Boekenpanel Juli

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Hendrik Groen – Leven en laten leven: Nadat Hendrik Groen twee dagboeken heeft geschreven over zijn leven in het verzorgingstehuis waagt hij zich nu aan een roman. Een vlot geschreven boek waar een man van middelbare leeftijd zich afvraagt: Is dit alles wat het leven mij te bieden heeft? Na zijn ontslag na vele jaren trouwe dienst in de toiletpapier industrie, neemt hij een resolute beslissing om zijn leven om te gooien. Een humorvol boek waarbij ik moet zeggen: voor je het je man cadeau doet: lees het als vrouw eerst zelf! Boek bestellen.

Michael Reefs – De toren van Enigma: Er is een nieuwe Biebbende, deel 7. Op de een of andere manier weet Reefs met zijn boeken veel lezers tussen de tien en de twaalf jaar aan zich te binden. De extase en de fascinatie die ik op hun gezichten lees als ze hem hier in de winkel treffen is verbijsterend. Hij heeft fans die, nadat ze deel één gelezen hebben, terugkomen en met een stapel vervolgdelen onder hun arm naar buiten lopen. Vaak zijn het kinderen die normaal niet willen lezen. Ik snap er niks van, maar vind het geweldig. Ik geloof dat ik de enige Michael Reefs-fan ben, die zijn boeken niet gelezen heeft, behalve dan een stuk in deel één. Ik hou niet van dit soort verhalen, maar dat is niet erg, ik lees al graag. Boek bestellen.

Stuart Heritage – Mijn broer is een eikel: Elke broer weet het: de situatie dat er iemand van het mannelijk geslacht aanwezig is in hetzelfde gezin als jij, is tegelijk een bron van vreugde en kameraadschap als een van irritatie, woede en onbegrip. De schrijver Stuart en zijn broer Pete zouden nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen dan nu: Stu is van jongsaf af aan plichtsgetrouw, ijverig, een denker en een moederskindje. Pete daartegenover is opstandig, heethoofdig, koppig en vooral lichamelijk bezig. Veel van het boek gaat over de scènes uit het leven waarin de rivaliteit tussen Stuart en Pete over succes en mannelijkheid zo briljant komisch beschreven wordt, dat je af en toe van de bank af rolt van het lachen. Pete mag dan een eikel zijn, het heeft in ieder geval een spetterend boek opgeleverd. Boek bestellen.

Dav Pilkey – Dog Man: Soms heb je anderen nodig om de kwaliteit van een boek in te zien. Een jonge klant die met zijn moeder meekwam voor een cadeautje en omstandig beweerde zelf absoluut NIET van lezen te houden. Ik reikte Dog Man aan en prompt was hij zo verdiept dat hij zich, bij het verlaten van de winkel, met moeite kon losrukken uit het boek. Er was mijn achternichtje Emily (8 jaar) die ik vroeg om het te lezen en die er met tegenzin aan begon, maar toen zei: ‘O, maar dit is echt wel heel leuk!’ Dog Man is een mooi uitgevoerd stripboek over een superheld met het hoofd van een hond en het lijf van een politieman die de misdaad bestrijdt en de wereld een beetje beter maakt. Voor lezers vanaf zeven jaar. Boek bestellen.

Onno Wesseling – Licht: Onno Wesseling is een kei in het schrijven van een plot gedreven roman. Ook Licht heeft een spanningselement dat ervoor zorgt dat je het boek in één adem wilt uitlezen. Daarbij komt nog dat hij een belangrijke rol weglegt voor de kunststroming De Bergense School, waar ik een liefhebber van ben. Deze roman kon voor mij dus bij voorbaat al niet stuk. Sleutelfiguur is Rosa, een blinde jazzpianiste die de kunstverzameling van haar jong overleden echtgenoot wil schenken aan een museum in Alkmaar. Als zij overlijdt krijgt Indra, de conservator van het museum en de zoon van een jeugdvriend van Rosa te maken met Amy, de dochter. Samen duiken ze in het verleden dat heel wat geheimen in zich verborgen blijkt te hebben! Heerlijk vakantieboek! Boek bestellen.

Elizabeth Winthrop – De genadestoel: Louisiana 1943. De achttienjarige kleurling Willie Jones is ter dood veroordeeld vanwege zijn relatie met een blank meisje (“verkrachting”) en wacht in zijn cel op zijn executie op de elektrische stoel. Het verhaal wordt geweven uit verschillende verhaallijnen van personen die in meer of mindere mate bij de executie zijn betrokken. Zo wordt er een schokkend en indringend beeld geschetst van een maatschappij vol rabiaat racisme en grote vooroordelen. Gelukkig is er ook plaats voor liefde, mededogen en nuance, waarvan de verhalen van Willie’s vader en de rechter die hem veroordeeld heeft getuigen. Een indrukwekkend verhaal dat op mij diepe indruk heeft gemaakt. Een actueel boek ook, omdat het tot nadenken stemt over hoe weinig er veranderd is in Amerika op dit vlak. Boek bestellen.

Boek van de Week

Levensfasen, Freud en jodenhaat

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

De Weense sigarenboer – Robert Seethaler – vertaling Liesbeth van Nes – De Bezige Bij – 255 blz. De 17-jarige Franz Huchel ontwikkelt zich van adolescentie tot volwassenheid, dus kunnen we dit boek (als we…

Boek van de week archief

15-juli-2018 | Lees verder | Reageer!