Als je alles mag wensen wat je hartje begeert…

31-maart-2016 | Categorie: Kinderboeken

De waanzinnige wens – Brandon Robshaw – Vertaling: Karin Pijl – Illustraties: Elly Hees – Moon – 176 blz.

De waanzinnige wensAls Sem een vallende ster ziet, wil hij snel een wens doen. Maar hij heeft zo veel wensen, hoe moet hij nou kiezen? Daarom wenst hij een miljoen wensen. Ze zullen toch wel niet uitkomen. Maar op magische wijze gebeurt het echt! Plotseling kan Sem alles wensen wat hij maar wil: een berg geld, een tijger, een bubbelbad of zwemmen als een haai, fluiten als een vogel of zo sterk zijn als de Hulk. Maar Sem ontdekt dat zijn wensen gevolgen hebben die hij niet had verwacht. Is het nou wel zo leuk om alles zomaar te krijgen?

Een leven waarin je alles kan wensen, dat lijkt zo mooi. Promotie, erkenning, liefde, talent, gezondheid, vriendelijkheid, niets is te gek voor de meteoor die Sems wensen laat uitkomen. Sem gebruikt zijn wensen voor het goede en weet zijn familie, vrienden en zelf vijanden blij te maken door allemaal mooie dingen voor hen te wensen.

“Toen ik de keuken in liep, was ze [moeder] een en al glimlach, en Ben en Merel ook. (Pap was al weg, die kon niet wachten om zijn reusachtige kantoor met uitzicht op de rivier te bekijken.) Het maakte een enorm verschil om iedereen zo vroeg in een goed humeur te zien. Normaal gesproken is iedereen ’s morgens bij ons thuis zo vrolijk als een bloedhond met maagpijn.”

Maar Robshaw eindigt met een wijze les. De moraal van het verhaal is dat het leven saai wordt als je alles kan krijgen wat je wil, als alles al weet voor het echt gebeurt. De wensen die Sem doet zijn wat cliché, en de gevolgen zijn niet geheel onvoorspelbaar, maar de boodschap is mooi en duidelijk voor de jonge lezer.

De waanzinnige wens heeft een vrolijke, kleurrijke cover. Ieder hoofdstuk begint met een donkere pagina, met het hoofdstuknummer afgebeeld als een soort bat sign, het oproepteken van de bekende held batman. Het boek is leuk voor kinderen vanaf 8 jaar, om zelf te lezen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk