Aardige zomerthriller

23-juni-2020 | Categorie: Thrillers & Spanning

De mensen boven ons – Lisa Jewell – Vertaling Ineke de Groot – Bruna uitgevers – 362 blz.

In een groot huis in London, vlak bij de Theems, wordt eind jaren tachtig, een levende baby gevonden en drie dode volwassenen. Wat is er gebeurd? De enige aanwijzingen zijn een briefje en een konijnenpootje in de wieg van het kind. De baby wordt opgevoed door pleegouders en krijgt de naam Libby Louise Jones. Als ze vijfentwintig jaar oud is, erft ze het huis waarin ze is gevonden. Ze krijgt van de notaris een krantenartikel over de zaak onder de kop: “Socialité en echtgenoot dood na zelfmoordpact, tienerkinderen vermist, baby levend aangetroffen.’ Libby gaat samen met de journalist Miller Roe op zoek naar de waarheid.

In werkelijkheid heet Libby, Serenity Lamb, maar van wie was ze een kind? In het huis woonde oorspronkelijk een gezin de familie Lamb, vader Henry en moeder Sally en twee kinderen, Lucy en Henry. Vader Henry Lamb krijgt een hersenbloeding en verliest de controle over zijn leven en zijn gezin. Er komen meer mensen in het grote huis wonen, waaronder twee leden van een popgroep, Birdie Dunlop-Evers en Justin en later de familie Thomsen; vader David en Sally en hun kinderen Phineas en Clemency.

David is een fysiotherapeut die meneer Lamb gaat behandelen. De familie Thomsen is min of meer gevlucht uit Frankrijk en langzamerhand komen we erachter dat David Thomsen een manipulator is, die het gezag in het huis overneemt en van de groep mensen min of meer een sekte maakt.

David Thomsen krijgt een verhouding met Birdie en later ook met Sally, die hij zwanger maakt. Davids bewind wordt steeds overheersender. Birdies vriend Justin gaat er vandoor. De anderen blijven in het huis wonen en mogen er op een gegeven moment zelfs niet meer uit. Vooral de dertienjarige Henry probeert zich te verzetten, maar hij kan niet tegen David op. Van Justin heeft Henry intussen veel geleerd over allerlei kruiden die in de tuin groeien. Hij breidt zijn kennis steeds verder uit en kan op een gegeven moment verdovende drankjes maken…

Het boek bestaat uit een groot aantal voornamelijk korte hoofdstukken die afwisselend spelen in het verleden en in het heden. Als verteller over het verleden is Henry heel belangrijk. Verder volgen we in het heden het leven van Lucy die twee kinderen heeft en in Frankrijk woont. We volgen Libby en de journalist Miller Roe die steeds dichter bij de waarheid komen.

Schrijfster Lisa Jewell voert nogal wat personages op en geeft ze allemaal herkenbare en voorstelbare karakters mee. Het is wel zaak om je hoofd goed bij het verhaal te houden om niet in verwarring te raken. De mensen boven ons is redelijk ingewikkeld, maar niet overal even spannend. Toch wil je verder lezen om te weten te komen hoe de vork in de steel zit. Kortom een thriller die je aangenaam bezighoudt, maar je niet van de ondraaglijke spanning naar het puntje van je stoel drijft.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek