Interview met schrijver Pim Molemaker

12-oktober-2012 | Categorie: Interview

Pim Molemaker(11 november 1965) werd geboren in Werkendam. Het was slechts de eerste plaats in een lange reeks van plekken waar hij heeft gewoond en gewerkt: Oegstgeest, Zwijndrecht, Haaksbergen, South Whitley(VS), Mallorca, Menorca, La Palma, Fuerteventura, Zeist en Veenendaal. Pim is een natuurliefhebber, sporter, lezer, trainer/coach, muziekliefhebber en nog veel meer. Hij rondde twee studies af, die voor docent Nederlands aan de Hogeschool van Utrecht en bedrijfskunde aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Sinds zijn jeugd schrijft hij. Het begon met kladblaadjes en schriften met korte verhalen en songteksten. Op de middelbare school verschenen zijn eerste opstellen in de schoolkrant en gaf hij samen met zijn vriend Thijs een blaadje uit. Schrijven is een rode draad in zijn leven, soms tijdelijk weggemoffeld dan weer zichtbaar. Sinds 2007 legt hij zich meer toe op het schrijven. De afgelopen jaren heeft hij veel columns geschreven waarvan een groot aantal is gepubliceerd. In december 2008 ontstond het idee voor zijn eerste roman De andere kant die in juni 2012 uitgegeven is door uitgeverij Xanten.

Je bent net gedebuteerd met De andere kant. Wat doe je naast het schrijven?

Na wat omzwervingen in buiten- en binnenland heb ik in 1999 een deeltijd lerarenopleiding voor docent Nederlands afgerond bij de Hogeschool van Utrecht. Van 2004 tot 2006 volgde ik een Post-HBO studie bedrijfskunde aan de HAN in Arnhem die ik ook met goed gevolg heb afgerond.
Sinds 2001 werk ik fulltime bij Tempo-Team. In mijn werk hou ik me voornamelijk bezig met het digitaliseren van processen op het gebied van declaratie- en factuurverwerking.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Ik ben altijd iemand geweest met een brede interesse en veel hobby’s. Als kind wilde ik archeoloog, voetballer, boswachter en schrijver worden. Soms had één van genoemde beroepen de voorkeur, dan liepen ze weer door elkaar. Het schrijven heeft er altijd al ingezeten, de ene keer iets meer op de voorgrond, andere momenten verstopt onder de dagelijkse werkzaamheden. Als ik ga zoeken in dozen met spullen van vroeger kom ik steeds weer dingen tegen: gedichten, songteksten, briefjes met ideeën, half afgeschreven verhalen en bijdrages voor schoolkranten.

Las je als kind veel en wat was je favoriete schrijver?

Zodra ik kon lezen, had ik altijd wel één of meer boeken naast mijn bed liggen. Bijna alle boeken van schrijvers als Jan Terlouw, Thea Beckman, Roald Dahl heb ik als tiener gelezen. Daarnaast haalde ik met grote regelmaat boeken uit de bibliotheek variërend van studieboeken over dieren, technologie en sport tot leesboeken. Vooral verhalen waarin de hoofdpersoon avonturen beleefd in andere landen, werelden of tijden boeiden mij.
Op mijn zeventiende verbleef ik een jaar als uitwisselingsstudent in de VS en bezocht daar een highschool. In mijn vakkenpakket koos ik zowel de modules Engelse als Amerikaanse literatuur. In dat jaar maakte ik kennis met Shakespeare, Keats, Milton, Edgar Allen Poe en nog veel meer schrijvers.
In dezelfde periode schakelde ik in mijn vrije tijd over op boeken voor volwassenen. Het begon met Stephen King en breidde zich steeds verder uit. Vooral vanuit mijn studie voor docent Nederlands begon ik steeds meer Nederlandse en buitenlandse literatuur te lezen.

Je zult wel trots zijn op je debuut, maar nou moet je verder. Ben je al aan een nieuw boek bezig?

Ik ben inmiddels een flink eind op weg met een volgend boek. Daarnaast ligt er nog een aantal ideeën op de plank waarmee ik in de toekomst aan de slag wil. De ideeën komen vooral uit mijn directe omgeving. Verhalen van mensen om mij heen die mij boeien, vaak vermengd met mijn eigen ervaringen en een gezonde dosis fantasie. Voor De andere kant heb ik uiteindelijk zo’n zes proeflezers ingeschakeld. Dit omdat ik naast reguliere proeflezers ook iemand nodig had die het vanuit historisch perspectief moest lezen. Daarnaast vond ik het belangrijk om de herschreven versie te laten lezen aan mensen die het verhaal niet eerder onder ogen hadden gekregen.

Wat vind je leuk aan het schrijven en wat minder leuk?

