Boek vol handige tips om gezond oud te worden

10-december-2014 | Categorie: Gezondheid & Psychologie

Oud worden zonder het te zijn – Rudi Westendorp – Atlas Contact – 301 blz.

Oud wordenMisschien niet iedereen, maar in elk geval veel mensen willen oud worden, maar dan natuurlijk wel zonder vervelende kwalen. Dus zonder gewrichtsklachten, hartklachten, spataderen, Alzheimer, incontinentie enz. Je zo fit voelen alsof je nog dertig bent, als je de zeventig al gepasseerd bent, kan dat? Het is mogelijk, maar je hebt niet alles zelf in de hand. Uiteraard spelen erfelijke factoren een grote rol. Om oud te worden moet je eigenlijk veel familieleden hebben die ook oud zijn geworden. Als je die genen hebt en gezond leeft, dan heb je een grote kans om fit te blijven tot je negentigste.

Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Leidse Universiteit heeft al zijn kennis over het ouder worden en gezond blijven aangewend om dit boek te schrijven. Een kompas om vitaal te blijven en de veroudering af te remmen. In dertien hoofdstukken neemt hij je mee langs evenzoveel aspecten die het ouder worden betreffen. De oudste mens aller tijden is 122 jaar geworden, maar de mens die de 135 jaar gaat halen, is volgens Westendorp al geboren. De beste tip is: Beperk de schade die wordt aangericht in je lichaam zoveel mogelijk! Schade komt o.a. van roken, teveel alcohol, te weinig bewegen, stress, hoge bloeddruk en overgewicht. Het lichaam kan heel wat schade herstellen, maar dat houdt een keer op en dan slaan de veroudering en slijtage toe.

Westendorps boek is overzichtelijk en leerzaam, maar zijn verteltrant is wat aan de droge kant. Wat meer voorbeelden van, en weetjes over, mensen die gezond oud zijn geworden, zouden het boek wat toegankelijker hebben gemaakt. Dat neemt niet weg dat Oud worden zonder het te zijn een boek is dat iedereen die gezond oud wil worden zou moeten lezen. Of het makkelijk is om dat doel te bereiken, is vraag twee.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk