Aardig geschenk in de Maand van het spannende boek

7-juni-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Incendio – Tess Gerritsen – CPNB – 95 blz.

IncendioDeze maand krijg je bij aanschaf van 12.50 euro aan boeken Incendio cadeau.

Violiste Julia koopt in Italië een muziekbundel waaruit een blad valt met een vreemd muziekstuk erop, gecomponeerd door ene L. Todesco. Het blijkt een nog nimmer gespeelde compositie voor viool die hij L’Incendio(Het vuur) heeft genoemd. Later blijkt de naam van het stuk een wel heel macabere bijbetekenis te hebben. Julia neemt het stuk mee naar haar thuisland, de Verenigde Staten, waar zij woont met haar man, de wiskundige Rob en haar driejarige dochtertje Lily. Daar gaat ze het voor het eerst gaat spelen. Al snel blijkt dat er iets niet pluis is met het stuk.

Incendio is een meeslepend verhaal waarin Gerritsen het voor elkaar krijgt om je telkens op het verkeerde been te zetten. Ze heeft weer een heel goed plot bedacht en je wilt doorlezen om te weten te komen wat er met dat muziekstuk aan de hand is en waarom het zo’n effect heeft op Lily, Julia en ook op anderen. Vooral op Lily schijnt L’Incendio een desastreuze invloed te hebben. Maar is dat wel zo? Heeft ze niet de psychische stoornissen van Julia’s moeder geërfd? Is Julia zelf misschien gestoord en beeldt ze zich van alles in?

Sommige schrijvers lukt het om personages al met een enkele zin, een alinea of bladzij echt tot leven te wekken. Dat lukt Gerritsen in dit boekje niet. Julia komt nog wel redelijk uit de verf, maar de andere personages, vooral haar man Rob, blijven bordpapieren karakters. Ook schuwt Gerritsen het gebruik van clichés niet. Is dit erg? Niet als je gewoon een lekker spannend verhaal wilt, zonder literaire pretenties, en die heeft Gerritsen volgens mij niet, dan kun je al haar boeken met een gerust hart lezen. Spannend zijn ze altijd en het lukt haar toch maar om telkens weer opvallende ontknopingen te bedenken.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk