Het binnenste is ook heel mooi

2-januari-2018 | Categorie: Kinderboeken, Natuur & Milieu, Non-fictie

Binnenstebinnen, röntgenfoto’s van dieren – Arie van ’t Riet & Jan Paul Schutten – Gottmer – 127 blz.

Arie van ’t Riet is röntgenoloog. Hij wilde graag zijn fotografeertechniek verbeteren en toen hij de kans kreeg een röntgenapparaat thuis te krijgen kon hij daaraan beginnen. Naast het foto’s maken van schilderijen voor kunstliefhebbers, om te kijken of ze niet vals zijn, begon hij met het maken van foto’s van bloemen en dieren. Voor dit boek heeft hij heel wat dieren op de foto gezet met zijn röntgenapparaat. De foto’s zijn soms bewerkt met wat kleur voor een nog specialer effect, maar de afbeeldingen zelf zijn niet bewerkt en dat geeft heel bijzondere plaatjes.

De teksten bij de afbeeldingen zijn van Jan Paul Schutten. Hij geeft informatie over de dieren die je afgebeeld ziet. Deze weetjes worden op een grappige en luchtige manier beschreven. Ze zijn leerzaam, maar ook met een dikke knipoog en vol humor.

Na een voorwoord waarin staat hoe de fotograaf op het idee kwam voor dit boek, is er een uitleg over wat een röntgenfoto is en daarna volgen er zo’n vijftig dieren onderverdeeld in zes dierengroepen. Zo komen we onder andere een vleermuis, een krokodil, een meerval en slakken tegen. Vooral de foto van de slakken is echt heel mooi. Als laatste is er nog een kort stukje geschiedenis over de uitvinder van het röntgenapparaat.

De foto’s zijn stuk voor stuk bijzonder en je blijft er naar kijken. De teksten zijn leuk om te lezen en al glimlachend om de woordgrapjes steek je hier een daar een leuk nieuw dierenweetje op. Vanaf het moment dat ik het boek in huis heb, ligt het op de huiskamertafel en iedereen die op bezoek komt, wordt er door aangetrokken en gaat er in bladeren. Men is er heel enthousiast over, ongeacht de leeftijd. Dus ook al is het een kinderboek het is uitermate geschikt voor alle dierenliefhebbers, jong of oud. Niet alleen een leuk cadeauboek, maar zeker ook een aanrader om op elke school in het biologielokaal neer te leggen.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!