Aardig cadeau

3-juni-2015 | Categorie: Boekenweekgeschenk, Thrillers & Spanning

Grijs gebied – Marion Pauw – Geschenk Maand van het spannende boek 2015 – 95 blz.

Grijs gebiedEen vliegende blauwe grasparkiet op een blauwe ondergrond, dat is de cover van Grijs gebied van Marion Pauw en het is weer een literaire thriller, volgens het CPNB, dit cadeau in de Maand van het spannende boek.
Naomi Nijssen, een knappe 21-jarige studente uit de provincie, heeft een kamer in Slotermeer en fietst regelmatig ’s nachts van haar werk in een café via het Mercatorplein naar huis. Het eerste jaar was ze nog heel voorzichtig en ging ze nooit ’s nachts alleen op pad, maar omdat er een jaar niets bijzonders is gebeurd, raakt ze haar gevoel van angst voor de hoofdstedelingen kwijt en fietst sinds kort alleen door de donkere nacht.

Zonder dat ze het weet, is ze al een tijdje geobserveerd door een man die haar dan ook op een nacht opwacht en haar onder een viaduct overweldigt, op een brute manier toetakelt en wil verkrachten. Alleen omdat een toevallig passerende man geschreeuw hoort, staakt de dader zijn acties.
Het is akelig om te lezen hoe Pauw de mishandeling beschrijft en ook wel wat overbodig gewelddadig. Het verhaal wordt er niet spannender door. Als lezer zit je het met een vertrokken gelaat te lezen. Margreet Vermeulen schreef daar afgelopen zaterdag 30 mei 2015 een stuk over in de Volkskrant. Is dat excessieve geweld, en de beschrijving ervan, in thrillers nodig? Ik denk het niet. Gelukkig blijft het bij deze scène.

Albert van der Zande een uitgebluste buschauffeur met een inhoudsloos huwelijksleven, ziet van zijn balkon alles gebeuren, maar is te laf om meteen de politie te waarschuwen, omdat de dader hem heeft zien staan. Pauw zet Van der Zande goed neer, al is zijn huwelijk met Ans wel een clichéhuwelijk.
Door zijn slappe gedrag wordt Van der Zande zelf even verdachte. Hij gaat over zichzelf nadenken en besluit zijn laffe houding te laten varen en actie te ondernemen als hij denkt de verdachte te zien. Pauw moet dan even aannemelijk maken dat Van der Zande niet de politie waarschuwt. Dat doet ze redelijk, hoewel de actie van Van der Zande niet heel geloofwaardig is, kun je er als lezer wel in meegaan en bezorgt Grijs gebied je ruim een uur redelijke spanning in deze gratis thriller.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek