Belevenissen van een buitenbeentje op Bickerseiland

4-augustus-2012 | Categorie: Literatuur

Philip Snijder – Zondagsgeld – Atlas-Contact – 160 blz.

Per jaar verschijnen er in Nederland in alle genres bij elkaar ongeveer 40.000 boeken. Om in dit boekenbos nog de juiste bomen te vinden, is het handig om recensies te lezen en als je van literatuur en thrillers houdt, bij te houden wie de prijzen winnen.

Dit laatste probeer ik zo goed mogelijk te doen, toch is één boek aan mijn aandacht ontsnapt dat zeer de moeite waard is, namelijk Zondagsgeld van Philip Snijder(1955) dat in 2007 verscheen.

Hij won er de Academica Debutantenprijs mee. Ik ontdekte het pas in 2011, omdat zijn tweede boek Retour Palermo uitkwam en diverse media Snijder interviewden. De reacties op Retour Palermo en met terugwerkende kracht op Zondagsgeld waren zo lovend dat ik Zondagsgeld kocht, een boek over Snijders jeugdjaren op Bickerseiland in Amsterdam.

Voor Snijder was het schrijven van dit boek nodig om zijn jeugd, een tijd waarin hij zich een buitenbeentje voelde, te verwerken. Prachtige verhalen over zijn familie aan de onderkant van de samenleving in een tijd dat mensen nog echt samenleefden en families sterke banden hadden, die door de sterke sociale controle ook wel erg beklemmend konden zijn. Snijder heeft dat schitterend verwoord. Zondagsgeld is een juweeltje!

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek