Jenny Bakker leende boeken uit de winkel van haar ouders

Jenny Bakker, illustratrice (1966), woonachtig in Amsterdam en Apeldoorn. Haar gezin bestaat uit twee jongens, één van dertien en één van bijna tien en een straathond uit Spanje van acht jaar oud.
Ze heeft een passie voor illustreren, en is nieuwsgierig naar hoe de wereld en haar mensen in elkaar zit. Door middel van reizen, films en boeken weet ze die nieuwsgierigheid een beetje te stillen.
Inmiddels heeft zij meer dan 60 boeken geïllustreerd en vinden die boeken hun weg naar China, Amerika, Spanje, Catalonië, Tsjechië, Denemarken, Rusland, Griekenland, Kazachstan en ook nog vertalingen in het Arabisch. Haar boek De reis van Raaf en Papegaai, geschreven door Li Lefébure, haalde in 2017 een finale plaatst bij de Kinderjury prijs. Website van Jenny Bakker.

Je ouders hadden een boekwinkel, een paradijs voor een kind dat wil lezen. Heb je dat ook zo ervaren?

Dat heb ik zeker zo ervaren. Ik mocht alles lezen, als ik de boeken maar netjes hield.

Welke boeken herinner je uit de tijd tot je tiende jaar?

Van Pinkeltje, tot de vrolijke tweeling tot Alleen op de wereld. En de boeken van An Rutgers van der Loeff.

Toen je ouder was pikte je boeken uit de winkel en ging die stiekem lezen. Soms kwamen ze niet ongeschonden terug in de winkel. Zeiden je ouders daar wat van? Moest je bijvoorbeeld zakgeld inleveren om ze terug te betalen.

Ezelsoren, etenswaren… ze zeiden er wel wat van, maar daar bleef het eigenlijk wel bij. Ik denk dat ze allang blij waren dat ik zoveel las.

Je kwam er al snel achter dat je goed kon tekenen en maakte rond je tiende jaar eigen boekomslagen. Schreef je ook verhaaltjes of gedichtjes?

Ik schreef onzin dingen in een dagboek. Daarna romantische gedichtjes… het mocht geen naam hebben dus.

Toen je naar de kunstacademie ging, twijfelde je tussen mode en illustratieve vormgeving. Had je ook in gedachten dat je modeontwerper wilde worden? Waarom koos je toch voor illustreren?

Mode was meer iets wat door mijn leeftijd werd ingegeven, achteraf gezien…. illustreren en tekenen is mijn hele leven mijn passie geweest. Logisch dat ik dat uiteindelijk koos.

Je vrije werk verschilt nogal van de illustraties die je maakt voor Raaf en papegaai die heel realistisch moeten zijn. Vind je dat vrije werk niet leuker, omdat je daar meer creativiteit in kwijt kan?

Je bedoelt met vrij werk de illustraties die ik buiten Raaf en Papegaai maak? Ik vind er helemaal niet zoveel verschil in zitten. De uitdaging bij R&P zit ‘m in heel subtiel mijn eigen wereld/mijn eigen sfeer neer te zetten en emoties weer te geven. Het is wel degelijk meer dan alleen realistisch dieren tekenen. Het gebeurt niet vaak dat ik een serie illustreer en ik vind deze echt geweldig! Het geeft me steeds de mogelijkheid om beter te worden bij ieder nieuw te maken boek. Ook het onderwerp spreekt me aan. Ik ben zelf ooit met man en kinderen op wereldreis geweest en ben ook gek op de natuur. Maar dat neemt niet weg dat ik ook graag andere onderwerpen illustreer. Ik ben nu bezig met twee boeken over piraten van schrijfster Floortje Zwigtman.

Waar haal je je voorbeelden voor de dieren in Raaf en papegaai vandaan?

Ik schets ze eerst, dan zoek ik op internet naar plaatjes in die specifieke houdingen/ met de juiste emotie, om te bestuderen.

Heb je een studio waar je tekent of doe je dat thuis?

Ik teken thuis, maar woon in 2 steden (in Amsterdam en Apeldoorn). In Amsterdam werk ik het meest omdat ik daar mijn kinderen niet hoef te verzorgen.

Welke illustratoren/schilders zijn voorbeelden voor je en hebben misschien invloed op je werk?

Ja, die heb ik wel maar die wisselen elkaar wel af. Zo kijk ik nu veel naar het werk van Gabriel Pacheco.

Je hebt ook een lijn met sieraden, ansichtkaarten, knuffels en kussens. Maak je de kussens en knuffels zelf of laat je die naar een ontwerp maken?

Beiden, maar het ligt nu eigenlijk een beetje stil. Ik heb het te druk met mijn boeken. Tussen nu en maart komen 4 boeken van mijn hand uit.

Heb je al een eigen prentenboek gemaakt of wil je dat graag eens maken? (een wens van vele illustratoren)

Nee nog nooit, maar ook ik heb die wens. Er liggen al veel ideeën op de plank. Maar nog nooit serieus iets aangeboden of uitgewerkt.

Welk beroemd boek zou je graag van je eigen illustraties willen voorzien?

Alice in Wonderland, Bijbelverhalen.

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis – Ineke Kraijo en Marlies Verhelst – Illustraties: Marja Meijer – Gottmer – 120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit één ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!