Is Origami Yoda echt?

Het orakel Yoda, een origami yoda-boek – Tom Angleberger – Vertaald doorAimée Warmerdam – De Fontein – 150 blz.

orakel yoda1Tom Angleberger is begonnen als biologie research assistent en vervolgens gaan werken als journalist en columnist. Daarna werd hij schrijver en illustrator en heeft hij naast de boekenserie ook een website origamiyoda.com. In de Verenigde Staten zijn inmiddels zeven titels in deze serie verschenen en 3,3 miljoen boeken verkocht. Dit is het eerste boek van de reeks.

Het orakel Yoda is het onderzoek van Tommy die probeert te achterhalen of dit orakel nu echt is of niet. Bij Tommy op school zit Dennis. Dennis is een enorme loser. Hij draagt een maand lang hetzelfde T-shirt en wil dat iedereen hem aanspreekt met kapitein Dennis. Maar dan komt hij op school met een Yoda-vingerpop. Een origami-Yoda-vingerpop! Net zo Yedi-wijs als de echte Yoda! Yoda voorspelt de toekomst en hij geeft tips in netelige situaties. En wat nu het gekste is: zijn tips werken. Dus staat iedereen in de rij om advies te vragen. Maar kan dat eigenlijk wel? Tommy gaat dus op onderzoek uit en beschrijft zijn bevindingen in dit boek.

Het orakel Yoda is een graphic novel die aan alle eisen van zo’n soort boek voldoet. Korte en duidelijke hoofdstukken, makkelijk taalgebruik, verschillende lettertypes door het verhaal heen en elke pagina voorzien van krabbels en tekeningen waardoor het lezen lekker vlot gaat en het verhaal sprekend wordt. Als extraatje is er achter in het boek een beschrijving om je eigen Yoda te vouwen en een verwijzing naar andere vouwtechnieken op youtube en de website.

Zelf had ik even mijn bedenkingen bij deze serie, omdat ik mij afvroeg of de huidige generatie wel zit te wachten op een boek met verwijzingen naar een filmreeks die toch al aardig wat jaren oud is. Want bij het zien van zo’n cover en titel verwacht je dat wel van dit boek. Zouden de kinderen dit wel oppakken of zouden het meer de ouders zijn die het uit sentiment cadeau geven aan hun kind? En zou het verhaal wel te volgen zijn als je nog nooit een Starwars film gezien hebt? Nou dat laatste kan ik volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Zelf heb ik nog nooit een film uitgekeken en ik kon het prima volgen. De figuur Yoda is onmiskenbaar uit Starwars en er valt af en toe een naam of kleine verwijzing naar de film, maar die zijn op één hand te tellen en als je nog nooit van de film gehoord zou hebben lees je daar makkelijk overheen.

Het gegeven dat de nerd van de school eindelijk geaccepteerd lijkt te worden, omdat hij origami-Yoda introduceert en iedereen hem advies gaat vragen, vond ik erg leuk gevonden. Uiteraard kan je er op wachten dat het uit de hand gaat lopen maar dat maakt het alleen maar leuker om te lezen. Tommy laat iedereen zijn of haar ervaring met origami-Yoda vertellen in de hoop bewijs te vinden in hoeverre dit orakel echt is of niet. Elke hoofdstuk is zo’n verhaal wat door Harold weer van commentaar wordt voorzien.

Harold is een beetje de macho van de klas en die het eigenlijk niet kan uitstaan dat de aandacht naar Dennis en zijn vingerpop gaat. Door dit relativerende commentaar en de tekeningen tussendoor is het een verhaal dat alle kanten op kan gaan en je kan zelf invullen in hoeverre je geloof kan hechten aan het orakel, zijn advies en de gebeurtenissen op school. Een vermakelijk en lekker leesbaar verhaal over vriendschap en acceptatie en over zaken die huizenhoge problemen lijken als je nog op school zit.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11):

Het orakel Yoda is een grappig boek. Het is leuk voor jongens en meisjes. Soms snapte ik een opmerking vanwege een naam niet en dan legde mijn vader of moeder uit dat het uit de film Star Wars komt. Die films ken ik niet, maar dat is ook niet nodig om het boek te snappen.
Elke bladzijde bevat grappige tekeningen die goed bij het verhaal passen. Dat hoort bij dit soort boeken. Dat maakt het leuk om te lezen, ook al vind je lezen misschien niet zo leuk. Je gaat dan lekker snel door het verhaal heen. Je krijgt ook het idee dat je iemand zijn schrift aan het lezen bent door de manier waarop de bladzijden zijn bewerkt.
Tommy zit bij Dennis op school. Dennis brengt origami-Yoda mee naar school en die geeft advies en dan praat hij anders, net of origami-Yoda echt zelf praat met kromme korte zinnen. Hij haalt de woorden door elkaar. Iedereen luistert naar die adviezen. Tommy probeert uit te vinden of het nu echt is of niet. Elk hoofdstuk gaat over iets wat op school is gebeurd met origami-Yoda en Dennis.
Aan het einde van elke hoofdstuk geeft Harold, die bij Dennis en Tommy op school zit, irritante opmerkingen en dat vond ik wel het grappigste van het boek. Dat maakt het toch weer even anders dan andere boeken van dit soort. Ik wil de andere delen ook wel lezen.

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis – Ineke Kraijo en Marlies Verhelst – Illustraties: Marja Meijer – Gottmer – 120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit één ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!