AVI M4-kinderboek met een vrolijke noot

24-februari-2019 | Categorie: Kinderboeken

Een vriendin voor opa – Vivian den Hollander – Illustraties Saskia Halfmouw – Van Holkema & Warendorf – 31 blz.

Tom en Mila maken zich zorgen.
Opa Bak, hun oppas, is zo stil.
Hij maakt nooit meer de radslag.
En vergeet koekjes mee te nemen.
Voelt hij zich soms alleen?

Ineens hebben ze een idee:
opa heeft een vriendin nodig!
Ze moet van dieren houden,
En natuurlijk ook sportief zijn!
Samen gaan Tom en Mila op zoek.
Lukt het om iemand voor opa te vinden?

Een vriendin voor opa is weer een leuk kinderboek, zoals je dat van Vivian den Hollander mag verwachten. Ze is niet voor niets een van de populairste Nederlandse kinderboekenschrijfsters van dit moment. Samen met Saskia Halfmouw heeft ze weer mooi werk opgeleverd. Ze zijn ook al vaker een succesvolle combinatie gebleken.

Het verhaal is humoristisch, en vooral opa Bak doet daar nog een grappig schepje bovenop. Opa Bak is alles waar een kind van kan dromen als oppas: jong, vitaal en een beetje gek. De schattige kinderen Tom en Mila willen dan ook niets liever dan dat hij gelukkig is. Ze pikken een vrouw op in de supermarkt, proberen opa te koppelen aan hun gymjuf en ook bij de kapper moet hun opa er aan geloven. En die grote goedzak vindt het allemaal wel prima. De kleurrijke illustraties weten de vrolijkheid en vriendelijkheid goed aan te vullen. Je krijgt er als lezer wel een goed gevoel bij.

Een vriendin voor opa is door Cito geklasseerd als AVI M4-niveau, het leesniveau van een gemiddelde groep 4-leerling, maar ook voor iets jongere of oudere kinderen is dit een prima boekje. Het lettertype is prettig, de zinnen zijn kort en zeer toegankelijk voor kinderen om zelf te lezen. De drempel om zelf te lezen ligt bij dit boekje dus lekker laag.

Dat het boekje zo dun is, is gelijk ook het vervelende. Zijn grootste kracht is daarmee gelijktijdig ook zijn grootste zwakte. Ik had graag meer gelezen over Tom, Mila, opa Bak en de vrouwen die opa ontmoet. Hier en daar een extra alinea was welkom geweest. Na dit boekje ben je als lezer nog lang niet klaar met dit vrolijke clubje. Gelukkig heeft het duo Den Hollander en Halfmouw nog meer opa Bak-boeken gemaakt!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk