Gouden Griffel 2017 voor Koos Meinderts

4-oktober-2017 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

De Gouden Griffel 2018, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, is voor Koos Meinderts en zijn boek Naar het noorden. De Griffel werd dinsdagavond tijdens het Kinderboekenbal, de opening van de Kinderboekenweek in de Stadsschouwburg Amsterdam, toegekend. “Meinderts maakt steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft”.

Meinderts (Den Haag, 1953)studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon hij de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft één van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers. Koos Meinderts schreef meer dan dertig kinderboeken. De illustraties hiervoor zijn meestal gemaakt door zijn vrouw Annette Fienieg. In 2013 werd er een basisschool in Loosduinen naar hem vernoemd.

Bron: FPB

Pin It

Boek van de Week

Uitgever verliefd op schrijfster van selfpub-boek

Categorie: Boek van de week, Literatuur Wedervaring – Bodo Kirchhoff – Lebowski – 173 blz. Joachim Reither heeft zijn eenmansuitgeverij, annex boekwinkeltje van de hand gedaan en is van het geld gaan rentenieren. Hij huurt een flat in de Wallberg-Apartments…

Boek van de week archief
15-oktober-2017 | Lees verder | Reageer!