De bijzondere band tussen een oma en haar kleinkind

20-april-2016 | Categorie: Prentenboek

Lena en Leentje – Helen van Vliet – De Vier Windstreken – 32 blz.

lena en leentjeLeentje en haar oma schelen vijftig jaar. Ze brengen veel tijd samen door en doen allemaal leuke dingen zoals stoepkrijten, koken, dansen en fantaseren over later. Niet alleen de namen lijken op elkaar, Leentje en haar oma hebben een bijzondere band, zo’n magische band die je alleen hebt met je oma. Lena is een oma waarbij je je als kind helemaal op je gemak kunt voelen. In het boek zie je zowel Leentje als oma steeds ouder worden. Oma wordt ook steeds vergeetachtiger terwijl Leentje volwassen wordt, verre reizen maakt en steeds meer haar eigen leven gaat leiden. Oma mist haar kleindochter. Het verhaal begint en eindigt aan het water, waarbij Leentje en oma over het water staren. In het laatste plaatje is een wolk met een bijzondere vorm verstopt in de lucht.

Aan het eind van het verhaal, wanneer oma steeds ouder wordt, raakt ze ook een beetje verward. Het tragische maar tevens vertederende daarvan weet de schrijfster zo liefdevol neer te zetten, oef! Dat was raak. Een brok in mijn keel. Het boek heeft diverse thema’s die je samen met je kind of in de klas kunt bespreken. Niet alleen de band tussen oma’s en opa’s en de kleinkinderen, maar ook ouder worden, vergankelijkheid, volwassen worden, en een lastiger onderwerp als dementie.

Dit is weer echt zo’n boek waarbij je af en toe even moet slikken, wanneer je aan je eigen lieve oma’s denkt. De schrijfster die het boek ook illustreerde, heeft de bijzondere band tussen een kleinkind en haar oma prachtig weergegeven. Na het lezen kwamen er weer veel herinneringen bij mijzelf boven. Die lieve oma’s ook, ze veroveren een plekje in je hart en gaan daar nooit meer weg.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk