Alice in Wonderland van Lewis Caroll

4-oktober-2013 | Categorie: Kinderboeken, Klassieker

Ik wilde zelf die wondere wereld in

Alice in wonderland3Ik heb lang voor mijn boekenkast gestaan en nagedacht over wat nu eigenlijk mijn favoriete kinderboek is. Ik heb nog steeds veel kinderboeken staan en aan veel daarvan heb ik warme herinneringen; de historische boeken van Thea Beckman en Simone van der Vlugt, de boeken van Paul Biegel en dan met name De Kleine Kapitein, alle boeken van Astrid Lindgren, Guus Kuijer. Teveel om op te noemen, ik heb ze allemaal verslonden! Ik vind het dan ook erg lastig om er eentje als favoriet te bestempelen. Maar aangezien ik van Winnie de Poeh en Alice in Wonderland een hele verzameling verschillende uitgaven heb, heb ik er daar eentje van gekozen en is het Alice in Wonderland van Lewis Carroll geworden.

Een van mijn favoriete Disney films was altijd al Alice in Wonderland, ik denk omdat ik me wel kon identificeren met de dromerige en leesgrage Alice. Verzeilen in zo’n wonderlijk land leek me heerlijk. Het gevoel van terechtkomen in de verhalen van al die mooie boeken die je gelezen hebt, wie wil dat nou niet? Op een gegeven moment kom je op de leeftijd waarop je beseft dat de Disney film niet het originele verhaal is, maar dat het gebaseerd is op een klassiek boek. Toen heb ik geloof ik als eerste de originele Engelse versie gekocht. Daarmee ontdekte ik ook meteen dat er nog een verhaal bestond: Through the looking-glass, ook zo’n wonderlijk land waar Alice in terechtkomt, heerlijk. Verliefd op de verhalen van Alice geworden, heb ik in de loop van de jaren verschillende versies op de kop getikt, nieuw en tweedehands, het is een soort verslaving geworden. Maar dat geldt eigenlijk niet alleen voor deze boeken, ik heb überhaupt een boekenverslaving en ben dan ook een echte boekenwurm met een heerlijke privébibliotheek.

Judith van Pel

Deze hommage is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2013

Pin It

1 Reactie

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!