Audrey Hepburn in Velp

16-september-2019 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Verslag van de onthulling van haar standbeeld en de presentatie van het boek Het Nederlandse meisje

Velp, 14 september 2019

Aan de Rozendaalselaan 32 verzamelden zich honderden mensen. Dit is het adres waar vroeger het huis stond waar Audrey Hepburn woonde, eerst Adriaantje genoemd en later Edda van Heemstra, om haar Engelse naam voor de Duitsers te verbergen. Nu staat er een verzorgingshuis. Er waren veel personen en kinderen van hen die Audrey in haar Velpse tijd hebben gekend.

Daar stond, nog onder een roze doek verborgen, het standbeeld van Audrey en aan de straatkant een bordje met verklarende teksten. Op de parkeerplaats naast het huis verschenen diverse leger- en andere voertuigen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De inleider van de onthulling, de voorzitter van Het Comité Beeldje Audrey Hepburn in Velp heette iedereen welkom.

Sprekers waren Clan, dochter van de Velpse verzetsleider dokter Hendrik Visser ’t Hooft, mevrouw Heemstra, de adellijke familie waar Audrey toe behoorde vertegenwoordigend; Luca Dotti, de zoon van Audrey uit haar huwelijk met de Italiaanse psychiater Andrea Dotti. In navolging van Audrey volgde een balletvoorstelling door een meisje van Audrey’s leeftijd op muziek van Chopin. Zij en Luca Dotti trokken het doek op en het beeld van Audrey kwam tevoorschijn. Het is ontworpen en vervaardigd door de Velpse kunstenares Yvon van Wordragen. Het beeldje symboliseert Audrey Hepburn als danseresje. Het verklarende bord voor in de tuin werd afzonderlijk onthuld.

Toen de onthulling had plaatsgevonden, nam de auteur Robert Matzen het woord. Ook de burgemeester van Rheden deed zijn zegje. Tot slot las een mevrouw, een gedeelte van een brief van Paul van Vliet aan Audrey voor. Paul was binnen UNICEF de opvolger van Audrey. Het tweede deel van het evenement vond plaats in de Grote Kerk van Velp.

De kerk was bijna geheel volgestroomd met belangstellenden toen er drie mensen op het podium verschenen: Luca Dotti, Robert Matzen en Hanneke Groenteman, die hen ging interviewen. Het werd een behoorlijk diepgaand interview. Hanneke Groenteman bracht het foute verleden van Ella, Audrey’s moeder ter sprake. Vanzelfsprekend kwam het ontstaan van dit boek aan de orde. Ook de familierelaties werden besproken met een nadruk op die van Luca.

Na het interview werden de eerste exemplaren aangeboden aan Robert en Luca. De aanwezigen konden het boek kopen evenals een miniatuur van het nieuwe standbeeld van Audrey. Door het grote aantal belangstellenden waren Robert en Luca tot diep in de middag bezig met het signeren van het boek.

Tekst en foto: Kees de Kievid

Boekbespreking

Pin It

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek