Blunder

8-juni-2018 | Categorie: Thrillers & Spanning

Barst – Boris O. Dittrich – CPNB – 95 blz.

Bijna iedere schrijver heeft het op zijn verlanglijstje staan; het schrijven van een geschenkboekje voor de Boekenweek, De Kinderboekenweek of De Spannende Boeken Weken. Het is een eer om gevraagd te worden en een prachtig middel om aan een groot publiek te laten zien wat je in je mars hebt. Als je het goed doet, kan het de verkopen van je boeken flink omhoog schroeven. Alle reden dus om het beste uit jezelf naar boven te halen en een klein (meestal nog geen 100 blz.) juweel te schrijven. Dat lukt niet altijd. Ik herinner me een paar heel matige geschenken in alle categorieën. Helaas past Barst in dat rijtje van ‘mislukte’ geschenkboeken.

Dittrich dacht met twee verhaallijnen die op het eind samenkomen een slimme plot te hebben bedacht, maar helaas is die heel doorzichtig. Al snel heb je door wat er gebeurd moet zijn. De ene lijn is het onderzoek naar de moord op Jeroen Hermanus, die met ingeslagen schedel in het Vondelpark is gevonden. In plaats van de karakters van de hoofdpersonages, de rechercheurs Maya Oliphant en Bulut Kaya, wat uit te diepen, kiest Dittrich voor het beschrijven van hun uiterlijk en vult de overgangen met het vermelden van allerlei onbelangrijke handelingen en mededelingen. De tweede lijn is een talentenjacht op RTL waaraan de achttienjarige Lilian Lely meedoet. Wat heeft Lilian met de moord op Hermanus te maken? Zoals ik al zei, kom je daar snel achter. Dittrich oppert nog een paar andere mogelijkheden, maar overtuigend zijn die niet.

Ook het taalgebruik van Dittrich blinkt niet uit in originaliteit. De clichés vliegen je om de oren. Dittrich heeft een paar thrillers geschreven die welwillend zijn ontvangen, maar met dit boekje bewijst hij zichzelf en de Spannende Boeken Weken geen dienst. Bijna 340.000 boekjes worden gratis uitgedeeld en ik denk dat weinig mensen tevreden zullen zijn met Barst. Het effect kan zijn dat volgend jaar de verkoop in de Spannende Boeken Weken nog minder zal zijn dan dit jaar. In een branche die het toch al zo moeilijk heeft, kunnen alleen kwaliteitsboeken de verkoop omhoog krikken. CPNB zorg ervoor dat volgend jaar weer een topper, zoals Nicci French, Stephen King of Tess Gerritsen het geschenk schrijft! Als het zo moet, geef dan maar niets weg.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk