Praatplaatjes – om te filosoferen met jonge kinderen

7-november-2014 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

promo voorbeeldkaartjesFilosoferen is niet alleen voor grote mensen. Iedereen kan filosoferen, ook jonge kinderen, en het levert altijd verrassende gesprekken op. Zo’n filosofisch gesprek start je heel makkelijk met de Praatplaatjes, een kaartenset met 50 illustraties. Denken met jonge kinderen gaat namelijk het makkelijkst als je over concrete voorwerpen en mensen uit de wereld om hen heen een gesprek begint. Bij de illustraties horen 48 onderzoeksvragen, die op de achterkant staan. Er worden ook graafvragen bij de onderzoeksvragen gegeven. Zo wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om een thema uit te diepen.

De methode is heel laagdrempelig. Je hoeft niet eerst allerlei boeken of lesplannen te bestuderen maar kunt na het lezen van een korte gebruiksaanwijzing meteen van start. Op deze manier kan iedereen zich laten verrassen door de filosofische ideeën van kinderen die vaak ontroerend, origineel, creatief en verbazingwekkend slim zijn.
Voor de ouder of begeleider van het gesprek biedt filosoferen bovendien een kans om het kind op een andere manier te leren kennen. Je leert niet zozeer wat het kind denkt maar vooral hoe het denkt en dat kan een heel ander en verfrissend beeld geven, zowel voor leerkrachten als ouders.

ISBN 978-90-819717-1-3 © 2014
Idee en uitvoering: Fabien van der Ham
Illustraties: Cindy van Schendel
Prijs: 16,95

Pin It

Boek van de Week

Hoe je brein werkt

Categorie: Boek van de week, Gezondheid & Psychologie, Non-fictie Je onvervangbare hersenen – Kaja Nordengen – Vertaling: Angélique de Kroon – Atlas Contact – 239 blz. De Noorse Kaja Nordengen (1987), is al vanaf haar tiende gefascineerd door hersenen. Op haar zeventiende begon ze…

Boek van de week archief
14-januari-2018 | Lees verder | Reageer!