoop goed.

Afwisselend met de korte verhalen, zijn er informatieve stukjes tekst. Hoe ziet de Gevangenispoort eruit? Welke ruimtes zijn er? In welke fases is het gebouwd? Welke straffen werden er uitgedeeld? En natuurlijk, hoe zag het proces van het maken van Van Kapers tot Ketters eruit? Deze informatie is best interessant. Daarnaast hebben de auteurs een paar blokken (woordgrap, niet expres) toegevoegd waarin de lezer wordt gevraagd om eens na te denken over bepaalde kwesties. Bijvoorbeeld: Waarom zitten er zulke prachtige Delfts blauwe tegeltjes op de muur in de Pijnkelder? Ja, denk daar maar eens over na!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis – Ineke Kraijo en Marlies Verhelst – Illustraties: Marja Meijer – Gottmer – 120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit één ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!