A.L. Snijders overleden

11-juni-2021 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Op maandag 7 juni 2021, overleed Peter Cornelis Müller (Amsterdam, 24 september 1937). Hij was meer dan dertig jaar leraar Nederlands op diverse scholen, nadat hij aan de UvA was afgestudeerd. Bekend is hij geworden als auteur onder het pseudoniem A.L. Snijders. Als één van een kleine groep auteur werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs (2010). De literaire A.L. Snijdersprijs, tweejaarlijkse prijs voor verhalen van maximaal 220 woorden, uitgereikt vanaf 2012, is naar hem vernoemd.

Zelf was hij een meester in het zeer korte verhaal dat eigenlijk door hem als een soort literair genre is uitgevonden. Zijn eerste bundel Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk, werd in 2006 geïntroduceerd door Uitgeverij AFdH, die ook de volgende delen uitgaf. Zijn verhalen verschenen ook in de VPRO-gids en in de krant De Standaard (België). Niet alleen op schrift kon men van zijn verhalen genieten, ook las hij zelf zijn verhalen voor in diverse programma’s voor verscheidene omroepen. Zijn debuut maakte Snijders met de verzameling columns Ik leef aan de rand van de wereld (1992), voornamelijk afkomstig uit Het Parool, maar zijn stukken verschenen ook in andere kranten. Veel van zijn columns zijn in andere bundels verzameld.

Uit al zijn geschriften blijkt dat hij een taalkunstenaar was. Elk woord is van belang, maar gebruikt er alsjeblieft geen een teveel. Hij introduceerde zichzelf op een nieuwe school door binnen te komen met een bord om zijn nek met de tekst “Taal is de moeder van alle dingen”. Hij was bewonderaar van Willen Elsschot, een auteur dit hij geregeld herlas.

Lezers die postuum meer over hem willen weten kan ik met genoegen verwijzen naar het VPRO Marathon-interview, waarin hij gedurende drie uur door Willem Brandt wordt ondervraagd. (Nog steeds aanwezig op internet.)

De aimabele man en zijn ZVK’s zullen node gemist worden.

Kees de Kievid

Op deze website verscheen de bespreking van Het oog van de naald door ondergetekende

Pin It

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk