Boekenpanel November

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Paolo Cognetti – De buitenjongen: De schrijver debuteerde met de bestseller De Acht Bergen. De buitenjongen is het indringende verhaald van een man die op zijn dertigste ruim een half jaar in de bergen gaat wonen nadat hij er tien jaar niet is geweest. Terwijl hij daarvoor ieder jaar naar de bergen ging. Van zijn voornemens om o.a. te gaan schrijven komt niet veel terecht. Mooie beschrijvingen van de omgeving en de verkenningen die hij doet. Vrijwel volledig teruggeworpen op zichzelf in de bergen wordt het toch wel een eenzaam en zwaar bestaan. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt. Na het lezen van het boek dacht ik…. zou ik ook best wel willen! Boek bestellen.

Kristien Dieltiens – Illustraties Seppe van den Berghe – Drakendal: Barn is klein en tenger. Een twijgje. Hij hoort bij het boomvolk, geboren tussen de wortels van de Zwarte Els. Op een dag wordt een boomkind zaailing en moet zich bewijzen door naar de top van een boom te klimmen. Dan krijgen ze hun Mando en gaan ze hun eigen verhaal schrijven in de Tijd, zonder hulp van de boom. Barn’s opdracht is door Helheim en Alfheim te gaan om in het Drakendal te geraken. Uiteindelijk zal zijn moed hem bij het Koningsvolk brengen. Dieltiens schrijft in krachtige, beeldende taal. Het boek zit vol symboliek en verwijzingen naar sprookjes en mythologische verhalen. Zo steekt Barn een rivier over met gevaarlijke waterwezens en moet hij oppassen voor de verleidelijke Sirenes met hun gezang. Spannend boek! Vanaf 11 jaar. Boek bestellen.

Bregje Hofstede – Drift: Drift is een sterke roman over het laatste verhaal van onze tijd: de eeuwige liefde. Is een relatie wel voor altijd en waarom kan de liefde toch mislukken? Na een twistgesprek verlaat Bregje, de hoofdpersoon van het boek, haar jeugdliefde, met wie ze getrouwd is. In haar rugzak haar dagboeken van de afgelopen jaren. De roman is een verslag van haar zwerftocht en van de teloorgegane liefde. Doordat Bregje Hofstede, de auteur, het verhaal op verschillende manieren vertelt, blijft de roman van begin tot eind intrigeren. Deze terugblik op haar grote liefde leest als een nauwgezette anatomische les van een relatie, met Hofstede als een Rembrandt met een pen in plaats van een kwast. Met haar precieze woordkeus en rake beschouwingen schreef ze een van de interessantste boeken van het najaar. Boek bestellen.

Ted van Lieshout – Ze gaan er met je neus vandoor: Het boek opent met een triest en cynisch gedicht over liefde. Het is duidelijk dat de dichter behoorlijk teleurgesteld is. Zo erg zelfs, dat hij met rust gelaten wil worden en niet verder werkt. Dat stelt de letters, die klaar staan voor een nieuwe dichtbundel, voor een probleem. Om het boek te redden, zoeken ze een nieuwe liefde voor de dichter. De rode letters van een mogelijke partner dringen het boek binnen en dreigen het helemaal over te nemen. Een brute strijd tussen rode en zwarte letters is het gevolg. Die strijd is op sublieme wijze weergeven in woord en beeld. Ted van Lieshout maakte al veel fraaie boeken waarin vormgeving en inhoud naadloos samenvallen. Dit is opnieuw een sprankelend, origineel en zeer creatief gemaakt boek. Kijk, lees en geniet! Boek bestellen.

Ottessa Moshfegh – Mijn jaar van rust en kalmte: De behoefte het leven op pauze te zetten. Even geen gedachten, vragen, onzekerheden meer. Voor velen herkenbaar denk ik. De 24 jarige hoofdpersoon besluit zichzelf een jaar in slaap te houden d.m.v. een diversiteit aan slaappillen. Waarom heeft ze geen zin in het leven zoals ze dat nu leidt? Op het oog heeft ze alles mee: mooi, net afgestudeerd, rijk, succesvol. Maar ze is liefdeloos opgevoed en verloor haar ouders kort achter elkaar en haar verleden biedt haar geen houvast voor de toekomst. Daarom hoopt ze via haar slaap haar ‘leven te resetten’ en een nieuw mens te worden. Mosfegh werkt dit op grandioze wijze uit: verfrissend, met zwarte humor en gedurfd schopt ze tegen materiele leegheid, de kunstwereld en de psychiatrie. En het einde… zelden een boek zo indrukwekkend afgerond zien worden. Boek bestellen.

Therese Anne Fowler – Een illustere vrouw – de opkomst van de Vanderbilts: Alva Smith stamde uit een gegoede maar verarmde familie uit het zuiden van de VS en haar huwelijk met een Vanderbilt maakte een einde aan de precaire situatie van haar en haar zussen. Zij moest op haar beurt de Vanderbilts de zo gewenste entree in de high society van New York geven, die niet veel van deze nieuwe rijken moest hebben. Je krijgt door haar ogen een fascinerend inkijkje in het leven van de allerrijksten; de intriges, de onderlinge wedijver en de onvoorstelbare rijkdom. Maar Alva was meer dan een rijkeluisvrouw; zij genoot er zeker van en liet ook diverse prachtige huizen bouwen, maar zij zette zich ook in voor gelijke rechten en stemrecht voor vrouwen en gebruikte haar contacten en rijkdom om te bereiken wat zij wilde. Boek bestellen.

Boek van de Week

Een prachtige Romeo & Julia in proza

Categorie: Boek van de week, Roman, Young Adult

Romeo & Julia – Tiny Fisscher – Blossom Books – 168 blz. Auteur Tiny Fisscher (Castricum, 1958) stuurde een bewerking van Romeo & Julia naar Blossom Books. Daar speelde men al enige tijd met het…

Boek van de week archief

12-november-2018 | Lees verder | 1 reactie