Boek en DVD over leven van Hans Dorrestijn

29-december-2015 | Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week

De kunst van het lijden – Dick Welsink – Rubinstein – 68 blz.

De kunst van het lijdenHans Dorrestijn is op 16 juni 2015 vijfenzeventig jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan waren er diverse feestelijkheden. Uitgeverij Rubinstein eert hem met dit boek dat tevens een documentaire op DVD bevat met interviews en stukjes van optredens van vroeger en nu. Van 11 december 2015 t/m 24 april 2016 is er een tentoonstelling in het Letterkundig Museum dat ook bijdroeg aan te totstandkoming van dit boek, dat de vormgeving van een plakboek heeft. Veel scans van originele schriften en foto’s uit Dorrestijns jeugd en van zijn carrière als leraar, schrijver en cabaretier.

Er zullen weinig mensen zijn, die het werk van Dorrestijn door de jaren hebben gevolgd, die zijn achtergrond niet kennen. Een treurige jeugd met een harteloze stiefvader – zijn eigen vader was een verzetsheld die in 1942 stierf – en een moeder die het niet voor haar kinderen opnam. Veel geweld en pesterijen, maar zoals vaak wordt gezegd, is een slechte jeugd een goudmijn voor een schrijver. Hans Dorrestijn heeft er zijn handelsmerk van gemaakt, zoals ook blijkt uit de ondertitel van dit boek – Het lijden en de wederopstanding van Hans Dorrestijn. De titel refereert aan de veertien hoofdstukken, kruiswegstaties die aangeven dat het treurige begin toch nog een gelukkig eind kent.

Er komt veel langs in dit boek; problemen met vrouwen, drank, huisvesting, protesten vanwege omstreden teksten en enkele zware operaties, maar telkens krabbelt Dorrestijn weer op. Veel ophef veroorzaakten de teksten die hij schreef voor Destratenmakeropzeeshow een kinderprogramma van de VARA uit 1972, dat zijn populariteit mede dankte aan de banvloek die Henk van de Meijden van de Telegraaf erover uitsprak, vanwege de ‘schuttingwoorden’ die erin voorkwamen. Vooral Dorrestijns liedje Pieleman, waarin de zin “Pieleman, pieleman, trek er maar eens lekker an.” voorkomt, viel bij veel mensen verkeerd.

Hans Dorrestijn kan als geen ander een treurige gebeurtenis zo opschrijven dat het komisch wordt en aan de toehoorder een lach zal ontlokken. Hij is daarin uniek in Nederland en misschien wel in de wereld. De kunst van het lijden is een mooi boek, qua inhoud en vormgeving en is voor de fans van Dorrestijn een mooie aanvulling op wat ze al van de cabaretier/schrijver weten, vooral natuurlijk door het materiaal uit Dorrestijns privécollectie, dat niet eerder werd gepubliceerd.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!