Als vergeten onmogelijk is

13-januari-2015 | Categorie: Thrillers & Spanning

Vergeef me – Anja Feliers – Lannoo – 320 blz.

Vergeef meDe vader van David de Jong sleept een frustratie met zich mee. Alleen zijn visie op het gebeuren is waar en alleen zijn waarheid telt. De wijze waarop hij naar dat verleden kijkt, trekt als een niets ontziende tornado door zijn eigen leven. Het verwoestende effect van deze wervelwind zet zich door in alle levens van zijn eigen gezin. David De Jong leeft samen met zijn vader en wordt als geen ander getekend door de eenzijdige kijk van zijn vader op het overlijden van zijn jongste zus. Gevoelens spelen bij David en zijn vader de hoofdrol… en toch …. het onvermogen om die gevoelens te erkennen en uit te drukken, leiden tot een drama dat geen weerga kent.

Anja Feliers bouwt het goed uitgewerkte en verrassende verhaal op als een geraamte waaraan– het ‘vlees‘, de inhoud van haar verhaal, stuk bij stuk wordt opgehangen. Ze beschrijft de op een unieke, én meanderende wijze de gevoelens, de vreugdes, de angsten, het verlangen, de twijfels en de trauma’s van haar personages. De punctuele en pakkende schrijfstijl aangevuld met verrassende invalshoeken leggen als woekerend onkruid beslag op de empathie van de lezer.

Vergeef me is een aanrader ook omdat Anja Feliers de kunst kent om van haar lezers mede – actoren te maken in een thriller die mensen meeneemt in de zoektocht naar geluk. Dat geluk is niet aan Yasmine Verjans gegund. Yasmine is een twintiger, die naar de Belgische kust trekt om haar verloren gewaande liefde een plaats te geven. De wijze waarop de auteur haar eenzaamheid onder woorden brengt gaat als schuurpapier over de ogen van de lezer.

De ontmoeting met David de Jong lijkt dan ook, een zegen. Tot Yasmine te midden van haar vele twijfel en middenin de storm van de gebeurtenissen opnieuw gecontacteerd wordt door haar eerste liefde. Dat hernieuwde contact zet bij David De Jong kwaad bloed. David De Jong zet, als verstard, met deze gebeurtenis de tornado verder die in zijn eigen gezin ontstaan is. Hij had het allesbehalve zo gewild … maar de lezer zal begrijpen dat de auteur een goede keuze heeft gemaakt, niet enkel met de omslagfoto van haar boek, maar evenzeer met de ondertitel : ‘Als vergeten onmogelijk is…‘

Geert Vandamme

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk