Boekenpanel December

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Søren Sveistrup – Oktober: Dat Sveistrup spannende tv-series kon maken wisten we al (De Killing!) maar nu zijn thrillerdebuut. Vol vaart geschreven, nauwelijks weg te leggen. De dochter van de minister van Sociale Zaken verdween een jaar geleden en de moordenaar zit vast, maar zij is nooit gevonden. Er wordt nog een jonge vrouw op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Een van haar handen is eraf gehakt. Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Wat heeft dit vervolgens te maken met de moord op een aantal vrouwen in het heden? Een lastige zaak waarbij in het rechercheteam intern er al genoeg problemen zijn! Boek bestellen.

Ben Guterson – Winterhuis hotel – illustraties Chloe Bristol – Vertaling Imme Dros: Tonke Dragt deed de voorzet: ‘Voor het eerst in lange tijd weer zo’n leuk boek gelezen’. Nou heb ik die de laatste tijd wel meer gelezen, maar dit is zeker een fijn boek om aan te raden in deze cadeautijd. Past in de tijd, want het speelt zich af tijdens een drie weken durende kerstvakantie. Een meisje, zonder ouders, wonend bij een vervelende oom en tante wordt naar een hotel gestuurd, genaamd Winterhuis. Ze wordt in de gaten gehouden door een eigenaardig echtpaar dat haar onderweg al schaduwt. Het hotel is een fantastische plek vol raadsels, mysterie en magie. Het wemelt er ook van de boeken maar één boek is zeer gewild…. Wat zit daar achter? Mooi uitgevoerd boek met los omslag, diverse illustraties én taalpuzzels. Boek bestellen.

A.F.Th. Van der Heijden – Mooi doodliggen: Een nieuwe Van der Heijden is voor elke lezer iets om naar uit te kijken. Mooi doodliggen zit dicht op de actualiteit, vol prachtige zinsneden en treffende observaties; niemand kan om dit boek heen. Hoofdpersoon Grigori Moerasjko besluit na een aangekondigde aanslag om zijn eigen dood in scène te zetten. Als hij al snel uit de dood opgestaan blijkt, wordt hem dat door bijna niemand in dank afgenomen, zelfs zijn vrouw niet. Daarna keert hij terug naar Rusland om daar de vliegramp van de MX17 te onderzoeken en de betrokkenheid van zijn vijand President Tsaar te bewijzen. Het boek gaat van MX17 en Oekraïense rebellen naar navelpluis en tatoeages. Vol woordspelingen en associaties. Een ongelukkige liefdesgeschiedenis, maar ook alsof je de krant leest. Dat is Van der Heijden in topvorm. Boek bestellen.

Marjolijn Hof – Lepelsnijder: ‘Ze aten al dagen schrale brij met netels’ is wat mij betreft de meest pakkende openingszin in de kinderboeken die ik afgelopen jaar las. De toon is meteen goed gezet in het nieuwe boek van Marjolijn Hof. Janis is de lepelsnijder waar het boek over gaat. Uit hout snijdt hij de prachtigste lepels. Bij het begin van ieder hoofdstuk staat zo’n lepel afgebeeld. Annette Fienieg maakte deze mooie illustraties. Janis moet, noodgedwongen, vergezeld door zijn hond en een ezel, zijn veilige berg verlaten, de wereld in. Wat volgt is een avontuurlijk verhaal waarin Janis stukje bij beetje ontdekt hoe de wereld in elkaar steekt. Het is als lezer makkelijk om de naïeve Janis in je hart te sluiten en met hem mee te leven. Voor lezers vanaf een jaar tien. Boek bestellen.

Oyinkan Braithwaite – Mijn zusje de seriemoordenaar: Korede is een toegewijde verpleegster in een ziekenhuis in Lagos. Ze heeft een jongere zus, Ayoola, die erg mooi is maar er ook een wat ongelukkige gewoonte op na houdt: ze vermoordt haar vriendjes na verloop van tijd. Het is Korede, de verantwoordelijke oudste, die steeds puinruimt en de sporen van haar zus wist. Het wordt gecompliceerd wanneer Ayoola kennis maakt met Tade, de arts in het ziekenhuis van wie Korede stilletjes houdt. Waar ligt je loyaliteit en wat zijn de grenzen ervan? Middels een vlotte en eigenzinnige schrijfstijl, vol tempo, duistere humor en finesse worden bijna terloops thema’s behandeld als zussenrivaliteit, erfelijke belasting, mishandeling, seksisme en patriarchisme. Een boek dat je in één adem uitleest en geschikt is voor een breed publiek. Boek bestellen.

Dore van Duivenbode – Mijn Poolse huis: Het is alweer bijna een jaar geleden, maar ik ben nog steeds erg onder de indruk van mijn bezoek aan Auschwitz. Die beelden zal ik nooit vergeten. Je staat er eigenlijk niet bij stil dat Oświęcim een dorp is waar geleefd en gewerkt wordt. De schrijfster erft het familiehuis in het dorp en in de aanloop naar de verkoop probeert zij te achterhalen hoe de inwoners met het verleden leven. Dat levert boeiende verhalen en inzichten op. Over de gidsen; de verkoopsters in de boekwinkel en natuurlijk over de inwoners, toen en nu. Dore kan eigenlijk niet begrijpen dat haar grootouders er na de oorlog vrijwillig gingen wonen, maar haar oma zegt “De oorlog was toch niet onze schuld? Iedereen was blij dat het voorbij was”. Een boek om ook nog lang over na te denken! Boek bestellen.

Boek van de Week

Spitsvondige hervertelling van beroemde vossenverhalen

Categorie: Boek van de week, Kinderboeken

De schelmenstreken van Reinaert de Vos – Koos Meinderts – illustraties van 18 verschillende illustratoren – Hoogland & van Klaveren – 38 blz. Ik heb het Middeleeuwse epos op school niet hoeven lezen, maar kende…

Boek van de week archief

5-december-2018 | Lees verder | Reageer!