Boekenpanel Maart

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Davide Morosinotto
Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn

 

 

Wat een mooi avonturenboek voor alle kinderen. Zowel jongens als meisjes zullen dit geweldig vinden. Het speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw in Louisiana. Vier jongeren vinden drie dollar en bestellen een pistool met munitie maar krijgen via het postorderbedrijf een kapot horloge toegestuurd. Dat is het begin van een spannend avontuur. Met de dood bedreigd gaan ze naar Chicago om het horloge te gelde te maken (schijnt 4000 dollar waard te zijn). Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Spannend geschreven en de auteur geeft ook nog een waarschuwing over het taalgebruik in het boek. Hij heeft het zo authentiek mogelijk gebracht. Super lekker leesboek! Met ook nog allerlei weetjes er in verstopt. Boek bestellen!


Wilma Verhoeven

David Almond
De kleur van de zon

‘Het is allemaal toeval, hè?’ zegt hij. ‘De tijd waarin we geboren worden, bij wie we worden geboren.’ ‘En volgens mij hadden we ook wel kikkers kunnen zijn.’ Davie is geboren in een klein stadje. Er is verdriet in huis want zijn vader is kort geleden overleden. ‘En nu de wereld in met jou’, zegt zijn lieve moeder ’s ochtends als Davie weer binnen wil blijven omdat hij die wereld al kent. ‘Maar je bent er vandaag nog niet geweest en weet nog niet hoe het er in dit licht is.’ Het is de zomerdag dat Jimmy Killen doodgaat en weer levend wordt. Het stadje staat op z’n kop. Al lezend loop je de dag en omgeving door samen met Davie en leeft intens mee met zijn bijzondere ontmoetingen. Griffel! Boek bestellen!


Gerben de Bruijn

Elvis Peeters
De Ommelanden

Al jaren zijn wij een groot fan van het werk van Elvis Peeters en ik moet zeggen: misschien is De ommelanden wel het beste boek dat ze tot nog toe hebben geschreven. Al vanaf de eerste pagina is het verhaal vol dreiging en spanning. Dora is als fotografe op bezoek in de ommelanden, een achtergebleven, dor en droog gebied met keuterboertjes. Als haar auto ermee ophoudt en haar mobiel leeg is, gaat ze langzaam onderdeel uitmaken van de gemeenschap. Een gemeenschap, die haar van het begin af aan, al observeert en volgt. Wordt zij geaccepteerd en vindt ze haar plek? Wat zijn de plannen van de mensen in de stad nu het watergebrek steeds groter wordt? Langzaam wordt de dreiging groter… . Boek bestellen!


Dorothé Cras

Myriam Ouyessad & Ronan Badel
De wolf komt echt niet

‘Weet je zeker dat de wolf niet komt, mama?’ ‘Heel zeker.’ ‘Hoe weet je dat dan zo zeker?’ Een konijntje ligt in bed en wordt lekker ingestopt door zijn moeder. Het konijntje vraagt, zoals kinderen dat zo goed kunnen, steeds maar door. De tekst van het boek is in dialoogvorm geschreven, zonder verbindende vertellerstekst tussendoor. De prenten doen het overige werk. Terwijl op de linker pagina’s het konijntje met moeder in de slaapkamer te zien is, zie je op de rechterpagina de wolf steeds een beetje dichter bij het huis van het konijntje komen. De samenwerking van tekst en tekening werkt geweldig en precies zoals dat hoort in een prentenboek. De tekeningen hebben niet enkel de functie van illustratie, maar vertellen een belangrijk deel van het verhaal en maken het spannend.  Boek bestellen!


Stefanie Schulte

Tommy Orange
Er is geen daar daar

Connell en Marianne, ik mis ze nu al maar neem ze mee als onvergetelijke romanpersonages. Sally Rooney vertelt een prachtig liefdesverhaal, met de nodige rauwe, grimmige kantjes. Haar pen is liefdevol, intelligent en schijnbaar moeiteloos: elk woord doet ertoe en alle niet uitgesproken woorden minstens zo. Het is het verhaal van twee jonge mensen die in veel opzichten elkaar tegenpolen lijken, maar toch een onverbrekelijke, diepe vriendschaps- en liefdesband hebben. Belangrijke thema’s zijn o.a. aantrekkingskracht, verbondenheid, onafhankelijkheid, ongelijkheid, machtsverhoudingen en de complexiteit van het leven. Tijdloze thematiek, maar wel neergezet deze tijdsgeest: hoe groei je op, maak je keuzes uit alles wat op je pad komt. Wie ben je, in relatie tot jezelf en relatie tot de ander, en wat betekent het een ‘normaal’ mens te zijn. Lezen allemaal! Boek bestellen!


Monique Eskens

Chloe Benjamin
De onsterfelijken

Dit boek draait om een intrigerend gegeven: hoe zou je leven als je wist wanneer je zou sterven? Laat je je je leven bepalen door het lot of probeer je er invloed op uit te oefenen. Vier broers en zussen in de leeftijd van zeven tot dertien krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen. In het boek volgen wij hun zeer verschillende levens en manieren om met deze kennis om te gaan. Of ze er nu wel of niet in geloven, alle vier tellen ze af en is de datum van invloed op wat ze doen. Dat varieert van een leven met alle remmen los in de gay scene van San Francisco door de jongste, die jong zal sterven, tot onderzoek naar ouderdom en de genen door de oudste, die op hoge leeftijd zal sterven. Fascinerend!  Boek bestellen!

Boek van de Week

Ontroerend, grappig en indringend

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Desnoods de hele wereld – Eva Louise Bakker – Prometheus – 204 blz. Als ik alleen de feitelijke gebeurtenissen van dit boek zou vermelden, zou ik het grandioos te kort doen!!! Toch begin ik daarmee,…

Boek van de week archief

21-maart-2019 | Lees verder | Reageer!