Belevenissen van een buitenbeentje op Bickerseiland

4-augustus-2012 | Categorie: Literatuur

Philip Snijder – Zondagsgeld – Atlas-Contact – 160 blz.

Per jaar verschijnen er in Nederland in alle genres bij elkaar ongeveer 40.000 boeken. Om in dit boekenbos nog de juiste bomen te vinden, is het handig om recensies te lezen en als je van literatuur en thrillers houdt, bij te houden wie de prijzen winnen.

Dit laatste probeer ik zo goed mogelijk te doen, toch is één boek aan mijn aandacht ontsnapt dat zeer de moeite waard is, namelijk Zondagsgeld van Philip Snijder(1955) dat in 2007 verscheen.

Hij won er de Academica Debutantenprijs mee. Ik ontdekte het pas in 2011, omdat zijn tweede boek Retour Palermo uitkwam en diverse media Snijder interviewden. De reacties op Retour Palermo en met terugwerkende kracht op Zondagsgeld waren zo lovend dat ik Zondagsgeld kocht, een boek over Snijders jeugdjaren op Bickerseiland in Amsterdam.

Voor Snijder was het schrijven van dit boek nodig om zijn jeugd, een tijd waarin hij zich een buitenbeentje voelde, te verwerken. Prachtige verhalen over zijn familie aan de onderkant van de samenleving in een tijd dat mensen nog echt samenleefden en families sterke banden hadden, die door de sterke sociale controle ook wel erg beklemmend konden zijn. Snijder heeft dat schitterend verwoord. Zondagsgeld is een juweeltje!

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Betoverende verhalen

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Literatuur

De fluistering van de sterren – Nagieb Mahfoez – Vertaling Djûke Poppinga – Jurgen Maas – 105 blz. De titel suggereert misschien een boek vol stilte, maar er wordt ook in geschreeuwd, gehuild, gejuicht en…

Boek van de week archief

8-september-2021 | Lees verder | Reageer!