Boekenpanel Februari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Michael Belanger – De geschiedenis van Jane Doe: Een heftig, emotioneel, verdrietig maar ook met humor geschreven boek. Het gaat over de vriendschap van een drietal buitenbeentjes waarbij er tussen Raymond en Jane een relatie ontstaat zonder de derde ( Simon) buiten te sluiten. Maar er is wel wat aan de hand met Jane. Waarom verdwijnt ze plotseling en dan weer ineens terug. De relatie loopt niet zonder strubbelingen maar ze komen wel weer steeds bij elkaar. De opbouw is ook bijzonder. Afwisselend voor en na een grote gebeurtenis vanuit Raymond geschreven. Dat er iets ergs is gebeurd is al vroeg duidelijk. Maar wat? Belanger weet dit goed op te bouwen en dag nul is dus niet het einde!Boek bestellen!
Samenstelling Riet Wille – Illustraties Martijn van der Linden – Jij & ik en al het moois om ons heen – Een posterboek met 12 gedichten: Van 31 januari tot 6 februari is er de jaarlijkse poëzieweek. Een mooie aanleiding om deze keer te kiezen voor een speciale uitgave. Van Plint kennen we de poëzieposters. Nu komt Davidsfonds/Infodok met een posterboek gebaseerd op de eerder verschenen bundel Jij & ik en al het moois om ons heen. Full colour op een formaat van 42 x 30 cm. Je kunt ze er uitscheuren. Het posterboek staat bij ons naast de genoemde bundel met daarin zo’n 100 gedichten over de natuur. Deze combinatie heeft een geweldige aantrekkingskracht dankzij de prachtige illustraties van Martijn die zo veel beter tot hun recht komen. Voor thuis en op school!Boek bestellen!
Rob Waumans – De solist: Nadat Berlijn door de Russen is veroverd, kunnen de ondergedoken Joden weer terug naar hun huizen. Zo ook de musicus Valentin. Teruggekomen blijkt zijn vriendin vermist en onvindbaar en weet hij nog maar een manier te verzinnen om haar in de chaos te bereiken: het organiseren van een concert met het Berliner Philharmoniker tussen de ruïnes van de vernietigde stad (dit is waargebeurd.) In danteske beschrijvingen roept Waumans een sfeer op, waarbij de dreiging achter elke straathoek kan liggen, want de Russen gedragen zich als duivels. Zal het lukken om het concert te organiseren en zal hij de verloren liefde weer weten te vinden? Een krachtige leeservaring over de liefde, oorlog en de kracht van muziek, die van de bladzijden stroomt. Boek bestellen!  
Oliver Jeffers – Samen hier: ‘Welkom op deze planeet. We zijn blij dat je ons gevonden hebt, want het heelal is erg groot.’ Zo begint dit prentenboek waarin Oliver Jeffers zich richt tot zijn twee maanden oude zoon. In fraaie tekeningen en pakkende teksten wordt de aarde en wie en wat daar op leeft uitgelegd. De boodschap is aan de ene kant vol vertrouwen: op aarde ben je nooit alleen, er staan altijd mensen klaar om je te helpen als je vragen hebt. Daarnaast is er de oproep om zuinig te zijn op onze planeet: ‘Zorg goed voor haar, want we hebben er maar eentje’. Door de goede mix van humor, hoop en de oproep tot tolerantie en zorgzaamheid, is het een boek waarbij de tranen van vrolijke ontroering je gemakkelijk in de ogen springen. Boek bestellen!
Sally Rooney – Normale mensen: Connell en Marianne, ik mis ze nu al maar neem ze mee als onvergetelijke romanpersonages. Sally Rooney vertelt een prachtig liefdesverhaal, met de nodige rauwe, grimmige kantjes. Haar pen is liefdevol, intelligent en schijnbaar moeiteloos: elk woord doet ertoe en alle niet uitgesproken woorden minstens zo. Het is het verhaal van twee jonge mensen die in veel opzichten elkaar tegenpolen lijken, maar toch een onverbrekelijke, diepe vriendschaps- en liefdesband hebben. Belangrijke thema’s zijn o.a. aantrekkingskracht, verbondenheid, onafhankelijkheid, ongelijkheid, machtsverhoudingen en de complexiteit van het leven. Tijdloze thematiek, maar wel neergezet deze tijdsgeest: hoe groei je op, maak je keuzes uit alles wat op je pad komt. Wie ben je, in relatie tot jezelf en relatie tot de ander, en wat betekent het een ‘normaal’ mens te zijn. Lezen allemaal! Boek bestellen!
 
Madeline Miller – Circe: Als ik de naam Circe hoor denk ik in eerste instantie aan een kwaadaardige tovenares die de makkers van Odysseus in zwijnen veranderde. Dit verhaal komt in dit boek natuurlijk ook voor, maar met een totaal andere lading. Miller schildert een boeiend portret van een mythologische figuur, en doet dit zo knap dat het wel lijkt of je over een historisch persoon leest. Wij volgen Circe vanaf haar jonge jaren bij de andere goden en haar latere leven op het eiland Aiaia. Daar ontmoet (en betovert) ze talloze mensen, maar ze is nooit wreed; je snapt waarom ze het doet. Ze wordt heel menselijk neergezet als een persoon met een angsten, twijfels en verlangens. Bekende verhalen uit de mythologie zijn in het verhaal verweven, wat het verhaal extra diepte geeft. Boek bestellen!

Boek van de Week

Zeemeerminnen in het achttiende-eeuwse London

Categorie: Boek van de week, Historische roman, Literatuur, Roman

De meermin en de courtisane – Imogen Hermes Gowan – vertaling: Carla Hazewindus en Anne Jongeling – Atlas Contact – 575 blz. Bij de eerste blik op de omslagillustratie, moest ik meteen denken aan het…

Boek van de week archief

9-februari-2019 | Lees verder | Reageer!