Aan de slag opa’s en oma’s!

13-februari-2022 | Categorie: Doeboeken, Kinderboeken, Non-fictie, Sport, Hobby & Lifestyle

365 dingen om te doen met je kleinkind – Annemarie Bon & Studio Daad – Moon – 250 blz.

Wat een werk moet het zijn geweest van Annemarie Bon om al dit materiaal bij elkaar te zoeken, daarvoor alvast een compliment. Als het om 365 dingen gaat, dan weet je dat het om de tijdspanne van een jaar gaat. Bon heeft veel activiteiten gekoppeld aan jaargetijden en feest- of herdenkingsdagen. De ondertitel van het boek luidt: Doeboek voor opa’s en oma’s. Dat klopt, want de grootouders nemen het meeste werk voor hun rekening. In de titel had ‘klein’ ook tussen haakjes mogen staan, want ouders kunnen deze dingen natuurlijk ook doen met hun kinderen.

Op veel dagen besteedt Bon aandacht aan boeken lezen en voorlezen. Logisch, want (voor)lezen is leuk en grootouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van lezen. Omdat er kleinkinderen van alle leeftijden zijn, probeert Bon ze ook allemaal te bedienen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld bij de boekentips titels langskomen voor alle leeftijden. Maar ook de doedingen variëren van een hoedje vouwen tot praten over Internationale Vrouwendag. Als grootouder hoef je je natuurlijk niet te houden aan de data in het boek. Dus lekker bladeren en op zoek gaan naar een activiteit die geschikt is voor jou en je kleinkind.

De tips gaan van licht naar zwaar. Ik meldde al de Internationale Vrouwendag (8 maart), maar drie dagen later op 11 maart, wordt getipt om eens een week geen vlees te eten. Daar moet je echt een gemotiveerd kleinkind en een gemotiveerde grootouder voor zijn. Verder veel kook- en bakdingen en soms ook activiteiten waarvoor je een heel fitte grootouder moet zijn, zoals het bouwen van een vlot. De leukste activiteiten zijn toch dingen die je echt samen kunt doen, zoals een kijkdoos bouwen of een museum maken met dingen die je op straat, strand, op zolder of in een kringloopwinkel vindt.

Jammer dat er geen index achter in het boek staat en er ook geen ruimte is om je eigen activiteiten te noteren. 365 dingen om te doen met je kleinkind is een leuk, inspirerend boek voor grootouders die wel wat ideeën kunnen gebruiken als ze samen willen spelen, knutselen en praten met een kleinkind.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk