Indringend verhaal over jonge vluchtelingen

Vertel me het einde – Valeria Luiselli – Vertaling: Fiep van Bodegom & Merijn Verhulst – Das Mag – 132 blz.

Valeria Luiselli is een in 1983 in Mexico geboren schrijfster die in de VS woont. Terwijl ze op haar green card (verblijfs – en werkvergunning wacht) werkt ze als tolk Spaans – Engels bij de immigratiedienst in New York. Ze luistert naar de honderden verhalen van Centraal – Amerikaanse kinderen – jongeren uit Guatamala, Honduras, El Salvador – die via Mexico de Amerikaanse grens zijn overgestoken. Ze stelt ze allemaal dezelfde veertig vragen over hun verleden, hun vlucht en hun verwachtingen van de toekomst. De ondertitel van dit boek is dan ook – Een essay in veertig vragen.

Waarom vluchten deze kinderen naar de VS? De belangrijkste reden blijkt het geweld in hun thuisland te zijn, vaak veroorzaakt door drugsbendes die hen proberen te werven (de jongens) of hen voor seksuele doeleinden aan zich proberen te binden (de meisjes). Vaak hebben deze kinderen al familieleden in de VS wonen die de tocht betalen. Zo’n reis vindt meestal plaats o.l.v. een mensensmokkelaar (coyote), die gemiddeld 4000 dollar vangt voor het smokkelen van een jongen en 3000 dollar voor het smokkelen van een meisje.

Onder president Obama werd deze illegale immigratie een groot probleem. Jaarlijks kwamen er meer dan 100.000 jongeren de grens over. De regering Obama besloot een versnelde uitzettingsprocedure te organiseren, die jongeren nog maar 21 dagen de tijd geeft om een advocaat te zoeken en hun zaak voor een gerechtshof te verdedigen, de zogenaamde Priority Juvenile Docket. Daarvoor hadden ze een jaar de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Allerlei vrijwilligersorganisatie trekken zich het lot van de minderjarigen aan en trachtten hen te helpen aan advocaten die hen gratis wilden verdedigen. Valeria Luiselli is hier nauw bij betrokken. In dit boek beschrijft ze een aantal gevallen van kinderen die gevlucht zijn. Een schrijnend voorbeeld is van een jongen die gevlucht is voor drugs gerelateerd geweld – zijn vriend is doodgeschoten en hij is met de dood bedreigd omdat hij niet bij een drugsbende wilde. In de VS komt hij op een school in Hampstead waar leden van dezelfde drugsbende opereren en hem wederom bedreigen. Deze drugsbendes bestaan tegenwoordig uit tienduizenden leden die wonen in alle landen in Zuid – en Midden – Amerika en de VS.

Tachtig procent van de meisjes wordt op de vlucht seksueel misbruikt. Deze jongeren moeten dus binnen 21 dagen aantonen dat ze met recht hun thuisland ontvlucht zijn en dat ze familieleden hebben die in hun onderhoud kunnen voorzien. Dat is bijna ondoenlijk.

Vertel me het einde onthult een in Europa tamelijk onbekend probleem, waarvan jongeren het slachtoffer zijn en waar de autoriteiten in de betreffende landen geen structurele oplossingen voor hebben, of door corruptie geen oplossingen willen zoeken. Nu wordt er met lapmiddelen geprobeerd de immigratie te stoppen. Zo worden tientallen miljoenen dollars betaald aan Mexico om de vluchtelingen bij de zuidgrens al tegen te houden en terug te sturen. Als ze de VS wil bereiken vallen ze onder de PJD en dat betekent vaak en snelle terugkeer naar hun vaderland waar hen een ongewisse toekomst wacht. Een heel indringend verhaal.

Pieter Feller

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa BjΓ€rbo, Johanna LindbΓ€ck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!