ADHD met mogelijkheden

26-april-2017 | Categorie: Gezondheid & Psychologie

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? – Cathelijne Wildervanck – Scriptum Psychologie – 173 blz.

Cathelijne Wildervanck is schrijver en coach. Ze werkt als zodanig bij trainingsinstituut De eerste verdieping en is ook directeur van ADHD-centrum Nederland. Eerder verscheen van haar het boek De depressie op zijn kop.

“Ik ben mijn ‘ADHD-carrière’ begonnen omdat ik de uitgedeelde etiketjes niet begreep. Voor mij klopten de hokjes niet waar cliënten met wie ik werkte ingestopt werden. En dus ging ik aan de slag met ze vanuit de gedachte dat mensen met ADHD net zozeer als andere mensen succesvol kunnen functioneren. Niet ondanks een handicap, maar zónder de handicap.”

Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Cathelijne Wildervanck laat zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden.

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? is geen handboek van ‘zo moet het’. De auteur roept de lezer op om het boek te zien als eyeopener, als aanleiding om zelf de mogelijkheden van mensen met ADHD te zoeken, om zelf aan de slag te gaan met het zoeken van oplossingen. Wildervanck gebruikt daarbij veel vergelijkingen met alledaagse dingen. Hiermee wordt het abstracte duidelijker. Je hoeft geen professional op het gebied van ADD en ADHD niet zijn om dit boek te snappen. De vele persoonlijk anekdotes tussendoor helpen ook om het onderwerp toegankelijk te maken.

Zoals al genoemd, moedigt Wildervanck haar lezers vooral op om zelf in actie te komen. Ze heeft geen oplossingen, ze geeft geen leidraad. Ze geeft je eigenlijk het hout en de beitel, waarmee je zelf nog riemen moet maken om mee te roeien. Het boek is puur bedoeld om begrip te kweken en om je aan te sporen om je meer in ADHD en de mensen die dit hebben te verdiepen.

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? is geen geschikt boek als je aan de hand meegenomen wil worden om te leren hoe je met ADHD om moet gaan. Ook is het geen wetenschappelijk verhaal waarin opeens alles uitgelegd wordt. Maar het boek is een prima startpunt als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor mensen met een ‘beperking’.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek