Als alles anders loopt

28-april-2015 | Categorie: Thrillers & Spanning

Lieve Mama – Esther Verhoef – Prometheus – 373 blz.

Lieve mamaHelen is verpleegkundige en getrouwd met Werner, een succesvolle ondernemer met vier restaurants. Ze wonen met hun drie kinderen, Sara van 17, Thom 15 en Emma van 13 in een prachtige vrijstaande villa. Van de buitenkant lijkt het een gelukkig gezinnetje met de huis- tuin- en keukenproblemen die een gezin met twee werkende ouders en drie opgroeiende pubers nu eenmaal heeft.
Een van de andere hoofdpersonen is Ralf, 18 jaar. School kan hem niet boeien, alles draait om zijn auto, vrienden en geld. Hij is bevriend met Brian een jongen die zich met allerlei criminele zaakjes bezighoudt. Op zekere dag komt Brian met het voorstel om een overval te plegen op de woning van Werner en Helen. Hij heeft een tip gekregen dat daar veel geld in huis is.

Ralf besluit mee te doen en zal op de uitkijk gaan staan. Hij ziet Brian naar binnen gaan en Werner onder bedreiging van een neppistool de trap op naar boven dirigeren. Dan komt plots Helen thuis en loopt de overval anders dan gepland. Ralf hoort drie schoten en Brian keert niet terug. Wat is daar in huis gebeurd?

Ralf sluit vriendschap met Naomi de vriendin van Brian, en samen gaan ze naar hem op zoek. Via Naomi komt Ralf in contact met Sara, de oudste dochter van Helen en Werner, en komt zo in het huis waar Brian voor het laatst gezien is. Het leven van Werner en Helen lijkt zijn gewone gang te gaan, alhoewel Helen zich vreemd gedraagt in het ziekenhuis en op plekken wordt gezien waar ze niets te zoeken heeft.

Ook de relatie tussen haar en Werner loopt niet lekker, en ze besluiten voor een korte vakantie naar Engeland te gaan. Ze hopen zo de verschrikkingen rondom de overval te kunnen vergeten en weer dichter bij elkaar te komen. Maar ook dat loopt allemaal heel anders…

Esther Verhoef heeft weer een echte pageturner geschreven, je kunt het boek niet wegleggen en blijft doorlezen. Ook al weet je als lezer een gegeven moment wel hoe het zit en is het slot enigszins voorspelbaar. Het taalgebruik is erg prettig, de hoofdstukken, die wisselen van daders naar slachtoffers, en de zinnen zijn kort waardoor het een makkelijk leesbaar boek is. Aan het eind van het Lieve mama wordt de titel van het boek duidelijk, het is de aanhef van de brieven die Helen aan haar moeder schrijft.

Nelleke Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk