Boekenpanel Januari

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Hanneke Hendrix – Aswoensdag: Wat doe je als je je moeder vijftien jaar niet gezien en gesproken hebt en je het bericht krijgt dat ze aan Alzheimer lijdt? Marit gaat toch aan de vooravond van vastelaovend terug naar haar geboortedorp ondanks alle problemen uit het verleden. Zij gaat voor haar moeder zorgen en er komen vele herinneringen naar boven zowel positieve als negatieve. Een intrigerende roman waar stukje bij beetje het drama uit het verleden wordt ontrafeld. Vooral ook de reactie op het drama en de ontwrichtende werking op een gezin en gemeenschap. Daarnaast is Marit samen met haar vriend Maarten bezig met de laatste IVF-poging om zwanger te raken. De afstand is nu echter groter omdat zij bij haar moeder wil blijven tot er een oplossing is. De relatie staat daardoor ook onder zware druk. Boek bestellen.

Arend van Dam en Anne Stalinski – De Bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal: De bromvliegzwaan is net als ‘t kofschip en ‘t fokschaap een ezelsbruggetje. Het helpt je met de d’tjes en t’jes aan het einde van een woord. Arend van Dam schrijft onder deze titel een boek vol verhalen over onze taal. Het begint al direct op het schutblad, of eigenlijk al op het voorplat. Hier leer je allerlei woorden die met het maken van een boek te maken hebben. Vrolijk geïllustreerd en handgeschreven door Anne Stalinski. Alle mensen op de hele wereld spreken samen zevenduizend! talen. De Nederlandse taal staat op plek veertig, met vierentwintig miljoen mensen die het als voertaal hebben. Wat is het toch leuk om over taal te lezen, zeker in de prettige schrijfstijl van Arend afgewisseld en aangevuld met het frisse illustratiewerk. Boek bestellen.

Martine de Jong – De aanloopman: Het leven van Johanna verloopt kalm en rustig. Ze woont alleen op het Groningse platteland. Haar man is twintig jaar geleden overleden en met haar dochters wonen allebei in Amsterdam. Dan staat er op een dag een jongeman voor de deur, Kasper. Ze geeft hem wat klusjes om te doen en langzaam krijgt hij een steeds grotere rol in haar leven. Dat doet haar op verschillende manieren ontwaken. De aanloopman heeft een fijne toon en een prettige vertelstem. Je gunt Johanna al snel alle goeds op haar pad. Dat sommige gebeurtenissen steeds vreemder worden – de mieren op de eerste pagina’s blijken een voorbode van iets groter- en dat alle gasbelproblematiek ook zijn intrede doet, maakt het er alleen maar beter op. In de gaten houden, die Martine de Jong. Boek bestellen.  

Janny van der Molen – Heldinnen: Het hing blijkbaar in de lucht: de behoefte aan verhalen voor kinderen over bijzondere vrouwen. Het afgelopen jaar verschenen er meerdere boeken over. Het boek van Janny van der Molen onderscheidt zich omdat het van Nederlandse bodem is en één op de vier vrouwen Nederlands is. Door het lezen van de verhalen besef je dat wat vanzelfsprekend lijkt, soms zwaar bevochten is. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal over Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student aan een Nederlandse universiteit. Of het verhaal over Mana al-Sharif, zij kwam in de gevangenis omdat ze auto reed. Tot 2018 was dat verboden in Saoedie-Arabië. De illustraties in Heldinnen zijn prachtig en afwisselend, gemaakt door vijftig studenten van verschillende kunstacademies in Nederland. Boek bestellen.

Knud Sønderby – Twee mensen samen: Dit boek is een klein juweeltje uit 1932, voor het eerst vertaald en uitgegeven door Uitgeverij Oevers. Het is het verhaal van de zoekende, verveelde Deense jeugd ten tijde van het interbellum. Sønderby getuigt van een sterk inlevend observatievermogen dat zich vertaalt in prachtige, poëtische zinnen, licht melancholisch soms. Hij kan je op een prettige manier vervreemden, waarbij hij je uitdaagt na te denken over wat je zojuist hebt gelezen en terug te grijpen op wat je ervoor las. Opmerkelijk is hoe hij soms wisselt van perspectief en uit zijn rol als schrijver schiet. Twee mensen samen is een mooi, interessant boek over de liefde, over hoe je de ander nooit helemaal kan doorgronden en over hoe je jezelf leert kennen via de ontmoeting met een ander. Boek bestellen.

 
Natasha Pulley – De koopman van Peru: De jonge Engelsman Merrick is een voormalige smokkelaar van de East India Company die bij een ongeluk bijna een been verloor. Hij kwijnt weg in Cornwall maar wordt in 1859 door The India Office benaderd om naar Peru te gaan om loten van kininebomen te halen. Geen sinecure, aangezien vorige expedities faalden. Ondanks zijn handicap en het reële gevaar grijpt hij deze kans aan. Hij belandt in een bijzondere, magische wereld vol gevaar, ontploffende bomen, bewegende standbeelden en verhalen over levende rotsen, langlevende priesters en vervloekte bossen. Gaandeweg leert hij feit en fictie van elkaar te onderscheiden, sluit hij een bijzondere vriendschap en volbrengt zijn missie. De schrijfster neemt een redelijk lange aanloop, maar het vervolg maakt dat meer dan goed. Boek bestellen.

Boek van de Week

Europa’s verleden, heden en toekomst

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers – 547 blz. Al heel wat boeken van deze auteur heb ik gelezen. Meestal heb ik niet zo erg genoten. In zijn boek over Genua

Boek van de week archief

15-januari-2019 | Lees verder | Reageer!