Boekenpanel Oktober

Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Wilma Verhoeven van kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Dorothé Cras van de Utrechtse Kinderboekwinkel, Stefanie Schulte van boekhandel Het Leesteken in Purmerend en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die ze zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Hanna Lindberg – Stockholm Confidential: Toen Liza Marklund stopte met haar thrillers rondom journaliste Annika Bengtzon liet dit een leegte achter. Maar nu is er Hanna Lindberg met Solveig Berg! Solveig is een in diskrediet geraakte jonge journaliste, op zoek naar een sappig verhaal voor haar comeback. Ze dacht een gigantische scoop te hebben, maar in plaats van promotie te krijgen, werd ze ontslagen. Nu werkt ze als serveerster ergens in een café en hoopt ze ooit weer aan de bak te komen. Niet makkelijk, want ze is natuurlijk besmet. Ze komt iets op het spoor rondom een glamourfotograaf, maar dat ligt gevoelig. Solveig zou Solveig niet zijn als dat haar juist aanmoedigt om verder te graven. Lekkere leesbare spannende thriller. Boek bestellen.

Bibi Dumon Tak – Laat een boodschap achter in het zand: Bibi Dumon Tak kreeg in september 2018 de driejaarlijkse Theo Thijssen oeuvreprijs uitgereikt. Bibi is een ster in het schrijven van aantrekkelijke informatieve verhalen over dieren. Ideale boeken voor kinderen die ‘leeskilometers’ moeten maken en niet van fictie houden. Humor is ten allen tijde subtiel aanwezig in haar schrijfstijl. Zo ook in deze poëziebundel met gedichten (in vele vormen) over evenhoevigen. Verrukkelijk om de spannende oversteek van de blauwe gnoe via een ‘live sportuitzending’ van Serengeti-tv verslaggever Giraffa Tippelskirchi (GeeTee) hardop voor te lezen. De meeste informatie over de evenhoevigen vind je overigens dankzij de spreekbeurt van de tapir. Slimme ‘truc’ om als onevenhoevige tóch in het boek terecht te komen. Prachtig omslag en binnenwerk van Annemarie van Haeringen. Boek bestellen.

Michael Ondaatje – Blindganger: Wat doet het met je als je in je jeugd door je ouders wordt losgelaten en je volkomen afhankelijk wordt van vreemden, zonder uitleg? Rond deze vraag heeft Ondaatje deze spannende, maar ook dromerige roman geschreven over de veertienjarige Nathaniel. Net na de Tweede Wereldoorlog vertrekken zijn ouders uit Londen en hij wordt opgevangen door een groep mensen, levend aan de mistige kanten van de samenleving. Dat intrigeert hem, maar zal hem ook zijn verdere leven tekenen. Zijn moeder komt terug en als volwassene gaat hij op zoek naar de feiten. Wat kun je nu echt te weten komen over een ander mens. Ondaatje weet met dit boek je mee te slepen vanaf de eerste, spannende zin. De wereld die hij schept is mysterieus en sfeervol, tot op de laatste pagina toe. Boek bestellen.

Marc ter Horst – Palmen op de Noordpool: Klimaatverandering is een niet te vermijden onderwerp voor wie het nieuws in de wereld een beetje volgt. Je zou er makkelijk van wakker kunnen liggen, als je leest of hoort hoe het met onze aarde gesteld is. Marc ter Horst verdiepte zich in dit onderwerp en schreef over zijn bevindingen. Het is aan de ene kant een relativerend verhaal: klimaatverandering is zo oud als de aarde zelf is. Aan de andere kant maakt het boek ook duidelijk dat er best het een en ander is om ons zorgen over te maken. Het klimaat verandert nu wel in een heel rap tempo. In het boek, dat zeer goed te lezen is voor mensen vanaf een jaar of 9, staan ook tips wat je zelf kan doen om onze planeet leefbaar te houden. Een hoogst belangrijk boek dus, en gelukkig ook zeer prettig leesbaar! Boek bestellen.

Lisa Halliday – Asymmetrie: Een boek dat zich niet zomaar eendimensionaal laat lezen: er moet voor gewerkt worden. Maar, wanneer je dit doet en het kwartje valt, is de beloning groot: wat zit dit boek geniaal in elkaar. Asymmetrie bestaat uit 3 delen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Dat is echter wel degelijk zo, alleen moet je er echt goed bij blijven (ik moest zelfs herlezen). De thema’s die Halliday aansnijdt liegen er niet om: het verschil tussen jong (het leven vormgevend) en oud (het leven langzaam achter zich latend); het Westen en het Midden-Oosten; het individu en de staat … Wie ben je wanneer je dat wat je bepaalt wegneemt: leeftijd, ras, etniciteit, geloof. En dat alles geschreven met een uiterst aangename schrijfstijl: slim, gevat, realistisch. Ga de uitdaging aan en lees Asymmetrie! Boek bestellen.

Angelika Schrobsdorff – Jij bent niet zoals andere moeders: Else, de moeder van de schrijfster, groeit aan het begin van de twintigste eeuw op in een welgesteld Joods gezin in Berlijn. Al op jonge leeftijd geeft zij blijk van een frivool, eigenzinnig en koppig karakter. Zij leidt een zeer vrijgevochten bestaan, en krijgt drie kinderen van drie verschillende mannen. In de loop der tijd werpt het opkomend nazisme een schaduw over Duitsland en Elses familie. Zij vlucht naar Bulgarije en overleeft zo de oorlog. Angelika heeft het boek gebaseerd op dagboeken en brieven van en aan haar moeder en op haar eigen herinneringen. Zij schetst een intrigerend beeld van een onconventionele vrouw, die door de maalstroom van de geschiedenis is meegezogen. Het is een prachtig portret geworden, zeker niet zonder kritiek, maar ook met respect en liefde. Boek bestellen.

Boek van de Week

Een boek dat je beduusd achterlaat

Categorie: Boek van de week, Young Adult

Nieuwe Maan – Sarah Crossan – Vertaling Sabine Mutsaers – Pepper Books – 386 blz. Als Joe zeven is, verdwijnt zijn achttienjarige broer Ed met de auto van hun tante Karen. Thuis is het een…

Boek van de week archief

30-september-2018 | Lees verder | Reageer!