Alice? Who the f*ck is Alice?

22-mei-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

Wat ze naliet – T.R. Richmond – Vertaling Roelof Posthuma – Ambo Anthos – 374 blz.

wat ze naliet“I don’t know why she’s leaving,
or where she’s gonna go.
I guess she got her reasons,
but I just don’t want to know.”
(Smoke – ‘Living Next Door To Alice)

T.R. Richmond is journalist. Zijn artikelen zijn verschenen in lokale, regionale en landelijke media. Hij heeft in Londen, Newcastle en Cardiff gewoond voordat hij zich in Surrey vestigde. Wat ze naliet is Rochmonds debuut.

Toen Alice Salmon een jaar geleden verdronk, maakte die schokkende gebeurtenis veel los bij de mensen om haar heen. Een tijdlang had iedereen het over haar en wat er precies was gebeurd. Was het zelfmoord? Een ongeluk? Of was ze vermoord? Maar de persoon die haar het best kent is geen familie en ook geen kennis. Professor Jeremy Cooke heeft er een project van gemaakt om het leven van zijn oud-student Alice in kaart te brengen en speurt online naar de sporen die Alice heeft achtergelaten. Naarmate hij dieper het leven van Alice induikt wordt ze een grotere obsessie voor hem. Hij weet dan nog niet waar ze zoektocht hem heen voert en wat hij allemaal zou ontdekking…

Het boek gaat over Alice, hoe ze is gestorven, maar vooral over wie ze was toen ze nog leefde. Professor Cooke zoekt uit wie ze is. Cooke verzamelt allerlei teksten: dagboekfragmenten van Alice, blogteksten van haar beste vriendin Megan, e-mails van en aan Alice’ moeder Elizabeth, voicemailberichten, en aantekeningen van Alice’ ex-vriend Luke, etc. Zelf praat hij de boel aan elkaar door brieven te schrijven aan zijn overleden vriend Larry. Alle personages hebben hun eigen schrijfstijl, en dat maakt ieder stuk persoonlijk. En dat allemaal met één enkele vraag, om in de woorden van de oude Engelse rockband Smokie te spreken: “Alice? Who the f*ck is Alice?”

Wat ze naliet is een beetje een puzzel. Natuurlijk is de hoofdvraag: Wat is er gebeurd met Alice, en waarom? Maar niet geheel onbelangrijk is: Wat wil Cooke nu precies van Alice? Het is het hele boek maar wachten op het bericht dat Cooke Alice echte vader is of zoiets, maar dit komt niet. Alice lijkt gewoon een ongezonde obsessie voor de oude man.

Wat ze naliet is een geval apart, maar goed apart. De opzet is bijzonder, zoals qua inhoud als qua spanningsopbouw. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en waar het boek nu precies naartoe gaat. Dus je moet maar gewoon doorlezen. Wat ik ook absoluut niet ongenoemd kan laten, is de intrigerende afbeelding op de kaft. Ik vind het een prachtige foto!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk