Pleidooi voor een verdraagzamere wereld

Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited – Jan Terlouw, in gesprek met Jesse Goossens – Lemniscaat – 64 blz.

Jan Terlouw wist met zijn oprechte en emotionele pleidooi in De Wereld Draait Door miljoenen mensen in het hart te raken. Zijn oproep tot een leefbare wereld, waarin wij zorgen voor de aarde en vertrouwen hebben in elkaar, heeft veel in de samenleving losgemaakt. Kennelijk heeft hij iets onder woorden gebracht waar velen van ons naar verlangen.

In zijn nieuwe boek Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited vertelt Jan Terlouw met de passie die hem eigen is over de zeven grote uitdagingen waar wij voor staan om de toekomst van onze jeugd te waarborgen, voorafgegaan door de integrale tekst van zijn pleidooi in DWDD.

Als politicus, wetenschapper en auteur heeft Jan Terlouw zich altijd ingezet voor een betere wereld. Zijn beroemde boek Koning van Katoren is actueler dan ooit. De opdrachten die de jonge Stach moet uitvoeren om koning te worden, zijn van toepassing op alle problemen waar wij ons op dit moment mee geconfronteerd zien: van het klimaatprobleem tot de marktwerking in de gezondheidszorg en van de botsing met andere culturen tot het gebrek aan vertrouwen in onze democratie.

Dit dunne boekje begint met de speech die Terlouw hield in DWDD. Zelf heb ik de uitzending niet gezien, maar heel Nederland sprak er nog dagen over. Terlouw maakte indruk. In Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited gaat Terlouw verder met zijn verhaal. Aan de hand van de zeven opdrachten die Stach moest doen in Koning van Katoren gaat de verhalenverteller verder met zijn speech. Want inderdaad, de problemen van toen spelen vandaag de dag nog steeds. Mensen luisteren niet altijd naar elkaar, maar proberen met hun eigen geluid boven de anderen uit te komen. De wapenhandel is verre van moralistisch, geld beheerst de wereld. Door de globalisering botsen culturen steeds vaker. De zorgkosten rijzen de pan uit, puur omdat wij dat toelaten. En mensen zijn egoïstisch, juist omdat we nu veel bezittingen hebben en bang zijn die te verliezen. Allemaal waar en allemaal zorgelijk.

De boodschap van Jan Terlouw is duidelijk, er is een mooie moraal en het kan de lezer motiveren om over wat dieper over bepaalde zaken na te denken. Toch voelt het soms wel een beetje als opa die blijft roepen dat vroeger alles zoveel beter was. Dat was het niet per se. Ja, vroeger hing het touwtje uit de brievenbus, maar moeders waren altijd thuis. Tegenwoordig hebben ze gewoon een baan en doen ze mee aan de leven buitenshuis. Daarbij spelen kinderen minder buiten, waardoor het touwtje zijn noodzaak verliest. Het verdwijnen van het touwtje uit de brievenbus heeft dus niet alleen te maken met het verdwijnen van vertrouwen, maar het idee achter Terlouws pleidooi is natuurlijk hartverwarmend.

Maar dat daar gelaten, is het goed om een man met verstand een podium te geven. Terlouw zegt wijze dingen, maar ik ben bang dat het mensen die een dergelijk pleidooi echt nodig hebben niet zal bereiken. Vooral de lezer die het toch al met deze fantastische kinderboekenschrijver eens zijn, zullen dit boekje aanschaffen en lezen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!