Het gehele proces van schrijven en herschrijven boeit mij enorm. Hoe uit een idee een compleet boek kan ontstaan. Het spannendste onderdeel is het schrijven van de eerste versie. Daarbij gebeurt het mij regelmatig dat de woorden, zinnen en hoofdstukken achter elkaar uit mijn vingers lijken te vloeien. Het is verbazend om achteraf dingen te ontdekken waarvan je je niet meer kan herinneren dat je ze geschreven hebt.
Ook het proces van herschrijven, schrappen en vormen van het uiteindelijke verhaal blijft boeiend. Tijdens het schrijven van De andere kant is er uiteindelijk bijna 50% van de oorspronkelijke tekst geschrapt. Het is verrassend om te zien dat én de oorspronkelijke verhaallijn daarbij geheel intact is gebleven én de uiteindelijke tekst veel krachtiger is geworden.

Lees je tijdens het schrijven boeken van anderen of juist niet?

Ik lees iedere dag, in ieder geval ’s avonds in bed. Soms een halve pagina voordat ik in slaap val, andere dagen enkele hoofdstukken of meer. Het lezen van andere boeken helpt mij om mijn eigen schrijfstijl te ontdekken en te verfijnen.

Hoe zou je jouw stijl van schrijven willen omschrijven?

Mijn schrijfstijl is vooral beeldend waarbij ik probeer zo suggestief mogelijk mijn verhaal weer te geven. De lezer moet hierbij het verhaal van de personages tot zich kunnen nemen en kunnen spiegelen aan dat van zichzelf waardoor het soms heel dichtbij kan komen. Daarbij wil ik ook een ‘echt’ verhaal vertellen. Hiervoor doe ik veel onderzoek en voer gesprekken met mensen. De uiteindelijke personages en gebeurtenissen zijn echter fictief. In mijn romans vind je dus een vermenging terug van fictie en waargebeurde verhalen.

Veel schrijvers trekken zich terug in een of andere schrijfruimte. Waar schrijf jij en mag je ook gestoord worden?

Het maakt mij niet uit waar ik schrijf, wel is het voor mij noodzakelijk dat ik ongestoord kan werken. In de praktijk betekent dit dat ik voornamelijk in de woonkamer werk nadat de rest van het gezin aan het genieten is van hun nachtrust. Ook boek ik één of twee keer per jaar een B&B ergens in Nederland in een rustige omgeving. Twee dagen lang ben ik dan alleen maar bezig met schrijven, eten, wandelen en slapen. Dit zijn ongelooflijk productieve dagen waarbij in één weekend werk verzet kan worden dat mij anders weken kost.

Sommige schrijvers kunnen totaal uit het lood worden geslagen door een slechte recensie. Laat je iemand anders de recensies eerst lezen of denk je dat je bestand bent tegen kritiek?

Recensies lees ik zodra ze gepubliceerd zijn. Dit betekent niet dat kritiek altijd makkelijk is. In eerste instantie heb ik dan de neiging om negatieve kritiek te weerleggen. Uiteindelijk probeer ik die dingen eruit te halen die mij kunnen helpen mijn schrijven verder aan te scherpen.

Hoe zal het in de toekomst met boeken en lezen gaan, denk je?

Ik maak me zorgen over het teruglopen van de boekenmarkt, sluiten van winkels en de verhalen over dat er door de jeugd steeds minder wordt gelezen. Ik hoop dat, tussen alle mogelijkheden van tijdverdrijf die we hebben, volwassenen en jeugd gestimuleerd blijven worden om te lezen. Daar kunnen gezinnen, scholen maar zeker ook de media in Nederland een bijdrage aan leveren. Dat er in deze tijd ook sprake kan zijn van groei bewijst de Amerikaanse markt die dit jaar een mooie groei laat zien ten opzichte van 2011. Aan onze kinderen zie ik dat het spelen van computerspelletjes, school- en sportactiviteiten en lezen heel mooi samen kunnen gaan.

Wil je je favoriete boeken/schrijvers noemen?

Schrijvers:
Roald Dahl, Stephen King, John Steinbeck, Marga Minco, Anna Enquist, Juan Gabriël Vasquez.
Boeken: The Stand, de ongekorte versie (Stephen King), East of Eden en Travels with Charley (Steinbeck), De geheime geschiedenis van Costaguana (Vasquez).

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Prachtige kunstwerken van steen

Categorie: Boek van de week, Prentenboek Steen voor steen – Tekst van Margriet Ruurs – Vertaling van Linda Jansma – Illustraties van Nazir Ali Badr – Uitgeverij Callenbach Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr vertelt het verhaal…

Boek van de week archief
11-december-2017 | Lees verder | Reageer!