Een boek om JA tegen te zeggen

4-augustus-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Rosie zegt JA – Dawn French – Vertaling: Elvira Veenings – The House of Books – 302 blz.

Rosie zegr JAEerlijk is eerlijk: van Dawn French – auteur maar ook Engelse actrice uit de hilarische serie French & Saunders – had ik een meer humoristisch boek verwacht. Rosie zegt Ja is bij vlagen weliswaar heel grappig, maar er zit een zekere tragische ondertoon in het verhaal en daarmee weet French te ontroeren en verrassen.

De voluptueuze Engelse Rosie wordt nanny bij het rijke gezin Wilder – Bingham in de Upper East Side. De familie wordt gerund door de matriarchale, autoritaire en kille Glenn, de oma van de drie jongens waar Rosie zich over zal ontfermen. De kinderen wonen bij hun opa en oma (Glenn en Thomas) omdat hun vader, de immer afwezige dan wel beschonken Kemble na zijn mislukte huwelijk met de Franse Nathalie bij hen inwoont. Glenn is vastberaden de drie jongens onder voogdij van haar zoon (en daarmee onder haar gezag) te laten vallen.

Rosie ontfermt zich op innemende wijze over de twee achtjarigen, die wonderbaarlijke namen als Drie en Rood hebben. Ze brengt, met haar onconventionele stijl, een nieuw elan in het huis, waar Glenn maar moeilijk mee om kan gaan. Maar de twee vrouwen zijn aan elkaar gewaagd en Rosie laat zich niet uit het veld slaan door de oude vrouw. Uiteindelijk zal Rosie alle levens in het huis beïnvloeden, zeker dat van de drie mannen Thomas, Kemble en Kemble’s studerende zoon Teddy. Het verhaal zit vol verrassende wendingen die je als lezer niet direct ziet aankomen. Het boek bestaat uit drie actes en soms wordt een conversatie opgetekend als toneeltekst. Het verhaal is ook niet geschreven uit alleen Rosie’s perspectief – de lezer leert de emoties van alle familieleden kennen en een enkele keer vond ik dat storend.

Zonder al te veel prijs te willen geven, is de wending waarin Rosie zwanger wordt, een hele leuke, die het verhaal opeens op een heel ander spoor zet. Absoluut een prima boek om lekker mee te nazomeren. Dit is het derde boek van French en ze laat wat mij betreft zien dat ze als auteur ook goed mee kan. Een boek om JA tegen te zeggen.

Marlies Slegers

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek